Úspěch trenéra Arsenalu? Fotbal se naučil v hospodě

Martin Jůzek, maj
25. 9. 2009 10:45
Arsene Wenger vyrostl ve francouzské hospodě
Arsene Wenger
Arsene Wenger | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Londýn - Arsene Wenger rozumí fotbalu jako málokdo. Na první pohled působí tento kouč sofistikovaně, a tak byste od něj asi nečekali, že místo školy se mu dostalo vzdělání v hospodě.

Přesto je to pravda.

Francouzský trenér ve službách Arsenalu prohlásil, že nejdůležitější věci se naučil v podniku La Croix d'Or, který vedli jeho rodiče. Právě tam pochopil řadu věcí o hře nazvané kopaná.

"Není lepšího vzdělání než vyrůstat v hospodě," uvedl Wenger na čtvrtečním setkání trenérů.

"Když je vám pět nebo šest let, poznáte tolik odlišných lidí a slyšíte, jak moc krutí mohou být. Od útlého věku se vám tak dostane praktické výchovy co se týče psychologie," vysvětlil kouč pocházející ze Štrasburku.

Čtěte dále: Wenger po kanonádě Arsenalu: Rosický už je zcela fit

Během večerů se dozvěděl nejrůznější věci, ale jeho zajímal hlavně fotbal. Prozradil, že dialogy ostatních ho ovlivnily.

"Naučil jsem se toho hodně o taktice a složení sestavy od lidí, kteří o tom v hospodě mluvili. Jak říkali, že ten by měl hrát na levém křídle a ten by měl být v základu," zavzpomínal Wenger.

Klíčový je pro něj přístup fotbalistů - nejen k samotné hře, ale hlavně jejich životní styl.

"V naší práci je nejdůležitější vědět, co je v životě důležité. Pokud to nepochopíte ve dvaceti letech, skončili jste," dodal kouč, jenž je proslulý prací s talentovanými mladými hráči.

Wenger zakrátko oslaví šedesáté narozeniny, ale na konec trenérské kariéry vůbec nemyslí. A to přesto, že když s koučováním začínal, odhadoval, že právě kolem padesátky asi skončí.

"Ještě nikdy jsem nezažil den, kdy bych si řekl, že bych mohl žít bez fotbalu," poznamenal Arsene Wenger s tím, že dokud nebude muset, nebude o konci kariéry ani přemýšlet.

 

Právě se děje

Další zprávy