Čech nevyzrál na Arsenal. Liverpool vede, ale ztratil

Sport Sport, Red Spo
1. 12. 2008 22:58
Aston Villa - Fulham 0:0, City - United 0:1
Petr Čech inkasoval dvakrát během dvou minut
Petr Čech inkasoval dvakrát během dvou minut | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Londýn - Anglickou Premier League vede po patnácti kolech Liverpool. Svěřenci trenéra Beniteze sice na Anfield Road v pondělí jen remizovali s West Hamem United, ovšem po zaváhání Chelsea se o bod vyšvihli na čelo tabulky.

Liverpool dohrával kolo až v pondělí, a tak měl výhodu, že znal výsledky svých soupeřů. Jenže jako by to týmu kolem kapitána Stevena Gerrarda svazovalo nohy - "Kladivářům" z Londýna nedali domácí ani jednu branku.

Nemohoucnost "Reds" ovlivnil také fakt, že chyběl zraněný Fernando Torres. Benayoun spálil jejich největší šanci, když trefil jen brankáře Greena. Na druhé straně zahrozil bývalý hráč Liverpoolu Bellamy, který nastřelil tyč.

Už v neděli hrála Chelsea a porážkou s Arsenalem v poměru 1:2 potvrdila, že se jí v této sezoně proti týmům "velké čtyřky" nedaří. Rovněž potvrdila fakt, že ve druhých poločasech góly moc nedává.

Po první půli vedli svěřenci trenéra Luize Scolari 1:0. Brankář Almunia nechtěně nabídl míč Chelsea a následný Bosingwův křížný pas si srazil do své sítě Djourou.

Arsenal se však s nepřízní osudu popral a po hodině hry dvěma slepenými góly zápas otočil.

Nejprve Samir Nasrí protlačil do šance Van Persieho, jenž napálil míč přesně do horního rohu branky. V této situaci se však zdálo, že Nizozemec stál v ofsajdu. Nicméně gól platil.

Čtěte dále: Smůla Chelsea. Já ten ofsajd viděl, říká rozladěný Čech

Za dvě minuty fanoušci Arsenalu jásali znovu. Adebayor vyhrál hlavičku po přímém kopu a Van Persie následně prostřelil Lamparda mezi nohama a míč se zastavil až v síti za brankářem Petrem Čechem.

ten v první půli podržel svůj tým, který si přes převahu nedokázal vytvořit velké šance, skvělými zákroky proti střelám Fabregase a Van Persieho. Ale to bylo pro "Blues" málo platné.

Chelsea už se na odpověď nezmohla. Arsenal se po cenném vítězstvím na hřišti lídra soutěže dostal před Aston Villu na čtvrté místo a na Chelsea ztrácí sedm bodů.

Čtěte také: Chelsea popravil sudí, zlobí se Scolari. Žádá omluvu

Manchesterské derby ovládl United

Fotbalovým králem Manchesteru je minimálně pro letošní podzim slavnější United, který v nedělním 139. ligovém derby v rámci patnáctého kola Premier League porazil City na jeho hřišti 1:0.

Citizens tak přišli o šanci porazit městského rivala po osmatřiceti letech třikrát za sebou, na dvě výhry z minulé sezony v neděli nenavázali.

Wayne Rooney rozhodl manchesterské derby
Wayne Rooney rozhodl manchesterské derby | Foto: Reuters

Přitom po pohárovém vítězství nad Schalke měli více pohody než United, kteří se protrápili k bezbrankové remíze s Villarealem.

Fanoušci obou táborů se dočkali návratu hvězd po zranění. Zatímco Alex Ferguson už mohl počítat s bulharským kanonýrem Dimitarem Berbatovem, Mark Hughes zase vítal zpět Brazilce Robinha.

Čtěte také: Derby o krále Manchesteru: Ferguson se šejků nebojí

Aktivnější byli od začátku hosté z Old Trafford. Brankář Joe Hart měl poprvé plné ruce práce po akci Berbatova s Parkem, kterou zakončoval Rooney.

Chvíli na to hlavičkoval těsně nad Ronaldo. Hart musel znovu vyniknout proti nebezpečné hlavičce Berbatova a zakroucené střele Evry.

Tabulka

1.Liverpool  15 13 34
2.Chelsea  15 27  33
3.Man. Utd  14 16  28
4.Arsenal  15 8  26
5.Aston Villa  15 6  25
6.Hull City  15 -2  23
7.Everton  15 -2  22
8.Portsmouth  15  -4  22
9.Bolton  15 1  20
10.Fulham  14 1  19
11.Wigan  15 -1  19
12M´brough  15 -6  19
13.Stoke City  15 -10  18
14.Man. City  15 6  17
15.West Ham  14 -5  17
16.Tottenham  15 -4  15
17.Newcastle  15 -5  15
18  Sunderland  15 -11  15
19  Blackburn   15 -12  13
20  WBA  15 -16  11

(zápasy, rozdíl skóre, body)

Po půlhodině hry se do obrovské šance dostali poprvé domácí, když Van der Sar odvrátil přímý kop jen k Irelandovi, jehož pokus mířil mimo a Richards prováhal možnost k dorážce.

Rozhodl Rooneyho stý gól

Těsně před koncem první půle se zaslouženě dostali do vedení United. Carrick dostal až příliš prostoru kolem penaltového bodu, jeho střelu vyhrazil Hart jen k Rooneymu, jenž ve stoprocentní šanci zblízka nezaváhal. Radoval se tak ze stého gólu v kariéře.

Domácí ve druhé půli zahrozili ,jen když Benjani nastřelil boční síť a Javier Garrido poslal míč z přímého kopu těsně vedle.

United uhájili těsnou výhru, i když byl dvacet minut před koncem zápasu sudím Howardem Webbem vyloučen Cristiano Ronaldo po druhé žluté kartě. Ta přišla za úmyslné hraní rukou. Portugalský záložník se neúspěšně hájil tím, že před svým prohřeškem slyšel píšťalku rozhodčího.

Brankář Hart se zapojil do útoku v nastavení a po kontru soupeře málem inkasoval od Rooneyho podruhé.

V neděli nevyužil Tottenham šanci na výraznější odpoutání od sestupových příček. Na domácí půdě totiž prohrál s Evertonem Pienaarovým gólem 0:1.

Zajímavou přestřelku viděli v neděli fanoušci v Portsmouthu. Jejich tým vedl nad Blakburnem už dva nula, jenže ve druhé půli během pěti minut o vedení přišel. Čtvrthodiny před koncem vystřelil domácím vítězství Davis.

Aston Villa jen remizovala

Fotbalisté Aston Villy v sobotu jen remizovali s Fulhamem a přišli o čtvrtou příčku.

Aston Villa se tentokráte neprosadila
Aston Villa se tentokráte neprosadila | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Svěřenci Martina O'Neilla měli v týdnu volno v Poháru UEFA, a tak se mohli plně soustředit na nejvyšší anglickou soutěž. V případě zisku tří bodů se mohl birminghamský klub dostat před Manchester United, ale nepovedlo se mu to.

Utkání nenabídlo mnoho fotbalové krásy, za zmínku snad jen stál výkon Garetha Barryho, anglického reprezentanta, jenž měl dvě možnosti ke vstřelení branky, ani jednu však nevyužil. V první půli hlavičkoval těsně vedle, v závěru trefil břevno.

Čtěte dále: Čech: Když porazíme Arsenal, bude ze hry o titul

Fulham se po celých devadesát minut k ničemu neměl, hrál vyloženě na remízu a nakonec ji ke své spokojenosti ubránil.

Do Londýna se tak vrací jako tým, jemuž v tabulce patří osmá příčka. Nicméně je jedním ze tří klubů, které venku ještě nedokázaly vyhrát. Dalším tímto celkem je Newcastle, jemuž se povedlo to samé - také získal bod za bezbrankovou remízu.

V sobotních zápasech došlo ještě na jednu dělbu bodů - v bitvě dvou nováčků remizovalo Stoke s Hullem.

Jiný nováček z West Bromwiche naopak zase prohrál. Ve Wiganu se sice dostal do vedení, jenže domácí otočili skóre. WBA nadále patří nelichotivé dvacáté, tedy poslední místo. Roman Bednář se dostal na hřiště až v 89. minutě.

Gólových hodů se dočkali fanoušci jen v Sunderlandu, kde však vyhrál Bolton 4:1 a pozice trenéra Roye Keana je po dalším neúspěchu o něco více ohrožena.

Výsledky:

Liverpool - West Ham United

Chelsea - Arsenal 1:2
Branky:
31. Djorou vlastní - 59.,62. Van Persie

Portsmouth - Blackbur 3:2
Branky:
48. Crouch, 53. Defoe, 76. Davis - 62. Derbyshire, 67. Tugay

Tottenham - Everton 0:1
Branka:
54. Pienaar

Manchester City - Manchester United 0:1
Branka:
42. Rooney

Aston Villa - Fulham 0:0

Middlesbrough - Newcastle 0:0

Stoke - Hull 1:1
Branky:
73. z pen. Fuller - 45. King

Sunderland - Bolton 1:4
Branky:
11. Cissé - 39. a 55. Elmander, 18. Taylor, 21. Cahill

Wigan - West Bromwich 2:1
Branky:
61. Camara, 87. Boyce - 47. Miller

 

Právě se děje

Další zprávy