Zambie je mistrem Afriky! Duše mrtvých pomohly k titulu

Aleš Vávra Aleš Vávra
12. 2. 2012 23:32
Zambijci překvapivě v rozstřelu udolali Pobřeží slonoviny
Drogba po neproměněné penaltě.
Drogba po neproměněné penaltě. | Foto: Reuters

Libreville - Fotbalisté Zambie jsou šokujícími vítězi Afrického poháru národu. Ve finále šampionátu podceňovaný tým zdolal na penalty hvězdami prošpikovanou reprezentaci Pobřeží slonoviny a získal první titul v historii.

V normální hrací době ani v prodloužení branka nepadla. Největší šanci utkání spálil v 70. minutě útočník Chelsea Didier Drogba, který neproměnil pokutový kop nařízený za faul zambijské obrany na Gervinha.

Čtěte také:

Africký šampionát: Sloni vyzvou ve finále Zambii

Rozstřel rozhodl až v deváté sérii Sunzu, který překonal brankáře Slonů Barryho. Smutnými hrdiny byli Kolo Touré a Gervinho, kteří naopak nedokázali dostat míč za skvělého gólmana Zambie Mweeneho.

Zambijci tak završili srdceryvný příběh, který je provázel celým mistrovstvím. Na turnaji totiž hráli i za své mrtvé předchůzce. Právě v gabonském městě Libreville, kde se finále hrálo, se v dubnu 1993 zřítilo letadlo s fotbalovou reprezentací Zambie. V moři tehdy zahynulo osmnáct hráčů i celý realizační tým.

Fotbalistům Pobřeží slonoviny nepomohl k triumfu ani fakt, že v turnaji nedostali ani jednu branku, což se jim povedlo jako třetímu týmu v historii. Sloni tak stále čekají na titul, který naposledy vybojovali před dlouhými dvaceti lety.


Finále mistrovství Afriky ve fotbalu:

Pobřeží slonoviny - Zambie 0:0, na penalty 7:8
Penalty proměnili: Tioté, Wilfried, Bamba, Gradel, Drogba, Tiéné, Konan - Ch. Katongo, Mayuka, Chansa, F. Katongo, Mweene, Sinkala, Lungu, Sunzu. Neproměnili: K. Touré, Gervinho - Kalaba.

Pobřeží slonoviny: Barry - Gosso, K. Touré, Bamba, Tiéné - Y. Touré (87. Wilfried), Zokora (75. Konan), Tioté - Kalou (63. Gradel), Drogba, Gervinho.

Zambie: Mweene - Nkausu, Himoonde, Sunzu, Musonda (11. Mulenga, 74. F. Katongo) - Lungu, Chansa, Kalaba, Sinkala - Ch. Katongo, Mayuka.

 

 

Právě se děje

Další zprávy