Burnley po skalpu United jásá, Ferguson gratuluje

Sport Sport, Robin Čermák
20. 8. 2009 13:22
Burnley se raduje po překvapivé výhře
Ronaldo odešel a Manchester prohrál
Ronaldo odešel a Manchester prohrál | Foto: Reuters

Londýn - Jako ve snu si museli připadat diváci z obou táborů včerejšího utkání druhého kola Premier League. Příznivci domácích, ligového nováčka Burnley, jako v tom nejkrásnějším oproti fanouškům Reds, kteří prožívali noční můru.

Obhájce titulu, gigant Manchenster United, padl a to hned na začátku sezony.

Hosté prohrávali už od devatenácté minuty, kdy útočník Robbie Blake parádní ranou z voleje zařídil vedení.

Čtěte dále: Anglie v šoku: Obhájce Manchester padl s nováčkem

Šanci na zvrat Manchester měl, jenže vyrovnání po penaltě, která byla nařízena po faulu úspěšného střelce domácích, Carrick odmítl. Stadion Turf Moor, který pojme jen o něco málo víc diváků než pražská Letná, byl ve varu.

Ani hvězdní kanonýři United Owen, který dal gól z ofsajdu, Berbatov nebo Giggs tvrdou ranou vedle tyče bodům nepomohli.

I přes tyto šance působil Burnley se skvělými diváky coby dvanáctým hráčem v zádech, bez zakopávání a dalšími šancemi jako disciplinovaný tým. Přiznal to i trenér hostů Alex Ferguson.

"Musíme i musíte Burnley vyjádřit uznání. Je to jejich velký večer. Nemůžete jim upřít jejich vítězství. Hráli do konce svých sil a jejich fanoušci byli fantastičtí," poznamenal zkušený kouč.

Skvělý týmový výkon

Ferguson si nestěžoval na bouřlivé prostředí nebo na nepřízeň osudu. Přijal porážku s tím, že jeho tým potřebuje čas, než se dostane do formy, s níž vybojoval loni mistrovský titul.

"Občas nám to trvá, než se do toho dostaneme. Někdy to přijde třeba až v říjnu," poznamenal kouč United.

Čtěte dále: Chelsea otočila duel v Sunderlandu. Podruhé vyhrála

Burnley postoupilo do letošního ročníku po 33 letech, kdy naposledy hrálo první ligu doma právě s Manchesterem, jenž málo známý tým tenkrát porazil 1:0, čímž ho poslal do druhé ligy. Teď přišla pomsta.

"Byl to z naší strany skvělý týmový výkon. Myslím, že můžeme čelit každému týmu a být mu vyrovnaným soupeřem," řekl brankář Jensen, hrdina tohoto duelu.

"Jsou to nádherné tři body. Hráli jsme proti šampiónům s kvalitou, kterou máme a porazili jsme je," dodal kouč Owen Coyle.

Příběh výhry ze včerejšího večera připomíná událost z loňska. Tehdy také nováček Hull City, který se do první ligy prokopal z třetího místa a play off, ještě po devíti zápasech figuroval na třetím místě i díky výhrám nad Tottenhamem a Arsenalem.

 

Právě se děje

Další zprávy