Derby o krále Manchesteru: Ferguson se šejků nebojí

Martin Jůzek
28. 11. 2008 16:16
V neděli se utká Manchester City s Manchesterem United

Manchester - Kdy? Neděle odpoledne. Kde? Eastlands, Manchester. Kdo? City vs United.

Tak lze stručně charakterizovat mimořádně sledovaný fotbalový souboj v anglické Premier League.

Ještě v loňské sezoně to bylo jen městské derby, kterých se v Anglii hrají desítky. Jenže v srpnu se poměry změnily a Manchesteru United najednou začínají šlapat na paty rivalové ze City.

Průměrný klub získali z rukou Thaksina Šinavatry šejkové z Abú Zabí a slibují fanouškům, že z něj udělají nejlepší klub na britských ostrovech. Noví majitelé málo mluví, ale zato jejich činy, ty jsou vidět.

Pár hodin po koupi klubu přivedli do týmu Robinha, nejdražšího fotbalistu, který kdy přišel do Premier League. Nemělo by zůstat jen u něj, v zimním transferovém období by měl kouč Mark Hughes dostat až neuvěřitelných 200 milionů liber na nové hráče.

Čtěte také: Manchester City vyfoukl Chelsea Robinha. Dal miliardu

Aby se trenér konkurenčních United začal strachovat. Vždyť se mluvilo i o tom, že by změnil zaměstnavatele i hvězdný Cristiano Ronaldo. Podle dostupných informací se City stalo vůbec nejbohatším klubem na světě.

Jenže něco takového sir Alex Ferguson nepovažuje za klíčové. "Podívejte se, kde jsou v tabulce..." řekl na předzápasové tiskové konferenci. "Promiňte, ale našimi soupeři jsou teď Chelsea a Liverpool, kteří jsou v tabulce nad námi," dodal zkušený kouč.

Čtěte dále: Anglie se lekla šejků. Peníze ohrožují fotbal, ozývá se

Má pravdu, Manchesteru City patří až jedenáctá příčka, obhájce titulu figuruje na třetím místě.

Na investice jsme měli deset hodin

A nejen proto hovoří o rivalovi s despektem. "O utrácení peněz je snazší mluvit, než to pak dělat. Když přišel Roman Abramovič do Chelsea, vyhrála dva tituly. Ale jsou jiné příklady, kdy se něco takového nepovedlo," pokračoval Ferguson.

Statistiky mohou hovořit pro United, ale stačí si vzpomenout na loňskou sezonu. Tehdy ještě pod Svenem-Göranem Erikssonem dokázali hráči City známější soky porazit jak doma, tak i na Old Trafford. Stalo se tak poprvé po 38 letech.

Teď sedí na lavičce Mark Hughes, jenž poprvé zažije atmosféru manchesterského derby jako manažer-trenér.

A sám se vrátil do diskuse o klubu. "Když se kouknete na United, tak oni za sebou mají dvacet let obřích investic. My jsme na ně měli deset hodin," připomíná Velšan, že šejkové přišli těsně před koncem přestupového období.

"Teprve se vyvíjíme a je nespravedlivé, když nás někdo hodnotí po fotbalové stránce. Přesto si myslím, že jsme v dobré pohodě a máme formu," vzkazuje Hughes hostujícímu týmu, který bude favoritem nedělního utkání.

Podle bookmakerů je na výhru domácích kurz kolem 4:1, naopak u Ronalda a spol. je tato hodnota poloviční - zhruba 1,9:1.

Přečtěte si také: Robinho se spletl. A pořádně. Myslel, že je v Chelsea

Ovšem pozor, United mají celkem rozsáhlou marodku. V posledních dnech se museli obejít bez zkušených hráčů Nevilla, Scholese i nové posily Berbatova. Zřejmě jen první jmenovaný bude Fergusonovi k dispozici.

Na straně domácích se uzdravil jak Robinho, tak i Zalayeta a Fernandes.

 

Právě se děje

Další zprávy