V širší polské nominaci jsou i dva nezkušení útočníci

ČTK ČTK
3. 5. 2012 9:00
Český soupeře na ME vybral i Sobiecha a Kucharczyka
Polský reprezentant Marcin Baszczynski (vpředu) bojuje o míč s Carlosem Tenoriem z Ekvádoru.
Polský reprezentant Marcin Baszczynski (vpředu) bojuje o míč s Carlosem Tenoriem z Ekvádoru. | Foto: Reuters

Varšava - Trenér polské reprezentace Franciszek Smuda zařadil do předběžného kádru 26 fotbalistů pro Euro překvapivě také mladé nezkušené útočníky Artura Sobiecha z Hannoveru a Michala Kucharczyka z Legie Varšava, kteří mají dohromady jen sedm startů za národní tým.

Spolupořadatel turnaje bude 16. června ve Vratislavi posledním soupeřem Česka v základní skupině A, v níž jsou ještě Řecko a Rusko.

Smuda ve středu vedle šestadvacetilečlenného výběru oznámil i sedmičku náhradníků, z nichž může být kdokoli ještě před startem turnaje 8. června do konečné nominace zařazen.

Čtěte také:
Anglie zná Capellova nástupce. Stal se jím Hodgson
Vratislav hostí Euro a Čechy? Zatím to není poznat
Krejčí na Bílkově tajném seznamu. Známe i další jména

Podle očekávání Smuda úplně vynechal krajního záložníka Kolína nad Rýnem Slawomira Peszka, jenž skončil v dubnu po alkoholovém incidentu na záchytce a krátce také v policejní vazbě.

Povolal však obránce Anderlechtu Marcina Wasilewského, který Peszka tu noc doprovázel.

Smuda: Jsem přesvědčený, že do čtvrtfinále postoupíme

Kostru polského týmu by na domácím turnaji měli tvořit brankář Arsenalu Wojciech Szczesny a trio z mistrovského Dortmundu - obránce Lukasz Piszczek, záložník Jakub Blaszczykowski a útočník Robert Lewandowski.

Polsko je na 65. místě žebříčku FIFA nejníže postaveným týmem na mistrovství Evropy, ale Smuda věří, že v domácím prostředí může postoupit do čtvrtfinále.

"Je to náš cíl a jsem přesvědčený, že to dokážeme," uvedl třiašedesátiletý trenér, jenž považuje za největší soupeře ve skupině Rusko a Řecko.

"V posledních několika měsících jsme analyzovali všechny týmy. Rusko má skvělé hráče, také Řecko je dobré. Rusové jsou favorité na vítězství ve skupině, ale hrajeme doma, takže musíme udělat vše pro to, abychom postoupili," dodal kouč.

Smuda má v kádru hned pět hráčů s polskými kořeny, kteří se narodili nebo byli vychováni v zahraničí.

Jsou to Damien Perquis ze Sochaux, Sebastian Boenisch z Brém, spoluhráč Jaroslava Plašila z Bordeaux Ludovic Obraniak, Adam Matuszczyk z druholigového Düsseldorfu a Eugen Polaňski z Mohuče.

Předběžná nominace polské reprezentace:

Brankáři: Wojciech Szczesny, Lukasz Fabiaňski (oba Arsenal/Angl.), Przemyslaw Tyton (Eindhoven/Niz.).

Obránci: Lukasz Piszczek (Dortmund/Něm.), Marcin Wasilewski (Anderlecht/Belg.), Jakub Wawrzyniak (Legia Varšava), Marcin Kamiňski, Grzegorz Wojtkowiak (oba Lech Poznaň), Tomasz Jodlowiec (Polonia Varšava), Sebastian Boenisch (Brémy/Něm.), Damien Perquis (Sochaux/Fr.), Kamil Glik (FC Turín/It. II).

Záložníci: Eugen Polaňski (Mohuč), Dariusz Dudka (Auxerre/Fr.), Adam Matuszczyk (Düsseldorf/Něm. II), Adrian Mierzejewski (Trabzonspor/Tur.), Jakub Blaszczykowski (Dortmund/Něm.), Ludovic Obraniak (Bordeaux/Fr.), Maciej Rybus (Groznyj/Rus.), Kamil Grosicki (Sivasspor/Tur.), Rafal Murawski (Lech Poznaň), Rafal Wolski (Legia Varšava).

Útočníci: Robert Lewandowski (Dortmund/Něm.), Michal Kucharczyk (Legia Varšava), Pawel Brožek (Celtic/Skot.), Artur Sobiech (Hannover/Něm.).

Náhradníci: Grzegorz Sandomierski (Bialystok), Arkadiusz Glowacki (Trabzonspor/Tur.), Marcin Komorowski (Groznyj/Rus.), Ariel Borysiuk (Kaiserslautern/Něm.), Arkadiusz Piech (Chorzów), Michal Žyro (Legia Varšava), Ireneusz Jeleň (Lille/Fr.).

 

Právě se děje

Další zprávy