Americký sen v poháru FIFA: Nejlepší obrana je...obrana

yac
25. 6. 2009 17:00
Klíčem proti Španělsku byla defenziva
Americká radost po závěrečném hvizdu.
Americká radost po závěrečném hvizdu. | Foto: Reuters

Bloemfontein - Pro někoho fantastický týmový výkon, pro jiného zas urputná obrana, za niž by se nemusel stydět ani legendární Prešov.

Tak či onak, američtí fotbalisté jsou především díky propracované defenzivě ve finále poháru FIFA, zatímco favorizované Španělsko čeká jen souboj o třetí místo.

"Proti týmu, jako je ten španělský, musíte bránit jako o život, jinak si koledujete o problémy," shrnul vítěznou taktiku Američanů po semifinálovém zápase Jay Demerit, toho času obránce anglického druholigového Watfordu.

A proti Jihoevropanům se tento přístup rozhodně vyplatil. I přes výraznou převahu střel i držení balonu se svěřenci Vincente del Bosqueho nemohli dostat ke gólovému zakončení.

"Jeden člověk skluzem zblokoval střelu, a druhý za ním hned uklidil míč do bezpečí. Obrana byla skvělá, ale nejen obránci, celý tým jakoby zabouchl dveře," prohlásil kapitán amerického výběru Carlos Bocanegra.  

Čtěte také:

Španělé: Krutý pád na zem. Ale někdy to přijít muselo
Místo rekordu krach. Neporazitelné Španělsko padlo

Jeho týmu pak stačily jen dvě střely na branku k tomu, aby postoupil do finále poháru FIFA. Což je velice dobrý výsledek na to, že před posledním zápasem skupiny B byli Američané považováni za jednoznačného kandidáta na poslední místo.

Jenže pak přišla přesvědčivá výhra nad Egyptem a v semifinále i překvapivá porážka úřadujícího mistra Evropy.

Vítězná taktika se nemění: ve finále budou Američané zase bránit

"Chtěli jsme Španělsku ukázat, že s nimi můžeme hrát vyrovnaně a že ve Státech také máme talentované hráče," tvrdí člen vychvalované obrany Demerit.

Proti soustředěné defenzivě USA se neprosadil ani střelec par excellance Fernando Torres.
Proti soustředěné defenzivě USA se neprosadil ani střelec par excellance Fernando Torres. | Foto: Reuters

Ani včera se ale zámořské reprezentaci nepodařilo dohrát v jedenácti lidech. Pod sprchy se poroučel v 82. minutě Michael Bradley, který se tak stal již třetím hráčem USA, jenž viděl na turnaji v ruce sudího červený kartonek.

Ani proti oslabenému soupeři se ale Španělé neprosadili.

"Překvapilo nás, jak Američané hráli jako tým," pochválil del Bosque soupeře po utkání. Jeho svěřenci mohou být ještě smutnější o to, že si zhatili možnost překonat rekord v počtu neprohraných zápasů.

Španělé se zastavili na čísle 35, tedy stejném množství jako dosavadní držitel rekordu Brazílie. Tu čeká dnes večer utkání o postup do finále poháru konfederací proti domácí Jihoafrické republice.

A na nedělního finálového soupeře, který z tohoto utkání vzejde, čekají i američtí fotbalisté, kteří vědí, že stejně jako v posledních dvou zápasech budou muset předvést výkon na hranici svých možností.

"Budeme muset bránit jako o život," potvrzuje vítěznou taktiku brankář amerického výběru Tim Howard.

 

Právě se děje

Další zprávy