Opustí formuli i Renault? Ferrari z odchodů viní FIA

Jakub Šafránek Jakub Šafránek, yac
5. 11. 2009 12:00
Renault možná bude následovat Toyotu
Fernando Alonso v příští sezoně bude pilotovat monopost Ferrari.
Fernando Alonso v příští sezoně bude pilotovat monopost Ferrari. | Foto: Reuters

Maranello - Japonská Toyota možná nebude poslední stájí, která po letošní sezoně opustila seriál formule 1. O odchodu z nejslavnější motoristické soutěže uvažuje totiž také slavný Renault.

Francouzský tým, který se závodů F1 účastnil s přestávkami od konce sedmdesátých let, měl ve středu večer nouzové jednání, kde se právě odchod ze seriálu F1 řešil.

Výsledek schůzky zatím není znám, ale pokud se Reanult rozhodne odejít ze slavné soutěže, stane se již třetím týmem, který tak letos učiní.

Čtěte také:

FIA je zaskočena: Odchod Toyoty prý vzbuzuje obavy
Šok pro F1: Seriál opouští Toyota. Znovu kvůli krizi

Svůj úmysl svět formulí opustit oznámili již v průběhu sezony u BMW a ve středu se k razantnímu kroku odhodlala také Toyota. Příčinou náhlého odchodu japonského týmu byla podle vyjádření týmu obtížná ekonomická situace.

Formule navíc po příští sezoně přijde i o jediného dodavatele pneumatik, japonský Bridgestone.

Ferrari z odchodů viní FIA

Na zmíněné odchody i rozvažování Renaultu v zápětí reagovalo Ferrari, které z nastalé situace obvinilo Federaci automobilových asociací (FIA) a nikoliv ekonomické podmínky. 

Luca di Montezemolo.
Luca di Montezemolo. | Foto: Reuters

"Ve skutečnosti je nepřestávající proud odchodů spíše důsledkem války proti velkým továrním týmům," píše se v prohlášení uvedeném na webových stránkách Ferrari.

"Formule 1 neustále ztrácí důležité části. Namísto toho přicházejí Manor, Lotus, USF1 a Campos. Můžete si říct, že je to kus za kus, ale to není tak úplně pravda. Uvidíme, jestli nás na startu první Velké ceny v Bahrajnu bude stejně," tvrdí Ferrari.

Stáj z Maranella přitom má spory s FIA dlouhodobě, ale i když se jí podařilo vystrnadit v průběhu sezony z jejího vedení Maxe Mosleyho, nepřestává ji kritizovat.

Případ Renaultu je tak dalším polínkem v hořícím sporu mezi federací a jednou z nejslavnějších stájí historie formule.

Podle posledních informací se Renault snaží svůj tým prodat, podobně jako před minulou sezonou přenechala Honda svůj tým Rossi Brownovi.

 

Právě se děje

Další zprávy