Morávek čeká v Schalke dřinu. Hlavně ať nezklamu, říká

Red Spo, ČTK
22. 6. 2009 20:35
Morávek se loučil s Bohemkou
Jan Morávek
Jan Morávek | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Jeden z největších talentů českého fotbalu Jan Morávek se v pondělí rozloučil s pražskými Bohemians 1905 a v úterý už natrvalo zamíří do Schalke 04, kam před pár dny přestoupil. Devatenáctiletého středopolaře čeká v Německu v nejbližších dnech zařizování nového bytu a od čtvrtka už začne s novým týmem přípravu na nadcházející sezonu.

Morávek věří, že se co nejrychleji aklimatizuje a v Gelsenkirchenu nezklame. "Cíl je jasný. Co nejdříve se snažit prosadit, zařídit si bydlení a sžít se s prostředím, aby to nedopadlo tak, že by to Schalke vnímalo jako nějaké promrhané peníze za mě. Hlavně nezklamat," řekl Morávek na dnešním setkání s novináři ve vršovickém Dolíčku, kde fotbalově vyrůstal.

Podobného osudu, jaký potkal některé české hráče, kteří odešli v mladém věku do zahraničí a pak jen vysedávali na lavičce, se nebojí.

"Určitě něco takového může nastat, je to reálné, ale myslím, že by mě to nerozházelo a dokážu se s tím nějak poprat," pokračoval Morávek, pro něhož je důležité, že o něj má zájem nový kouč Schalke Felix Magath. Zkušený trenér o něj stál už dříve, ještě když vedl Wolfsburg.

Čtěte také:
Morávek nadchl Schalke. Pomohlo doporučení Němce
Morávek jde do Schalke. Přestup léta? Stál 70 milionů

"Budu pokračovat v tom, co je mi vlastní, poctivě pracovat na tréninku a věřím, že pod trenérem Magathem se tohle vyplatí," řekl talentovaný středopolař. S novým koučem si poprvé promluví až ve čtvrtek, kdy tým z Gelsenkirchenu zahajuje letní přípravu.

Do té doby čeká Morávka spousta jiných záležitostí. Hned v úterý si vyzvedne auto zatím z půjčovny, během dalších týdnů pak dostane nový klubový vůz. Společně s přítelkyní Terezou také začnou se zařizováním bytu.

"Zatím jsme byli v Schalke asi půl dne, bylo to jen na skok. Navštívili jsme byt, všechno ostatní bude následovat v nejbližších dnech počínaje zítřkem," prohlásil Morávek.

Byt si musí vybavit

Bydlet bude asi dva kilometry od stadionu. "Hlavně, že je byt dostatečně veliký - 3+1. Jediné, co je vlastně vybavené, je kuchyň. Zbytek budeme muset společně s přítelkyní vybavit. Bude to složité, ale ona se na to těší, já se jí budu snažit být co nejvíce nápomocný," podotkl s úsměvem.

První věc do nového bytu dostal Morávek s přítelkyní už dnes, Bohemians jim věnovali povlečení v barvách vršovického klubu.

Gelsenkirchen na něj udělal dobrý dojem. "Nejdřív, jak jsme se k městu blížili z dálnice, tam byly vidět jen továrny, ale když jsme dorazili do oblasti stadionu a kde budeme mít byt, tak to vypadá dobře. Je to klidná oblast spíš na kraji Gelsenkirchenu, plná parků," přiblížil Morávek.

Průvodcem v Gelsenkirchenu mu byl někdejší reprezentant Jiří Němec, který je v Schalke stále velkou osobností a měl na přestupu velký podíl.

Jan Morávek
Jan Morávek | Foto: Bohemians

Na starost si ho vzal také mistr Evropy z roku 1996 Andreas Möller, jenž Morávka přivedl do Schalke a paradoxně hned druhý den jako generální manažer v klubu skončil.

"Až zítra dorazím, zkontaktuji pana Möllera. Určitě mi dá hodně cenné rady do kabiny, budu vědět, do čeho jdu," řekl český fotbalista.

Únavy z náročného programu posledních týdnů se nebojí, odpočinout si stihl během dovolené nedaleko Eindhovenu.

"Byli jsme v jednom kempu, kde jsem aktivně odpočíval. Všechno to ze mě spadlo a věřím, že společnými silami to všechno zvládneme s přítelkyní zařídit a já si budu moct vychutnávat fotbalový život," uvedl Morávek, jehož čekají také hodiny němčiny pod vedením přidělené učitelky. 

Od zimní přestávky, kdy absolvoval v Gelsenkirchenu týdenní stáž, výkony Schalke sledoval. "Měl jsem možnost sledovat ty zápasy v televizi. Po odchodu trenéra, když převzali mužstvo asistenti, šlo Schalke nahoru. Hráli výborný fotbal a já věřím, že když se na to naváže, bude to dobré," uvedl Morávek.

Těší se i na vyhlášenou kulisu v Gelsenkirchenu. "Na Bohemce jsou skvělí fanoušci, ale Schalke je trošku někde jinde. Ten stadion je něco neskutečného, už se těším, až bude plno. Zatím jsem hrál nejvíc před 21 tisíci diváků za jednadvacítku v Anglii," dodal Morávek.

 

Právě se děje

Další zprávy