Hroby pro hráče: Naštvaní fanoušci otřásli Německem

Martin Jůzek
5. 11. 2008 19:00
Dynamo Drážďany podalo žalobu na neznámého pachatele
Tréninkové hřiště Dynama Drážďany s hroby pro fotbalisty
Tréninkové hřiště Dynama Drážďany s hroby pro fotbalisty | Foto: Dynamo Dresden

Drážďany - Německým fotbalem otřásl skandál, který tamní veřejnost nepamatuje. Naštvaní fanoušci Dynama Drážďany nestrávili poslední porážku týmu a rozhodli se svou nespokojenost vyjádřit dosti necivilizovaným způsobem.

Zatím neznámí vandalové vykopali v noci z neděle na pondělí na tréninkovém hřišti jedenáct děr a na trávníku vedle nich vztyčili stejný počet dřevěných křížů.

Symbolika je prostá - vytvořili jedenáct hrobů, kterými se snaží hráčům vyhrožovat.

Vedení klubu si ovšem nic takového nenechalo líbit, ihned po zajištění místa podalo žalobu na neznámého pachatele.

"Nemám sebemenší námitku proti tomu, když fanoušci dají najevo nespokojenost. Ale tady překročili veškerou hranici, to nebudeme tolerovat," komentuje situaci na oficiálních stránkách Dynama jeho ředitel Ralf Minge.

Čtěte také: Sparťané ničili vlak, Bazaly se smály v dresech Slavie

Tým se slavnou minulostí, který až do roku 1995 hrál Bundesligu, se teď trápí až ve třetí nejvyšší soutěži. Třetím rokem čekají příznivci černožlutých barev na postup, jenž by zmírnil nelichotivé postavení mužstva. Marně.

Hroby se kopaly už v Chorvatsku

Letos to navíc vypadá na velkou krizi, Drážďany figurují ve dvacetičlenné lize až na šestnáctém místě a od sestupu je nyní dělí pouhé tři body. Naposledy doma prohrály s ambiciózním Paderbornem 0:3, což přineslo výše zmiňovanou výhrůžku.

"Máme tady napjatou situaci a tohle ji ještě zhorší. Myslíte si, že nám to může před zápasem se Stuttgartem (poslední tým, pozn. red.) pomoct? Vůbec ne," dodává Minge.

Fanoušci se však od vykopaných hrobů distancovali, vůdce jedné ze skupin označil tuto kritiku jako hanebnou, mluvčí jiné skupiny ji zase odsoudil jako neuctivou. Je tedy záhadou, kdo díry do země udělal.

Drážďanský klub má s fanoušky problémy už dlouhou dobu. Tamní ultras patří mezi vůbec nejútočnější v zemi.

V předloňské sezoně dokonce vběhli na trénink, kde švihali pálkami a napadli televizní štáb. Policie vyšetřující celý akt tehdy uvedla: "Tohle se ještě nikdy v Německu nestalo."

Jak nyní připomíná internetové vydání německého magazínu Spiegel, podobné výhrůžky se objevily před pěti roky v Chorvatsku, kdy chuligáni z Hajduku Split taktéž po špatných výsledcích týmu vykopali hráčům hroby.

Čtěte více: Incident v Chorvatsku: Fanoušci Sparty byli napadeni

 

Právě se děje

Další zprávy