Los Eura ŽIVĚ: Češi narazí na Poláky, Rusy a Řeky

Jakub Šafránek Jakub Šafránek
2. 12. 2011 18:56
Sledujte online přenos z losování základních skupin fotbalového mistrovství Evropy 2012, kterého se zúčastní i Česká republika. Výběr Michala Bílka své soupeře bude znát v pátek 2. prosince po 18. hodině, kdy se v Kyjevě uskuteční slavnostní losování.

Minuta po minutě

- Tímto s s Vámi z dnešního losování základních skupin Eura 2012 loučím. Pro představení jednotlivých soupeřů, detailní rozpis šampionátu a ohlasy nejen z českého tábora sledujte stránky Aktuálně.cz.  

- Řekové na Euro taktéž postoupili přímo, když za sebou ve skupině F nechali i další účastníky šampionátu a nedávné přemožitele výběru Michala Bílka Chrovaty. Jako obvykle se prezentovali úsporným fotbalem, založeným na pevné defenzivě - v deseti zápasech dostali jen pět branek. Češi mají s Řeckem nevyřízené účty z Eura 2004, kde Řekové tým Karla Brücknera vyřadili v semifinále.  

- Rusko Nakonec postoupilo na Euro přímo ze skupiny E. Rusové ale podávali dosti nevyrovnané výkony - dokázali například doma prohrát se Slovenskem 0:1 či remizovat s Arménií.  

- Ještě si krátce představme soupeře. Polsko je pořádajícím týmem, který nemusel na Euro projít kvalifikací. V přípravě si vedl se střídavými úspěchy, ale dokázal například porazit Argentinu. Češi se s Poláky dvakrát utkali v kvalifikaci o MS 2010 - na domácí půdě vyhráli 2:0, v Chorzowě prohráli 1:2. 

- V případě, že by se Česku podařilo z této skupiny postoupit, utká se ve čtvrtfinále buďto s prvním, nebo druhým týmem skupiny B, tedy skupiny smrti.  

- Ještě jednou si můžeme zopakovat, že Češi zahájí Euro 8. června, kdy se utkají s Ruskem od 20:45 ve Vratislavi. Druhý zápas je čeká 12. června od 18:00 tamtéž a svoji účast v základní skupině zakončí 16. června v utkání s domácím Polskem - rovněž ve Vratislavi. 

- Rekapitulace:
A: Česko, Polsko, Řecko, Rusko
B: Nizozemí, Dánsko, Německo, Portugalsko
C: Španělsko, Itálie, Irsko a Chorvatsko
D: Ukrajina, Francie, Anglie, Švédsko
 

- Poslední skupinu D tedy tvoří Ukrajina, Švédsko, Francie a Anglie. 

- Skupinu C doplňuje Itálie, která se tedy utká s Irskem Španělskem a Chrovatskem. 

- Německo míří do skupiny B, kde se tedy utkají Holandsko, Dánsko, Portugalsko a Německo. Skupina smrti.  

- Hotovo, Česko se na šampionát utká ve varšavské/vratislavské skupině s Polskem, Řeckem a Ruskem. První zápas odehraje 8. června proti Rusku, následovat budou duely s Řeckem a nakonec s Polskem. 

- Posledním český soupeřem je Rusko! 

- Zbývá rozlosovat poslední koš, v němž jsou Anglie, Německo, Rusko a Itálie.  

- Ve skupině D se tedy krom Ukrajiny a Francie představí ještě Švédsko.  

- Skupina C: Španělé a Irsko doplňuje Chorvatsko.  

- Zápas mezi Polskem a Řeckem v "české skupině" otevře 8. června celý turnaj.  

- Skupina B: k Holandsku a Dánsku přibylo Portugalsko.  

- Dalším českým soupeřem je Řecko! Tak zatím se trenéru Bílkovi i čtenářům Aktuálně.cz plní sen. Teď už jen zbývá přilosovat do skupiny A Anglii z druhého koše... 

- Losuje se ze třetího koše, kde je Řecko, Chrovatsko, Portugalsko a Švédsko. 

- Česko má jisté, že se na Euru stejně jako před čtyřmi lety ve Švýcarsku představí hned první den. Ve večerním zápase se 8. června ve 20:45 ve Vratislavi přivítá tým A3, který zatím není určen.  

- Dánsko míří do skupiny B k Holandsku. Irsko do skupiny C ke Španělsku a Franci do D k Ukrajině.  

- Češi jsou taženi jako první a míří do varšavské skupiny k Polsku! Zatím se tedy plní předpověď Michala Bílka a i přání čtenářů Aktuálně.cz. Nyní budou taženy další týmy ze čtvrtého výkonnostního koše, tedy Francie, Irsko a Dánsko.  

- Teď se losuje ze čtvrtého koše, kde je i Česko! 

- Holandsko míří do skupiny B v Charkově a Lvově, Španělé jdou do skupiny C v Poznani a Gdaňsku. 

- Los právě začíná. V první fázi se dozvíme rozdělení nasazených týmů z prvního koše do skupin. Jistý je zatím první tým skupiny A (Polsko) a D (Ukrajina). Zbývá tedy určit vedoucí skupiny B a C do kterých zamíří Španělsko, nebo Nizozemí.  

- Giovanni Infantino, generální sekretář UEFA, představuje způsob, jakým se bude losovat (detailně jej najedete popsaný na začátku tohoto online přenosu). 

- Moderátoři už se pomalu blíží k samotnému losu. V krátkích šotech jsou nyní na velkoplošných obrazovkách představovány jednotlivé týmy, jež se Eura zúčastní.  

- Na pódiu už je i trofej pro mistra Evropy, kterou přinesl šéf UEFA Michel Platini.  

- Moderátoři ještě oficiálně představují nový míč, se kterým se bude hrát na Euru 2012. Jako již tradičně je tento míč značky Adidas, jmenuje se Tango 12 a prezentuje ho legendární ukrajinský tyčkař Sergej Bubka. 

- Každý ze slavných hostů má několik vět, jimiž se odkazuje jak k minulým šampionátům, tak k blížícímu se Euru.  

- Krymsko-tatarskou zpěvačku střídají na pódiu hvězdy fotbalu, které zazářily na evropských šampionátech od prvního ročníku v roce 1960. Mezi hosty jsou i český penaltový exekutor z Bělehradu Antonín Panenka, Marko van Basten či Peter Schmeichel.  

- Netrpělivé hosty teď oblažuje svým zpěvem krymská zpěvačka Jamala. Ve tvářích delagecí se zračí zdvořilý nezájem.  

- Moderátoři představují města, která budou hostit za šest měsíců mistrovstí Evropy: Varšavu, Vratislav, Gdaňsk a Poznaň v Polsku, Kyjev, Charkov, Lvov a Donětsk na Ukrajině. Většina stadionů v těchto městech byla přinejmenším renovována, nebo postavena zcela na zelené louce.  

- K řečnickému pultíku přichází prezident Ukrajiny Viktor Janukovyč se svým projevem, v němž se svěřuje se svoji láskou fotbalu a k radosti, že se Euro koná právě na Ukrajině.  

- V kyjevském Paláci umění a vědy právě začal slavnostní ceremoniál. Na pódiu v tuto chvíli předvádějí ukrajinští tanečníci tradiční ukrajinské lidové tance.  

- Čtenáři Aktuálně.cz by co se týče preferovaných soupeřů souhlasili s trenérem Bílkem. Podle hlasování na stránkách Aktuálně.cz, jehož se zatím zúčastnilo na pět tisíc hlasujících, by si i čtenáři za soupeře přáli Poláky, Anglii a Řecko. Hlasovat o soupeřích českého týmu stále můžete zde. 

- Zpátky k losu. Co se týče vedení českého týmu, tak trenér Michal Bílek i manažer Vladimír Šmicer by rádi do skupiny dostali (ze druhého koše) Anglii. Zatímco Bílek by pak z prvního a třetího koše chtěl slabšího soupeře (Polsko, Řecko), Šmicer by upřednostnil atraktivnější soky (Nizozemí, Portugalsko). Více si můžete přečíst ZDE. 

- Mimochodem právě v Kyjevě dnes ještě před losem demonstrovaly polonahé aktivistky ze skupiny FEMEN, které si myslí, že Euro ještě zhorší problémy s prostitucí na Ukrajině. Na fotogalerii z jejich demonstrace se můžete podívat zde. 

- Samotné Euro začne prvním zápasem 8. června, v němž se utkají Poláci se druhým týmem skupiny A. Finále je pak na programu 1. července na olympijském stadioně v Kyjevě.  

- Během losu také budou okamžitě určeny pozice týmů ve skupině, a protože je již předem znám časový harmonogram jednotlivých skupin, budeme okamžitě vědět i data a časy jednotlivých zápasů.  

- V druhé fázi se do jednotlivých skupin budou losovat týmy z dalších výkonnostních košů. Začínat se bude se čtvrtým výkonnostním košem (Česko, Dánsko, Francie, Irsko), následovat bude třetí koš (Chorvatsko, Řecko, Švédsko, Portugalsko) a losování uzavře druhý koš (Anglie, Rusko, Německo, Itálie).  

- Všech 16 účastníků Eura bylo rozděleno do čtyř výkonnostních košů, z nichž se budou losovat čtyři základní skupiny Eura. V prvním koši jsou krom obhájců titulu Španělů a vicemistrů světa Nizozemců ještě oba domácí týmy, tedy Polsko a Ukrajina. Poláci začnou ve skupině A (Varšava, Vratislav), Ukrajinci v D (Kyjev, Doněck). Hned na začátku losu se jako první určí, do jaké skupiny zamíří Holanďané a Španělé - na výběr jsou ještě skupiny B (Charkov, Lvov) a C (Poznaň, Gdaňsk). 

- Do zahájení slavnostního ceremoniálu, který vyvrcholí rozlosováním základních skupin, zbývá zhruba půl hodina, a tak si můžeme představit způsob, jakým se bude při losu postupovat.  

- Dobrý den, Vítám Vás u on-line přenosu z losování základních skupin fotbalového mistrovství Evropy 2012 v Polsku a na Ukrajině. Losování začíná v Kyjevě pátek 2. prosince po 18. hodině středoevropského času.  

 

Právě se děje

Další zprávy