Fenin je hráčem Frankfurtu. Fanoušci šílejí radostí

Martin Jůzek
29. 12. 2007 7:00
Fenin podepsal ve Frankfurtu smlouvu do roku 2012
Cesta kamarádů Fenina a Mareše se rozchází. První jmenovaný (vlevo) si od jara zahraje Bundesligu
Cesta kamarádů Fenina a Mareše se rozchází. První jmenovaný (vlevo) si od jara zahraje Bundesligu | Foto: Reuters

Frankfurt - Martin Fenin v pátek podepsal smlouvu s bundesligovým Frankfurtem. Byla to zpráva, která překvapila v České republice málokoho. Zato příznivci hesenského klubu tomu stále nemohou uvěřit.

"Je to malý krůček pro Fenina, ovšem velký krok pro Eintracht Frankfurt," zafilozoval si na oficiálním fóru fanoušek Wimi z Postupimi, jenž hned nastavil českého fotbalistu mezi své oblíbené hráče.

"Nikdy jsem se ještě na posilu netěšil tolik jako nyní. Heribert Bruchhagen (pozn. aut.: předseda představenstva Frankfurtu) je náš Santa Klaus, lepší dárek jsme nemohli dostat," dodal stejný muž.

Zlomek fanoušků nabádá vzhledem k věku fotbalisty k opatrnosti, většina však zdraví útočníka a vymýšlí mu již přezdívky. Kromě mírně zkomoleného jména "Maddin" ho v diskusích na webu eintracht.de nazývají "Mesiášem".

Fenin se má na co těšit. Pravidelně vyprodaný padesátitisícový stadion, navíc diváci jedni z nejlepších v Bundeslize. Ačkoliv jarní sezona začíná až na začátku února, už teď začali příznivci Eintrachtu Frankfurt vymýšlet, kam s novou posilou.

Vzorem pro kariéru Petr Čech

V útoku totiž pravidelně nastupuje ostřílený řecký kanonýr Amanatidis, k dispozici je dále japonský útočník Takahara. "Může hrát osamoceného hráče vepředu, ale stejně tak ho lze postavit na kraj zálohy," myslí si o českém reprezentantovi muž s nickem Schur2007.

Jednu hvězd červencového světového šampionátu do 20 let zlákalo prostředí klubu a především fakt, že si ho vyhlédl trenér. Těžko si lze představit, že by nejdražší hráč v historii klubu vysedával na lavičce nebo dokonce na tribuně aktuálně 9. týmu tamní nejvyšší soutěže.

I když s přízviskem nejdražší to není tak jednoduché. Teplice uvádějí přestupní částku čtyř milionů eur, což by byl rekord. Jenže podle informací německého magazínu Kicker stál Fenin jen tři a půl milionu, což by ho zařadilo až na druhé místo.

"Rozhodl jsem se pro tuto volbu, protože chci bojovat o evropský šampionát," řekl Martin Fenin na páteční tiskové konferenci, kde mu byl předán dres s číslem 17. Smlouvu podepsal až do roku 2012, německý klub si ho tedy pojistil na čtyři a půl sezony.

Dvacetiletý rodák z Chebu podle svých slov nastupuje na cestu Petra Čecha, jenž také nezamířil z české ligy rovnou mezi evropskou špičku.

O nyní již bývalého útočníka Teplic se totiž zajímal také Juventus Turín. Nejen česká média řešila, kam talentovaný hráč zamíří. "Nechci si zahrávat se svou kariérou," vysvětlil, proč odmítl nabídku italského velkoklubu.

 

Právě se děje

Další zprávy