Liverpool má nového hrdinu. Torres je v síni slávy

Ivo Pospíšil
14. 4. 2008 15:30
Španělský střelec vstřelil sedm gólů v řadě
Fernando Torres se raduje s klubovým spoluhráčem Stevenem Gerrardem
Fernando Torres se raduje s klubovým spoluhráčem Stevenem Gerrardem | Foto: Reuters

Liverpool - Fotbalový útočník Fernando Torres zažívá v dresu Liverpoolu jedinečnou sezonu.

Nejenom, že si svými dosavadními zásahy podmanil všechny nezávislé příznivce, ale už se i ve svém prvním ročníku na ostrovech stihl nezapomenutelně zapsat do síně slávy přístavního klubu.

Španělský ostrostřelec se o to zasloužil během víkendového 35. kola Premier League, kdy vstřelil druhou branku do sítě Blackburnu.

Gólová hlavička z 82. minuty však nebyla jen jeho jubilejní třicátou trefou v barvách "Reds", ale také sedmou brankou v řadě. Překonal tím rekord ze šedesátých let minulého století, který před ním držel Roger Hunt.

Čtěte také: Benitez: Torres mě nadchl, rozhodčí zklamal

"Ano, on je opravdu výborný hráč," pochválil svého spoluhráče na stránkách britského deníku Telegraph kapitán Liverpoolu Steven Gerrard.

O střeleckém umění mladého dravce tak už na ostrovech není pochyb. Nejvíce jeho řádění odnesly celky jako Reading, Middlesbrough, nebo West Ham. Proti nim totiž španělský střelec zaznamenal v aktuální sezoně hattrick. 

Více také: Torr de France spasil Liverpool. A také Beniteze

Nebývalou formou byl přitom překvapen i trenér Rafael Benitez. Ten sám prohlásil, že tak rychlou aklimatizaci svého krajana vůbec neočekával. Podobné problémy totiž v minulosti zaskočily i Fernanda Morientese, který na Anfield Road vůbec neuspěl.

Jeho mnohem mladší jmenovec se však podobné hrozby nezalekl a po svých výborných výsledcích tak nyní sklízí zasloužené ovace fanoušků.

Od talentu po nejdražší posilu

"El Niňo", jak se nyní čtyřiadvacetiletému útočníkovi pro jeho dětskou tvář rádoby přezdívá, se narodil 20. března 1984 ve Fuenlabradě a už od dětských let se stal velkým příznivcem Atlétika Madrid.

Malý Fernando byl proto nadšen, když si ho jeho milovaný klub vybral coby jedenáctiletého mladíka do své juniorské akademie. Už v první sezoně však dokázal potvrdit svůj talent a nastřílel obdivuhodných pětapadesát branek.

Podle svých slov měl za každou trefu slíbeno od svého dědečka finanční odměnu, a tak svému příbuznému prý po každém zápase volal s otázkou, jestli uhodne, o kolik ho obere tentokrát.

Přečtěte si také: Liverpool ztratil Torrese. Španělův nákup se nevyplácí

Jeho profesní růst nezůstal skryt hlavnímu trenérovi Atlétika Madrid a ten jej nakonec povolal do seniorského týmu, kde si ve svých sedmnácti letech a osmašedesáti dnech odbyl svůj debut. První branky v La Lize se později dočkal do sítě Albacete.

Torres na sebe upozornil i v mládežnických reprezentacích. V roce 2001 vystřílel evropský titul na šampionátu do 16 let a stejně si vedl i rok později v kategorii do 19 let.

Torres začínal svou kariéru v Atleticu Madrid
Torres začínal svou kariéru v Atleticu Madrid | Foto: Reuters

Skvělé výkony mu pak zajistily kapitánskou pásku, přičemž se ve svých devatenácti letech stal nejmladším vůdcem klubu v historii.

Na mezinárodní scéně pak zasáhl i do Eura 2004 v Portugalsku. V souboji o postup ze skupiny s hostitelskou zemí dokonce trefil břevno, ale po porážce 0:1 se musel jeho tým loučit už v základní skupině.

Lépe si už vedl o dva roky později na mistrovství světa v Německu, kde patřil k oporám Aragonésova týmu. Svými třemi brankami dotáhl Španělsko do osmifinále, kde však on i jeho spoluhráči nestačili na pozdějšího finalistu, Francii.

Torres se stal díky stálým a kvalitním výkonům lukrativním hráčem, za něhož si Atlétiko Madrid řeklo u zahraničních zájemců vysokou cenu 36 milionů eur (přes miliardu korun). Tato částka některé celky opravdu odradila, ne však anglický Liverpool, který ji byl v létě 2007 ochotný vyplatit.

Podpisem smlouvy se pak "El Niňo" stal nejdražší posilou anglického klubu v historii. 

Mladý kanonýr se následně vydal, coby další španělská akvizice, na svou pouť za kanál La Manche. Čas zatím ukázal, že to nebyla špatná volba. 

 

Právě se děje

Další zprávy