Čech hrdinou. Vychytal pro Chelsea Community Shield

Ivo Pospíšil, ip
9. 8. 2009 18:18
Manchester United - Chelsea 2:2 1:4np
Petr Čech vychytal střelce United při penaltovém rozstřelu
Petr Čech vychytal střelce United při penaltovém rozstřelu | Foto: Reuters

Londýn - Fotbalisté londýnské Chelsea vykročili úspěšně do letošní sezony, když v neděli porazili v tradičním utkání Community Shieldu po penaltovém rozstřelu Manchester United 3:2.

O rozhodující pokutový kop se postaral Salomon Kalou. Na výhře se podílel i český brankář Petr Čech, který předvedl v utkání několik vynikajících zákroků a i v penaltovém rozuzlení zneškodnil pokusy Giggse a Evry.

Svěřenci sira Alexe Fergusona se museli poprvé obejít v soutěžním zápase bez Cristiana Ronalda a Carlose Téveze. Jejich nová akvizice Michael Owen pak zůstal od začátku jen na lavičce náhradníků.

Čtěte také: Ferguson věří Rooneymu. Nastřílí pětadvacet gólů, tvrdí

V Chelsea naopak slavil debut na lavičce nový trenér Carlo Ancelotti, který dal podle předpokladů důvěru v bráně Petru Čechovi.

Ještě před úvodním hvizdem uctil potleskem celý stadion Wembley památku sira Bobbyho Robsona, jenž podlehl minulý týden rakovině.

Samotný zápas začal ve velkém tempu a jako první na sebe upozornil už ve druhé minutě Didier Drogba, jehož tvrdou ránu musel brankář Red Devils Ben Foster nadvakrát krotit.

Přečtěte si také: Čech před utkáním s United: Manchester je stále hrozbou

Chelsea byla na začátku aktivnější a o chvíli později mohl skórovat i pravý bek Branislav Ivanovič. Ten si naběhl na rohový kop Lamparda, a již překonaného Fostera musel za pomoci břevna zastoupit na brankové čáře Patrice Evra.

Úřadující obhájce mistrovského titulu ohrozil Čechovu branku až v desáté minutě a hned to stálo za to. Hrdinou okamžiku se stal portugalský záložník Nani, který si naběhl z levé strany, zbavil se dotírajícího Ivanoviče a přesnou křižnou střelou poslal United do vedení.

A pro londýnský celek mohlo být ještě hůř. Krátce na to mohl zvýšit náskok nejprve Rooney, jenž se položil do Berbatovova centru, a poté i po rychlém brejku korejský reprezentant Park Ji Sung.

Rooney si vynutil penalty

Chelsea však v obou případech zachránil vynikajícími zákroky Petr Čech. Jeho spoluhráči tak mohli vyrovnat v osmadvacáté minutě, kdy se míč dostal po ose Lampard - Drogba až k úplně volnému Maloudovi, jenže jeho volej z bezprostřední blízkosti mířil mimo.

V závěru první půle tak musel naděje Blues držet ve hře opět Čech, jenž vytáhl nad břevno přesný pokus Darrena Fletchera.

Neproměněných šancí mohl Manchester ještě více litovat na začátku druhé části, kdy se Chelsea podařilo vyrovnat.

Carlo Ancelotti mohl být spokojen
Carlo Ancelotti mohl být spokojen | Foto: Reuters

Pohotový centr Maloudy vyrazil tísněný, avšak do té doby nepříliš přesvědčivý Foster jen před sebe a nikým nebráněný Ricardo Carvalho už neměl problém dostat míč do odkryté brány - 1:1.

Tempo hry po vyrovnacím gólu poměrně opadlo, oba týmy rázem nechtěly udělat zbytečnou chybu, a utkání tak vygradoval kontroverzní okamžik dvacet minut před koncem.

Po rychlém brejku se míč dostal až k Franku Lampardovi, jehož ránu sice Foster ztlumil, chytit před brankovou čárou ji už však nestihl.

Této trefě ale měl předcházet údajný nedovolený zákrok Ballacka na Evru, který však hlavní rozhodčí Chris Foy nebral i přes protesty hráčů United na vědomí a branku bez váhání uznal.

Alex Ferguson tak musel okamžitě vsadit vše na jednu kartu a během následného čtyřnásobného střídání poslal do hry právě i Michaela Owena. Manchester rázem vrhl veškeré síly do útoku a odměnou mu bylo vyrovnání v poslední možné chvíli.

Postaral se o něj pohotovým zakončením v dvaadevadesáté minutě Wayne Rooney, čímž si vynutil penaltový rozstřel. V nich ale exceloval Petr Čech, který zneškodnil pokusy Giggse a Evry a mohl oslavovat zisk první trofeje v letošní sezoně.

Výsledek - Community Shield

Manchester United - Chelsea 2:2 (1:0) 1:4np
Branky:
10. Nani, 90+2. Rooney - 52. Carvalho, 72. Lampard, Rozh. penalta Kalou

 

Právě se děje

Další zprávy