Německu vládne vesnice. (Ne)vypadá jako Chelsea

Martin Jůzek
27. 10. 2008 13:30
"Vesnický tým" z Hoffenheimu dobývá německé trávníky

Hoffenheim - Tak to je mimořádná senzace. Bundeslize po devátém kole vládne nováček a doslova fotbalový trpaslík.

Vesnici zvanou Hoffenheim by Německo těžko znalo, kdyby se tam tak dobře nekopalo do míče.

A těžko by se tam hrál takový fotbal, kdyby nebylo mecenáše Dietmara Hoppa.

Miliardář, který šéfuje Hoffenheimu, patří mezi nejbohatší Němce a prestižní magazín Forbes ho zařadil mezi sedm set nejbohatších lidí na světě. Jeho majetek se odhaduje různě, nejčastěji se mluví o šesti miliardách eur.

Čtěte více: Fenin pomohl gólem k obratu. Bundesligu vede Hoffenheim

Někomu se možná při zmínce o takové částce vybaví Roman Abramovič a spojení s anglickou Chelsea.

Čeští fanoušci si zase mohou vzpomenout na nedávné případy Blšan a Drnovic.

Srovnání s Chelsea? Nesmysl

Jenže tento klub nemá na celém světě paralelu. Vyniká tím, co s ním Hopp udělal. Převzal jej v roce 1989, kdy se tým ocitl v krizi a spadl až do deváté ligy, což je něco jako okresní přebor.

Ale pozor, byznysmen si jej nevybral náhodou. Právě tady vyrostl a právě dres tohoto týmu oblékal kdysi jako žák.

Chelsea? To je jiná třída
Chelsea? To je jiná třída | Foto: Reuters

Hoffenheim díky němu v devadesátých letech postupně stoupal výš a výš, celkem osmkrát zažili fanoušci postup. Loni jako nováček druhé Bundesligy skončil druhý a mohl se těšit na nejvyšší soutěž. Jak vidno, zatím nedělá žádnou ostudu.

I další srovnání s Chelsea je nemožné. Podívejte se na kádr "Blues" a srovnejte ho s tím, co má k dispozici trenér Ralf Ragnick . Nesmysl. Hodnota londýnského týmu je téměř čtyři sta milionů eur. A Hoffenheimu? Třicet čtyři milionů eur.

Co vám říkají jména jako Vedad Ibiševič, Demba Ba nebo Chinedu Obasi? Nic. Přesto jsou to ofenzivní hvězdy celku i celé soutěže. První jmenovaný, bosenský reprezentant, je aktuálně nejlepší střelec Bundesligy. Vizitka: Deset branek v devíti zápasech.

Budoucnost je zajištěná. Zatím

I díky nim figuruje klub z Bádenska-Württemberska na první příčce. Naposledy porazil Hamburk zcela jasně 3:0, získal tím další body. Nyní jich má devatenáct. A nastřílel nejvíce gólů - 24.

Přitom na začátku sezony se opatrně mluvilo o udržení, stabilizaci a Ralf Ragnick zrovna nemohl ukazovat na hráče, které by chtěl zlákat. Financí má Hopp dostatek, jenže podle svých slov nechce z klubu udělat to, čím se "pyšní" Chelsea.

Čtěte dále: Rusko: Nová velmoc? Chelsea aby se třásla strachy

Dietmar Hopp, muž, který to všechno způsobil
Dietmar Hopp, muž, který to všechno způsobil | Foto: Reuters

"Jsem přesným opakem Romana Abramoviče. Chci vybudovat něco, co vydrží," prohlásil.

Zatím se mu to daří, na Hoffenheim lidé chodí rádi. Tedy hlavně na domácí zápasy, u soupeřů má tým stále ještě pověst venkovanů.

I to se brzo změní. Od roku 2009 bude hrát Hoffenheim na svém novém stadionu. V nedalekém městě Sinsheim, kde žije 35 tisíc obyvatel, se nyní dodělává moderní aréna pro třicet tisíc diváků.

Předtím fotbalisté při svém vzestupu hráli přímo ve vesnici na stadionu pojmenovaném po miliardáři Hoppovi, pro souboje v nejvyšší soutěži zatím vzali zavděk vyhnanstvím v Mannheimu.

Až se přestěhují, bude to velká sláva. Kdo ví, kde se v tu chvíli bude tým nalézat. Ale že u toho bude pyšný Dietmar Hopp, tím si buďte jistí.

 

Právě se děje

Další zprávy