Z Baroše je opět hvězda. Turecko ho nakoplo do výšin

Martin Jůzek
22. 9. 2008 11:00
Milan Baroš nastřílel za měsíc pět gólů
Milan Baroš a jeho radost z gólu
Milan Baroš a jeho radost z gólu | Foto: Reuters

Istanbul - Milan Baroš míří zpět na fotbalové výsluní. Český fotbalista v létě změnil dres, když z Lyonu odešel do Galatasaraye Istanbul. Zatím se zdá, že lepší přestup nemohl on a jeho manažeři udělat.

Mnozí tvrdili, že s kariérou šestadvacetiletého útočníka to jde z kopce. A měli pravdu.

Vždyť rodák z Vigantic vystřídal během dvaceti měsíců dokonce čtyři zaměstnavatele.

Teď zakotvil u Bosporu, v horkém prostředí Turecka, kde se málokdo dokáže opravdu prosadit. Ale Baroš zčistajasna ukazuje, že fotbalové umění nezapomněl.

Čtěte více: Baroš v Turecku září. Dvěma góly zařídil obrat

Poprvé nastoupil v základní sestavě mistrovského klubu až ve čtvrtek při Poháru UEFA proti švýcarské Bellinzoně. Po dvou střídáních ve druhém poločase mu dal trenér Michael Skibbe šanci od první minuty a český reprezentant se mu odměnil dvěma góly.

Náhoda, mohli si myslet věční kritici. Podobný start měl ostatně v Lyonu i v Aston Ville, kde mu také vyšla premiéra.

Oživování Baroše? Fotbalově dobré

Jenže v neděli to Baroš zopakoval, když rozvlnil síť Kocaelisporu. Opět dvakrát a znovu na hřišti soupeře. Stejně tomu bylo i v Anglii, kde při přípravném duelu národního týmu jednou skóroval. Za měsíc se tak ze vstřeleného gólu radoval v pěti případech.

"Vypadá to, že se Milan vydal zase správným směrem, že ho turecké angažmá nakoplo. Mám z jeho formy radost, snad mu to vydrží," prohlásil mimo jiné kouč národního týmu Petr Rada, který po Euru zahájil s hráčem proces "oživování".

Čtěte také: Podívejte: Baroš už zase řádí. Dva góly a je slavný

Dal mu důvěru, ale řekl, že musí hrát i v klubovém dresu. To Baroš splnil přestupem do Galatasaraye, kde si lepší bilanci snad ani nemohl přát. Čtyři zápasy za Istanbul a čtyři góly! To je návrat hodný hvězdy a hlavně neuvěřitelná změna oproti předchozím rokům.

Například v jeho poslední sezoně si připsal do svých statistik jen tři branky - trefil se do sítě Auxerre, Le Mans a Nancy. To všechno na podzim za Lyon, při hostování v Portsmouthu vyšel naprázdno.

O Turecku nechtěl říct ani slovo

Horší je to s Barošem ve vztahu s novináři. Kdysi obávaný útočník neunesl kritiku, která se na jeho záda snesla, a začal trucovat.

Trenér Rada sice slíbil, že mu domluví, ale před startem kvalifikace v Severním Irsku se opět děly věci. Odchovanec ostravského Baníku odmítl mluvit o angažmá v Turecku, čímž vztah s žurnalisty nevylepšil.

Důležitější pro něj je nyní fakt, že září na trávníku.

Formu Baroše ocenil i samotný kouč Galatasaraye Michael Skibbe, který stál za jeho příchodem do Turecka. Staví jej do útoku vedle Harryho Kewella a tato spolupráce exliverpoolských hráčů zatím přináší své ovoce.

Čtěte dále: Každý gól je pěkný, řekl Baroš. A to čekal jeden rok

"Oba hrávali dobře v Evropě. Jejich výkony jen odráží to, že jsou to zkušení fotbalisté," uvedl po nedělní výhře německý kouč, jenž naposledy vedl Bayer Leverkusen.

 

Právě se děje

Další zprávy