Nigerijský fotbalista pil alkohol. Teď ho čeká bičování

Jakub Šafránek Jakub Šafránek, yac
12. 11. 2009 8:30
Pít alkohol v Súdánu se nevyplácí ani fotbalistům

Chartúm - Nigerijský fotbalista Stephen Worgu bude asi dlouho litovat, že se v srpnu dotknul láhve v Súdánu zakázaného alkoholu a ještě ke všemu poté usedl za volant.

Tento týden byl totiž nigerijský reprezentant do dvaceti let, momentálně hájící barvy klubu Al-Merreikh v súdánském Omdurmanu, odsouzen k pokutě padesáti súdánských liber (asi 400 korun) a trestu čtyřiceti ran bičem.

V severním Súdanu totiž platí právo šaríja, které zakazuje konzumaci alkoholu.

Čtěte také: Nigérií zmítá nábožensky motivované násilí: 700 mrtvých

"Je pro mě obtížné se v Súdánu adaptovat," prohlásil před časem pro BBC samotný Worgu. "Je to jiná kultura, jiné náboženství, jiná řeč, všechno..."

"Uznávají právo šaríja, které mě hodně omezuje, protože nemůžete dělat ty věci, které si myslíte, že byste dělat mohl," dodává nejlepší střelec africké Ligy mistrů z roku 2008.

Fotbalista i klub se proti rozhodnutí soudu odvolali a doufají, že se jim nakonec podaří rozsudek zvrátit. "Podle mě není 100 % jisté, že je vinen," prohlásil mluvčí klubu.

Právo šaríja ovšem v Súdánu nepostihuje jen popíjející fotbalisty. Za jeho porušení hrozí rány býkovcem i například ženám, které narušují veřejný pořádek a morálku třeba tím, že nosí kalhoty.

 

Právě se děje

Další zprávy