V lize byla Sparta úžasná. V reprezentaci nula nula nic

Miloslav Lubas
17. 12. 2011 9:00
Podzimní boj o Euro: Sparta má na kontě minuty
Plzeňský Jiráček se raduje z branky v síti Černé hory. Takového hrdinu Sparta v reprezentaci letos neměla
Plzeňský Jiráček se raduje z branky v síti Černé hory. Takového hrdinu Sparta v reprezentaci letos neměla | Foto: Reuters

Praha - Kralování v Gambrinus lize. Paběrkování v reprezentaci.

Pohled na sestavy národního týmu v kvalifikaci a v baráži na Euro 2011 kalí úžasný prvoligový podzim pražské Sparty s bilancí 13 výher, jedna remíza a dvě prohry.

Jasný vládce na tuzemském fotbalovém dvorečku nevyprodukoval letos ani jednoho jediného borce, jehož by reprezentační trenéři oblažili svou důvěrou pro těžká střetnutí ve Skotsku, doma se Španělskem, v Litvě a pro dvojzápas s Černou Horou.

Plzeň sice v Gambrinus lize na podzim často klopýtala, v dodávkách do reprezentace však letenský velkoklub jasně válcovala.

Čtěte také:
Matějovského comeback se pro zranění odkládá
Plzeňáci si reprezentaci zaslouží, říká kapitán Rosický
Náskok Sparty mizí. Samo se to neudělá, tvrdí Jarošík

Jiráček, Kolář, Pilař, Petržela. A vlastně i Rezek hostující v kyperské Famagustě. Proti nim stál na podzim vždy jen jediný borec týmu rudých - buď Matějovský nebo Vacek. Na rozdíl od plzeňské pětice se však převážně vrtěli na lavičce náhradníků.

V tomto ohledu vyhrál nad Spartou i Slovan Liberec. Theo Gebre Sellasie hrál pravého obránce v národním týmu pravidelně.

Sparta má ale i reprezentační potenciál

Reprezentační trenéři však ve Spartě vidí hráče, kteří by mohli národnímu mužstvu přispět k ustálení nevyrovnaných výkonů.

Pošoupne mocný agent Pavel Paska Václava Kadlece zpátky do národního mužstva?
Pošoupne mocný agent Pavel Paska Václava Kadlece zpátky do národního mužstva? | Foto: Agentura ISM

"Pozor, Kadlec je stále velký talent," řekl na konto devatenáctiletého útočníka Sparty po utkání v Jablonci Bílkův asistent František Komňacký.

Kadlec sice při výhře Sparty 4:2 v Jablonci neproměnil sólový nájezd, když mu při kličce na brankáře utekl míč příliš do strany, ale s obránci soupeře bojoval jako lev.

Svým vynikajícím pohybem otvíral prostor spoluhráčům a nedovolil Jablonci klidnou rozehrávku zezadu.

Kadlec vstřelil na podzim 2010 branku v kvalifikaci ME v Lichtenštejnsku, pak se však ze sestavy pomalu vytrácel a letos na podzim z ní vypadl docela.

"Uškodilo mu, že ho ve Spartě stáhli z pozice středního útočníka a hrál ze strany," konstatoval Komňacký. Trenéři Sparty Chovanec a Hašek dávali úplně vepředu zelenou robustnímu Kweukemu.

Kadlece dostal z ´nároďáku´ i Chovancův podvod

Kadlece ´přidusil´ Chovanec ještě jinak. Sparta svou hvězdičku omluvila ze zdravotních důvodů z přátelského utkání jednadvacítky v Holandsku a nechala si ho na soustředění ve Španělsku.

Kadlec pak na Chovancův pokyn nastoupil při přípravném utkání v dresu spoluhráče Kadeřábka, aby se nepoznalo, že je fit a hraje.

Kvůli trestu od ČMFS pak chyběl v prvních dvou ligových utkání jarní sezóny. První polovina letošního roku mu vůbec nevyšla. Při finálovém turnaji ME do 21 let předváděl smutné věci.

Ročník 2011/12 začal Kweuke impozantně a pokračovalo Kadlecovo trápení v prostoru mezi zálohou a útokem, pro který se typově příliš nehodí. Pak se ale Kweuke zranil a Kadlec zaujal jeho místo na hrotu.

Kweuke se do skvělé fazóny z doby před svým zraněním nevrátil, a Kadlec vepředu zůstal.

Jarošík na dres s lvíčkem jasně má, ale nechce ho

Sparta má kromě znovuzrozeného Kadlece ještě dalšího hráče, který by reprezentaci posílil - Jiřího Jarošíka.

Jiří Jarošík reprezentovat nechce. Škoda, říkají všichni
Jiří Jarošík reprezentovat nechce. Škoda, říkají všichni | Foto: Jakub Šafránek

Komňacký ho za výkony v dresu Sparty hodně chválil. Ocenil nejen Jarošíkovu obrannou hru, při níž uplatňuje své nepřeberné zkušenosti a přehled, ale i jeho útočné schopnosti.

"Dokáže míč vyvézt dopředu, rozehrát ho a také tvrdé vystřelit," upozornil Komňacký. Reprezentace by potřebovala k Sivokovi ještě jednoho spolehlivého stopera.

Hubníkovi se ve středu obrany v některých zápasech nedařilo. Jarošík navíc patří mezi konstruktivní obránce a právě zakládání protiútoků patří mezi slabiny české defenzívy.

Jarošík, majitel českého, anglického, skotského a ruského mistrovského titulu, ovšem comeback do národního týmu dlouhodobě a tvrdošíjně odmítá.

Podle Komňackého mají reprezentační parametry i výkony Jarošíkova kolegy ze sparťanské stoperské dvojice Ericha Brabce.

Kdo dál? Krejčí, ale i pár nesparťanů

Z dalších fotbalistů ze základní sestavy Sparty se může v národním týmu uplatnit ještě devatenáctiletý levý záložník Krejčí.

Na podzim se vypracoval mezi klíčové osobnosti mužstva z Letné a při posledním utkání podzimu v Jablonci se skvělému Kadlecovi přinejmenším vyrovnal.

Jiří Štajner by se naopak do národního týmu moc rád vrátil
Jiří Štajner by se naopak do národního týmu moc rád vrátil | Foto: www.hannover96.de

Hašek mu poskytoval šanci pravidelně a zjevně si ho oblíbil pro jeho výbušnost, zarputilost, rvavost v koncovce či svědomité plnění taktických pokynů.

Z hráčů české ligy upoutal Komňackého plzeňský bek David Limberský. Do reprezentaci již nahlédl, na podzim však trenéři sázeli na jiné.

Limberský hraje levého obránce, ačkoli je klasický pravák. "Má to ´přes nohu´, a jako pravý obránce by byl možná ještě lepší než jako levý. Hlavně při utkání Ligy mistrů v Barceloně ukázal, že by se s ním mělo v budoucnu v reprezentaci počítat. Myslím, že na Nou Campu byl ze všech hráčů Plzně nejlepší," upozornil Komňacký.

Bývalý asistent reprezentačního trenéra Jaroslav Šilhavý prosazuje do národního týmu i svého ´koně´ - pětatřicetiletého Jiřího Štajnera. Liberecká opora sice na jaře vypadla z kádru národního týmu, ale na podzim ožila stejně jako celý Slovan.

"Jirka těží ze svých obrovských zkušeností a zůstává dostatečně rychlý. Umí vymyslet gólové přihrávky i zakončit," vysvětlil Šilhavý, proč by se měl Štajner do reprezentace vrátit. V jeho prospěch svědčí také klubová vazba na Gebre Sellasieho.


 

Právě se děje

Další zprávy