Fotbalová Anglie se ptá: Skandál? Vyšetřují prohru 0:9

Martin Jůzek
24. 2. 2009 17:00
Klub z páté ligy má finanční problémy a hráči prchli

Weymouth - Fotbalová Anglie řeší nenadálý problém. Weymouth, pro většinu fanoušků neznámý klub, se dostal do finančních problémů. (Ne)slavným se stal hlavně jeho poslední výsledek, když na svém hřišti prohrál 0:9.

Šlo o nejhorší porážku v historii týmu, který nyní působí v páté nejvyšší soutěži.

Jenže situace ve Weymouthu je dost možná nejhorší od roku 1890, kdy byl založen. Podle BBC se dluhy kluby vyšplhaly už na 300 tisíc liber (zhruba 9,5 milionů korun), přičemž fotbalisté neobdrželi od začátku letošního roku ani penci.

Kvůli finančním problémům tak naopak dostali povolení hledat si nové angažmá.

Kdo z příznivců doufal, že tak někteří neučiní, musel být zklamán. Do sobotního zápasu proti Rushden & Diamonds, jenž skončil potupnou prohrou, vyběhli skoro samí dorostenci.

Zkušení členové hlavního týmu odmítli nastoupit. A tak se před tisícovkou diváků odehrával souboj kočky s myší.

V prvním poločase padly čtyři branky do sítě domácích, ve druhém dějství přidali hosté dalších pět gólů. Přitom v bráně Weymouthu nechyběla jednička Prodomo, na něhož ale každou chvíli šla nebezpečná střela. Pochytal toho málo i dost.

Výsměch, zlobí se konkurence

"Chápu, že se dostali do nešťastné situace, ale to nic nemění na tom, že Rushden má teď skóre lepší o devět branek. Pro nás ostatní je to velká nevýhoda," prohlásil Colin Lee, šéf konkurenčního klubu z Torquay.

Navrhuje anulovat výsledky Weymouthu, i když s ním má Torquay pozitivní bilanci, protože jej v prosinci porazil.

"Beru to jako výsměch," dodal fotbalový funkcionář, který požaduje rychlý zákrok vedení soutěže.

Přestože šlo o nápadný výsledek, chvíli trvalo, než si jej všimla Fotbalová asociace (FA). Podle listu Guardian začal svaz vyšetřovat, zda nebylo utkání ovlivněno. Nečekaně hodně se na něj totiž sázelo.

Údajně až desetinásobek obvyklé částky a všechno na hosty z Rushdenu, na něž klesal kurz.

Save our club (Zachraňte náš klub)

U renomované Ladbrokes si údajně fanoušci vsadili na prohru svého týmu, což jim přineslo milion liber. Některé společnosti tuto příležitost dokonce stáhly z nabídky.

"Lidé měli informace o stavu v týmu dříve, než se tyto zprávy dostaly k bookmakerům," vysvětlil George Primarolo ze sázkové kanceláře Totesport, který ovlivnění utkání spíše vylučuje. Podle něj se něco takového u nižších soutěží prostě stává.

Mezitím už vznikla internetová stránka Save our club (Zachraňte náš klub), na níž fanoušci mohou přispět na Weymouth. Podle údajů z tohoto webu se na kontě dosud sešlo něco přes sedm tisíc liber.

Nejde ovšem o jediný pokus, jak pomoci trápícímu se klubu.

U ostatních týmů se objevily hlasy, že tam klidně pošlou několik hráčů na hostování, aby za ně nehráli mladíci.

York City, s nímž bude Weymouth hrát příští zápas, se dokonce nabídl, že hostující fanoušci budou mít na utkání vstup zdarma a pokud bude třeba, zaplatí jim i cestu do hodně vzdáleného Yorku. "Jsme rádi, že jim můžeme v tíživé situaci takto pomoci," řekl mluvčí klubu.

 

Právě se děje

Další zprávy