Čech: Stá nula za Chelsea! Stárne k legendám klubu

Martin Jůzek
2. 11. 2008 11:33
Petr Čech vychytal v sobotu jubilejní stou nulu
Petr Čech má důvod k úsměvu
Petr Čech má důvod k úsměvu | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Londýn - Chelsea v sobotu rozdrtila Sunderland 5:0 a díky porážce Liverpoolu s Tottenhamem se vrátila na první místo Premier League. Nejen proto však mohli na Stamford Bridge oslavovat.

Byl to zápas, který přinášel jednu jubilejní událost za druhou. Tak například: londýnský klub zaznamenal už tisící gól v anglické nejvyšší soutěži. Další příklad? Ikona Frank Lampard zase vstřelila stou branku v dresu "Blues" tamtéž.

A hlavně: Petr Čech vychytal stou nulu za Chelsea.

"Jsem moc rád, že jsem to dotáhnul na stovku nul, a o to více mě těší, že jsem jich většinu vychytal v Premier League a v Lize mistrů, tedy ve dvou nejlepších fotbalových soutěžích na světě," řekl k tomu český brankář na svých oficiálních stránkách.

Čtěte dále: Bednář se znovu prosadil. Čech poskočil na první místo

Bývalý gólman Blšan, Sparty a Rennes neopomněl pochválit obranu, která málokdy během posledních let opravdu vyhořela.

Překonat legendárního Bonettiho

Skóre Chelsea je ostatně výstižné. Hráči letos v anglické lize nastříleli sedmadvacet branek, inkasovali jen čtyři. Tak výbornou bilanci nemá nikdo v Premier League.

Pokud to půjde v podobném tempu dál, Petr Čech se brzy zařadí mezi legendy klubu. Už teď je druhý nejlepší brankář, co se týče vychytaných nul. Před ním je zatím nedostižný Peter Bonetti s 205 nulami.

Čtěte také: Krize lapila i Chelsea. Abramovič utáhl kohoutek

Chelsea potěšil i návrat uzdraveného Drogby
Chelsea potěšil i návrat uzdraveného Drogby | Foto: Reuters

"Když budu takto pokračovat, mohl bych za pět let jeho rekord překonat," tvrdí šestadvacetiletý rodák z Plzně.

Ačkoliv patří k těm mladším v týmu Chelsea, působí tam již šestou sezonu. Mimo zranění nedává svým konkurentům šanci na vyniknutí, trojka Hilário to však bere s humorem. "Na mou stovku nul mi odpověděl: To už jsi docela starej..." dodal Čech.

Jubilejní milník překonal celkem snadně. Vadilo mu jenom počasí. Hustě pršelo, foukal vítr, prostě typicky londýnské počasí ještě podpořené podzimním časem.

Čech měl jediný zákrok. Za stavu 5:0

Jinak to ale bylo parádní utkání ze strany domácích. Odstartovalo jej břevno portugalského reprezentanta Deca. Netrvalo dlouho a padl zmiňovaný tisící gól, který vstřelil obránce Alex. Překvapivě ne hlavou, ale nohou, když dorážel střelu Joe Colea.

Čtěte také: Čech v ideální jedenáctce chybí. Předčil ho Casillas

Nemuselo zůstat jen u toho. Také na druhé trefě v síti Sunderlandu měl brazilský stoper lví podíl. Z podobné situace, kdy místo střely Lampard přihrával. Našel nohu Alexe ve skluzu a míč už šel za čáru, jenže ho ještě dorazil Nicolas Anelka.

Tolik kritizovaný útočník, kterému se ale na rozdíl od jara začalo dařit, poté krátce před odchodem do kabin zvýšil na 3:0 po hezké kombinační akci "Blues".

Komentátoři ani nestihli tak rychle vyjmenovat všechny hráče, kteří rozebrali defenzivu hostů přihrávkami "z první". Cole našel na hraně vápna Lamparda, ten postrčil míč na Maloudu a ten jej poslal přes pokutové území na osamoceného Anelku.

Čtvrtou branku přidal už ve druhém poločase sám Lampard hlavou a skóre uzavřel o několik vteřin později Anelka, jenž zkompletoval hattrick.

A největší moment Sunderlandu? Jednou hosté vyzráli na ofsajdovou past, zkušený Djibril Cissé utíkal sám na Čecha, ale míč si dal moc před sebe a Mr. Zero, jak se mu přezdívá, zachránil svou nulu.

Poslední dva zápasy Chelsea vyhrála, a to s celkovým skóre 8:0. "Obě naše vítězství byla tou nejlepší odpovědí na prohru s Liverpoolem, porážky k fotbalu patří, ale nejdůležitější bylo to, jaká byla naše reakce," uzavřel Petr Čech.

Čtěte více: Chelsea nedala šanci Hullu, Arsenal ztratil v derby

 

Právě se děje

Další zprávy