Lék na fotbal v USA? Komisionář láká do MLS Henryho

Sport Sport, bab
4. 8. 2009 13:45
Henry by MLS prospěl, tvrdí Garber
Thierry Henry v dresu F.C. Barcelony
Thierry Henry v dresu F.C. Barcelony | Foto: Reuters

New York - Don Garber nezakrývá svoje nadšení, že by rád do americké profesionální fotbalové ligy dostal Thierry Henryho. Garber, který je komisionářem americké Major League Soccer od 4. srpna 1999, vidí v tomto sportu pomalý růst.

Angličan David Beckham se nechal do americké ligy zlákat před dvěma lety a poctil svou přítomností tým  Los Angeles Galaxy. Pařížský rodák by nyní do fotbalu mohl vlít novou krev a nasměřovat tak fotbal na směr na který dlouho čeká.

„Myslím si, že existuje jen hrstka hráčů, která by doopravdy mohla pozvednout popularitu tohoto sportu v Americe," vzkázal komisionář M.L.S. listu The New York Times v pondělí z Seattlu. „Thierry je zaručeně jedním z nich."

Francouzská hvězda španělského týmu F.C. Barcelona se před americkým publikem představila tuto sobotu, když na Rose Bowl jeho tým porazil Galaxy 2:1 před zraky 93 000 fanoušků. Tato návštěvnost byla nejvyšší za posledních 15 let.

Thierry Henry má velký smysl pro humor a obrovské porozumění pro americkou sportovní kulturu. „Říkají americkému fotbalu fotbal. Ale oni jen házejí balón a běhají s ním."

Čtěte také: Arsenal uklidňuje fanoušky: Posílit? Plánujeme to

Francouzský reprezentant se také nechal slyšet, že to, co by pomohlo rozkvětu fotbalu v Americe, je historie. „Vše, co potřebujete je historie," říká Henry. „Když se mluví o baseballu, tak se vám vybaví Babe Ruth, když přijde řeč na basketbal, tak vás napadne Michael Jordan, Jabbar, Magic Johnson, Larry Bird, Pistol Pete Maravich. Vyrůstáte a máte svůj sportovní idol. Problém je, že v Americe nemáte historii spojenou s fotbalem. Když vyrůstáte, nesníte o tom stát se fotbalistou. A to je problém, protože trénovat se musí od dětství, aby z vás něco bylo."

Mohlo by se zdát, že Francouz zapomněl na ikonu let sedmdesátých, avšak Američané si nikdy na osobě Pelého nevystavěli fotbalovou historii.

Sám Henry vyrůstal v tvrdém a nehostiném prostředí pařížského předměstí a sledoval americký fotbal. Jeho oblíbeným týmem byli Giants a Lawrence Taylor byl jeho nejoblíbenějším hráčem.

„Thierry je člověk, který miluje Ameriku a má opravdové zalíbení v americké kultuře," říká Garber. „A má všechno pro to, aby nám pomohl pozvednout fotbal v Americe a musím říct, že to vypadá, že ho to velmi zajímá."

Garber již s Henrym o možnosti hrát v americké lize mluvil za minulá léta mnohokrát.„Během našich debat za poslední roky, jsem se zajímal o jeho pohled na Ameriku a její kulturu a na stav fotbalu v této zemi," prozrazuje komisionář M.L.S. „A doufám, že někdy v tu pravou chvíli a v ten správný čas najdeme způsob, jak ho k nám dostat."

„Jak jsme hráli v sobotu na Rose Bowl, tak to bylo naprosto skvělé. Publikum fandilo na výbornou. Byli úžasní," prozrazuje své pocity ze sobotního zápasu francouzská hvězda.

Čtěte také: MS v Jižní Africe: Unikátní šance nebo přehnané riziko?

Francouz ve službách španělského týmu často zmiňuje, že je zavázán Barceloně, ale jeho nadšení pro americkou ligu je zjevné. „Teď jsem v Barceloně. Vždycky, když mluvím o americké lize, tak si lidé myslí, že už tam budu od dalšího týdne hrát. Tak to vážně není. Je to přání a doufám, že se mi jednoho dne splní. Ale teď si moc užívám své působení v Barceloně, miluju ji, ale doufám, že jednoho dne se mi povede dostat se do americké ligy."

Pro oživení americké ligy je velice důležité, aby i nadále přitahovala velké hvězdy. Nakonec se snad podaří, aby i z ní vzešly velká fotbalová jména. To ale bude potřebovat zrealizovat fungující náborový program pro mládež a děti.

Fotbal je teď v USA na výslunní a to i díky úspěchům během Poháru Konfederace, který proběhl v červnu v JAR a kde Američané porazili Španělsko a drželi krok s Brazilií. Dokonce i nedávný incident mezi Beckhamem a fanoušky je povzbuzující. To dokazuje, že se fanoušci zajímají o fotbal.

Manžel členky hudební skupiny Spice Girls to rozjíždí na více frontách. Hraje v M.L.S. za Galaxy, v italské lize za A.C. Milán a v anglické reprezentaci.

Na americkou ligu pomýšlí i Pavel Nedvěd, který by si po ukončení kariéry v evropské lize mohl svůj fotbalový život ještě prodloužit.

 

Právě se děje

Další zprávy