Posledním postupujícím na MS se stala Uruguay

ČTK, Red Spo
19. 11. 2009 8:15
Uruguay v baráži vyřadila Kostariku
Uruguay slaví postup na MS.
Uruguay slaví postup na MS. | Foto: Reuters

Montevideo - Fotbalisté Uruguaye postoupili jako poslední tým na mistrovství světa ve fotbale v Jihoafrické republice. V odvetě americké baráže jim na to stačila domácí remíza s Kostarikou 1:1.

První zápas totiž vyhráli na půdě soupeře 1:0. První gól dal v Montevideu v 70. minutě domácí Sebastián Abreu, o čtyři minuty později vyrovnal Walter Centeno.

Dvojnásobní mistři světa Uruguayci na minulém šampionátu chyběli, protože prohráli v mezikontinentální baráži s Austrálií. I letos museli jako pátý tým z jihoamerické kvalifikace bojovat o postup ve dvou dodatečných zápasech, ale tentokrát uspěli.

Čtěte také: Irové zuří: Sporný gól Francie padl po ruce a z ofsajdu

"Teď chci vidět své hráče slavit, protože je to jejich zásluha. Jednu chvíli jsme už byli takřka venku z kvalifikace, takže teď si ten postup můžeme vychutnat," uvedl uruguayský kouč Oscar Tabarez.

"Tenhle tým má spoustu nedostatků, ale i předností. Máme teď šest měsíců na to, abychom všechny naše chyby napravili a ukázali to na mistrovství světa," dodal.

Základ k postupu položila sobotní výhra v Kostarice 1:0, ale odveta nebyla pro domácího favorita snadnou záležitostí. Hosté, kteří hráli na obou předcházejících šampionátech, drželi až do poslední minuty šedesát tisíc diváků v napětí.

Jejich brankář Navas zlikvidoval nebezpečné střely Forlána a Lodeira a až dvacet minut před koncem kapituloval. Hlavičkou ho překonal nejlepší střelec uruguayského týmu Sebastián Abreu, který přišel na hřiště pět minut předtím jako střídající náhradník.

Pro třiatřicetiletého útočníka Arisu Soluň to byl 24. gól v reprezentaci a asi nejdůležitější v jeho kariéře. O čtyři minuty později sice kostarický kapitán Walter Centeno vyrovnal, ale i remíza Uruguayi na postup stačila.

V hektickém závěru švýcarský sudí Busacca zápas na pět minut přerušil. Při konfliktu kostarických náhradníků s domácím televizním štábem musela zasahovat policie.

Kostarický kouč Rene Simoes litoval, že incident zastavil jeho tým v době, kdy byl rozjetý.

"Nechápu, jak se může tisk dostat k bitce. My se takhle zákeřně nechováme. Potom, co jsme vyrovnali, byl zápas přerušen, když jsme hráli v nevětší pohodě," prohlásil brazilský kouč Kostariky.

 

Právě se děje

Další zprávy