S Bílkem do Ria? Pelta prodloužil s trenérem smlouvu

ČTK ČTK
26. 5. 2012 18:08
Trenér fotbalové reprezentace prodloužil smlouvu
AC Sparta Praha: trenér Michal Bílek
AC Sparta Praha: trenér Michal Bílek | Foto: Ondřej Besperát

Bad Waltersdorf - Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek prodloužil už před mistrovstvím Evropy smlouvu u národního týmu. Český výběr tak povede i v kvalifikaci mistrovství světa 2014. Předseda FAČR Miroslav Pelta to dnes řekl novinářům v Bad Waltersdorfu před přípravným utkáním s Izraelem.

Pelta tak Bílkovi ještě před startem šampionátu vyjádřil důvěru, kterou v něj on sám i celé vedení asociace má. Šéf FAČR tak učinil bez ohledu na to, jak reprezentace dopadne na červnovém turnaji, kde v základní skupině ve Vratislavi narazí na Rusko, Řecko a domácí Polsko.

Pelta: tým jde nahoru

"Pod jeho (Bílkovým) vedením jde tým výkonnostně nahoru. Trenér navíc zvládl těžký úkol a přivedl mužstvo na evropský šampionát. Fakta jsou rozhodující. Nejhorší je být alibistou. Když někoho chci a věřím mu, jdu s ním i do války a podržím ho. Není proč vyčkávat," řekl Pelta v Bad Waltersdorfu, kde se reprezentace chystá na Euro a dnes v nedalekém Hartbergu od 20:15 nastoupí k přípravnému duelu s Izraelem.

"Beru to i tak, že tímto krokem, kdy trenérovi jasně vyjádříme naši důvěru, můžeme před mistrovstvím mobilizovat celý tým a všechny, kteří se na chodu reprezentace podílejí. Cítím to jako správný krok," dodal Pelta.

Dohoda byla rychlá. Dnes Pelta se svým záměrem nabídnout Bílkovi další kontrakt seznámil členy výkonného výboru a získal jejich souhlas, posléze se domluvil i s trenérem. "Segment reprezentace jsem si vzal na starosti osobně. Výkonný výbor má pokaždé všechny informace a zatím se nestalo, že bychom se někdy dostali do názorového rozporu," prohlásil Pelta.

Bílek si zvolí tým sám

Bílek bude mít volnou ruku, aby si i na příští kvalifikační cyklus sestavil podle svých představ realizační tým. Ani zde se prý nedají očekávat převratné změny, manažerem mužstva podle všeho dál zůstane Vladimír Šmicer. "Do těchto věcí zasahovat nechci, je to plně v kompetenci trenéra, za kterým stojím," řekl Pelta.

Bílka do funkce reprezentačního trenéra dosadil před necelými třemi roky bývalý předseda FAČR Ivan Hašek. Sedmačtyřicetiletý kouč má od podzimu 2009 u národního týmu bilanci devíti výher, šesti remíz a osmi porážek při aktivním skóre 31:23. Na Bílkovu hlavu se však také často valila kritika fanoušků i expertů, kteří trenérovi vyčítali, že tým pod ním nehraje dostatečně atraktivně.

O Bílkově možném odvolání se hovořilo hlavně loni v srpnu, kdy národní tým před finišem kvalifikace prohrál 0:3 v přípravném utkání v Norsku. Nakonec Bílkův soubor obsadil druhé místo ve skupině za Španělskem a v baráži po výhrách 2:0 a 1:0 nad Černou Horou postoupil na Euro, kde se Češi představí popáté za sebou.

 

Právě se děje

Další zprávy