Vedle stadionu má být hřbitov pro fandy

Reuters
22. 7. 2006 0:00
Berlín - Německý fotbalový klub plánuje otevřít hřbitov vedle svého stadionu, aby zemřelí skalní fandové mohli odpočívat v pokoji vedle oblíbeného týmu.

Bundesligový Hamburg SV zamýšlí otevřít hřbitov nějakých 15 metrů od hlavního vchodu do stadionu. Oznámil to zástupce ředitele Christian Reichert.

"Pro velký počet lidí je důležité být blízko svému klubu po konci života," řekl. "Hřbitov bude vypadat jako malý otevřený stadion," prozradil ještě.

Očekávají se velké tahanice o místa. Hamburg SV má 42 000 registrovaných příznivců, ovšem hřbitov by měl mít kapacitu pouhých 500 hrobů. Místní činovníci již začali přijímat rezervace.

"Nevím o žádném jiném místě v Německu, kde by se taková věc dělala, takže je to pro naše fanoušky unikátní příležitost," prohlásil Reichert a doplnil, že týmy jako anglický Everton FC jsou známé tím, že rozprašují popel svých fanoušků kolem hřišť.

Příznivci bundesligového Hamburgu si mohou vybrat z několika možností uložení: od urny s popelem za 2500 eur, přes hrob pro jednotlivce za 8000 eur po hrob pro dvě osoby za 12 500 eur.

Plány na hřbitov za 70 000 eur, jenž by měl být dokončen v září, počítají i s válečným pomníkem či s pamětními kameny oslavujícími někdejší místní hráče.

Ne každý je však myšlenkou hřbitova nadšen. "Někteří lidé, zejména z kostelů, říkají, že to není vhodné," říká Reichert. "Není to pro každého, ale mnoho lidí má zájem. I kdyby to oslovilo jen jedno procento našich členů, bude to dost," dodává.

Hamburský stadion hostil pět zápasů letošního mistrovství světa ve fotbale, včetně osudného utkání české reprezentace s Itálií nebo čtvrtfinále mezi Italy a Ukrajinci.

 

Právě se děje

Další zprávy