Chelsea doma padla. Rekordní sérii uťal Liverpool

Ondřej Roubínek, Red Spo
26. 10. 2008 20:00
Everton - Manchester 1:1, Sunderland - Newcastle 2:1
Liverpool a jeho radost z gólu do sítě Crewe
Liverpool a jeho radost z gólu do sítě Crewe | Foto: Reuters

Londýn - Fotbalisté Chelsea utrpěli ve šlágru devátého kola Premier League proti Liverpoolu první porážku v sezoně. Doma na Stamford  Bridge prohráli 0:1 a na čele tabulky je střídá právě nedělní soupeř.

Nedobytná pevnost "Blues" padla po osmdesáti šesti utkáních bez porážky šťastným gólem hostů z desáté minuty utkání. 

To Xabi Alonso napřáhl z dálky a jeho dalekonosnou ránu nešťastně tečoval do protipohybu brankáře Petra Čecha obránce Bosingwa.

Čtěte více:
QPR mění trenéra. Brankáře Černého povede spoluhráč
Bída Tottenhamu trvá dál. Už se mluví i o sestupu

Liverpool, jemuž stále chybí kanonýr Fernando Torres,  v týdnu poprvé bodově zaváhal v Lize mistrů, když remizoval na stadionu Atletika Madrid. Stihlo se mu však uzdravit trio zraněných - Alonso, Gerrard, Keane.

Kouč "Reds" sáhl v základní sestavě ke dvěma změnám. Místo Andrea Dosseny nastoupil Fabio Aurelio a  Dirk Kuyt dostal přednost před Yossim Benayounem.

Chelsea se zase uzdravil krajní zadák Ashley Cole, jenž vystřídal oproti výhře nad AS Řím Waynea Bridge.

Domácí úvodní gól hostů nepříjemně zaskočil. A mohlo být pro ně ještě hůře. Šanci neproměnil Riera a následně Gerrardovu dělovku vyškrábl konečky prstů nad břevno Petr Čech.

Petr Čech se musel sklonit před Liverpoolem.
Petr Čech se musel sklonit před Liverpoolem. | Foto: Reuters

S blížícím se závěrem prvního dějství si Chelsea vytvořila veliký územní tlak, ale šance si z něho nevypracovala.

To se jí příliš nedařilo ani po změně stran. "Modrým" jakoby proti dobře organizované defenzivní práci Liverpoolu docházela ofenzivní invence. Po hodině hry mohl dokonce Alonso definitivně rozhodnout, jenže tentokrát nastřelil tyč.

Pak přišla největší příležitost Chelsea v zápase. Ashley Cole však pálil po Lampardově hlavičce v šestnáctce vedle branky.

Neujala se ani Decova nebezpečná střela stejně jako na druhé straně utěšená rána střídajícího Ryana Babela, a tak zápas nakonec skončil poločasovým skóre 0:1.

Tottenham bez Ramose konečně vyhrál

Jen pár hodin po odvolání trenéra Ramose se fotbalisté Tottenhamu Hotspur dočkali první výhry v Premier League v této sezoně. Novým manažerem "Kohoutů" je Harry Redknapp, ale utkání řídil coby hlavní kouč provizorně Clive Allen.

Nasadil od začátku jediného útočníka Romana Pavljučenka, který se mu už po čtvrt hodině odvděčil vedoucím gólem utkání.

Tabulka

1.Liverpool  9 23
2.Chelsea  9 20
3.Hull City  9 20
4.Arsenal  9 19
5.Aston Villa  9 17
6.Man. Utd.  8 15
7.Portsmouth  9 14
8.Man. City  9 13
9.Sunderland  9 12
10.West Ham  9 12
11.Blackburn 9 12
12.M´brough  9 10
13.WBA  9 10
14.Everton  9 9
15.Wigan 9 8
16.Fulham  8 8
17.Bolton 9 8
18.Stoke 9 7
19.Newcastle  9 6
20.Tottenham 9 5

Ruský forvard spolu s Bentleym a Modričem Boltonu pořádně zatápěli, soupeř však dlouho drtivému tlaku odolával.

Spurs se dočkali druhého zásahu až ve druhé půli, kdy už hosté hráli bez vyloučeného McCanna a zraněného Pavljučenka vystřídal Bent. Právě on s jistotou proměnil pokutový kop po faulu na Modriče na konečných 2:0.

Výstraha pro Slavii

V dresu Manchesteru City zářil v neděli Brazilec Robinho, jenž hattrickem vystřílel výhru nad Stoke 3:0.

Výstražnou vizitku poslala Slavii Aston Villa, úvodní soupeř českého mistra v Poháru UEFA, když vyhrála ve Wiganu suverénně 4:0  a v tabulce se vyhoupla na páté místo a přeskočila Manchester United.

Před něj se na čtvrtou  příčku dostal také Arsenal. V nedělním duelu sice válcoval v londýnském derby West Ham, ale převahu nad domácím týmem se nedařilo celku manažera Arsena Wengera dlouho brankově vyjádřit.

Reprezentační gólman Green se měl co ohánět a dlouho držel domácí tým v naději na dobrý výsledek. Tu nakonec sebrala čtvrt hodiny před koncem vlastní branka Juliena Fauberta, jenž se snažil skluzem uklidit střelu Adebayora do zámezí, jenže místo toho ji usměrnil do vlastní branky.

Už v nastaveném čase pojistil výhru druhým gólem opět Adebayor, když si parádně naběhl na Bendtnerův dlouhý pas, obešel brankáře Greena a v pohodě poslal míč do odkryté branky. Domácí dohrávali poslední vteřiny o deseti poté, co byl vyloučen útočník Carlton Cole.

Brankář West Hamu Jan Laštůvka sledoval utkání z lavičky náhradníků.

Ztratili i United

Na čelo tabulky ztratili v sobotu fotbalisté Manchesteru United, kteří  jen remizovali na hřišti Evertonu 1:1.

Favorit začal proti celku z druhé poloviny tabulky lépe. Po Giggsově centru se míč dostal k Fletcherovi, který ho z první poslal přesně do sítě.

Fraizer Campbell a Chris Eagles, nové hvězdy Manchesteru?
Fraizer Campbell a Chris Eagles, nové hvězdy Manchesteru? | Foto: Reuters

Jenže svěřenci Alexe Fergusona už další gól nepřidali a v 63. minutě o vedení přišli. Belgičan Fellaini vyskočil nejvýš na centr Phila Nevilla a překonal Van der Saara.

Domácí mohli zvrátit výsledek hned o dvě minuty později, ale Yakubu po Ferdinandově chybě nizozemského gólmana nepřekonal.

Blíže k vítězství pak měl i Manchester, jenže Ronaldo tři minuty před koncem z dobré pozice pálil mimo a Everton urval cenný bod.

Fotbalisté Newcastlu United neprolomili smůlu ani v 9. kole, ve kterém prohráli na hřišti Sunderlandu 1:2, a stále se potácejí na předposledním místě tabulky.

V bitvě nováčků kraloval Hull

V bitvě nováčků se West Bromwich Albion s Romanem Bednářem v základní sestavě utkal s největším překvapením dosavadního průběhu Premier League Hull City a na zápas by nejradši zapomněl.

WBA se prakticky neprosadil a po prvním poločase, který skončil bez branek, zcela propadl. Hull se dostal do vedení hned po začátku druhé půle, když se po rohu parádně z voleje trefil Zayatte.

Domácí se snažili rychle srovnat, ale gólmana Myhill se jim překonat nepodařilo. Naopak hosté se prosadili po hodině hry díky Geovannimu podruhé. A hned po čtyřech minutách dokonal zkázu West Bromwiche King.

Hullu City tak patří třetí příčka v tabulce o skóre za druhou Chelsea.

Výsledky:

Portsmouth - Fulham 1:1
Branky:
61. Crouch - 87. Dempsey

West Ham - Arsenal 0:2
Branky:
75. Faubert (vlastní), 90. Adebayor

Wigan Athletic - Aston Villa 0:4
Branky:
22. Barry, 58. Agbonlahor, 60. Carew, 89. Sidwell

Tottenham - Bolton 2:0
Branky:
16. Pavlyučenko, 75. Bent

Manchester City - Stoke 3:0
Branky:
15., 48., 73. Robinho

Chelsea - Liverpool 0:1
Branka:
10. Alonso

Everton - Manchester 1:1
Branky:
63. Fellaini - 22. Fletcher.

Sunderland - Newcastle United 2:1
Branky:
20. Cissé, 75. Richardson - 30. Ameobi.

WBA - Hull City 0:3
Branky:
47. Zayatte, 62. Geovanni, 66. King.

 

Právě se děje

Další zprávy