Poborský: 'Zpívání' reprezentantů? To byla degradace

Jakub Štefek
18. 11. 2011 16:00
Velký rozhovor s někdejším reprezentačním záložníkem

Praha - Zbytečná degradace. Tak chápe vulgární oslavy českého fotbalového týmu po postupu na mistrovství Evropy někdejší reprezentační záložník a nyní poradce národního týmu Karel Poborský.

Současný majitel Českých Budějovic se ve velkém rozhovoru vyjádřil i k některým tématům českého fotbalu: platnosti Milana Baroše pro národní tým, volbě Miloslava Pelty předsedou fotbalové asociace či ke svému působení ve výkonném výboru FAČR.

Čtěte také: VIDEO Fotbalisté se mstili. ´Radek Drulák nemá ču....´

Karle, jak byste shrnul celou a úspěšnou kvalifikační cestu na EURO 2012?
Karel Poborský:
"Samozřejmě, že úspěšně. Postoupili jsme na EURO 2012, takže úkol byl splněn na sto procent. Od začátku bylo jasné a my jsme věděli, že Španělsku nebude konkurovat nikdo, a tak se hrálo o baráž, kterou jsme zvládli. Proto jsem naprosto spokojen."

Byly okamžiky, kdy jste jako člověk pochyboval o tom, že to český tým zvládne?
Karel Poborský:
(Zamyslí se)"Pochybovat, to asi ne, to je moc silné slovo. Ale dostali jsme sami sebe pod tlak hned úvodním utkáním doma s Litvou (0:1) a potom musím říct, že hlavně v přátelácích mělo naše mužstvo velké rezervy a jeho výkony nebyly odpovídající."

Foto: Reuters

Jaký je Váš názor na oslavy postupu, které byly vidět na letišti a po cestě z Podgorici? Nebylo to zbytečné a na nízké úrovni?
Karel Poborský: "
Samozřejmě, že bylo! A je to velká škoda. Kluci si tím hodně degradovali výkon a tu, v uvozovkách slávu, kterou si úspěšným koncem kvalifikace a baráží vydobili."

Myslíte, že Milan Baroš pořád patří do týmu, byť je poslední dobou vidět jen mimo hřiště?
Karel Poborský:
"Myslím, že ano. Milan je pořád jedním z našich nejlepších útočníků, ne-li nejlepší. Měl zdravotní problémy, na posledním srazu ležel s horečkami, ale svoji kvalitu pořád má. Je dobře, že v reprezentaci pořád je."

Zpět k pozitivním věcem - Karle, vyberte za sebe tři nejlepší hráče kvalifikace.
Karel Poborský:
Petr Jiráček - "V těch zápasech, do nichž nastoupil, zazářil a patřil mezi nejlepší hráče na hřišti. Od utkání ve Skotsku, kde debutoval, byl jedním z našich stěžejních hráčů."
Petr Čech - "Byl celou kvalifikaci oporou a podržel nás. Doufejme, že mu to vydrží. Jeho výkony v baráži byly naprosto skvělé."
Tomáš Sivok a Tomáš Rosický -"Není to úplně fér, říct jen tři, a tak musím jmenovat celkem čtyři hráče. Tomášové byli lídry na svých postech a zkušenostmi oporami celého týmu."

Jaké jsou další plány národního týmu před turnajem EURO?
Karel Poborský:
"Nyní nás jako první čeká los (2.12., pozn. redakce). Uvidíme, jakou budeme mít skupinu a kde budeme svá utkání hrát. Podle toho poté musíme vybrat místo pobytu, kde náš tým rozbije svůj základní tabor. Podle soupeřů ve skupině pak budeme vybírat soupeře na přípravné zápasy. To jsou momentálně nejdůležitější a nejbližší kroky tady v týmu. První přátelák se pak odehraje na konci února."

Které týmy tipujete, že dostane český tým do skupiny?
Karel Poborský:
"Tak to teď vůbec neřeším. Je to navíc skoro jedno. Přál bych si asi jeden z domácích týmů, protože jsou v 1.koši nejslabší. Jinak si není z čeho vybírat. Bude pak záležet jen na našem týmu a jeho formě - uvidíme."

Co byste vzkázal českým fanouškům?
Karel Poborský:
"Ať se těší na EURO. I já jsem moc rád, že bude tento turnaj našim divákům nabídnut s českou účastí a věřím, že naše mužstvo potvrdí svoji kvalitu a uspěje."

Miroslav Pelta
Miroslav Pelta | Foto: ČTK

Včera se odehrály volby a máme opět předsedu, kterým se stal Miroslav Pelta. Jak jste s výsledkem voleb spokojen?
Karel Poborský:
"V prvé řadě jsem velmi spokojen s faktem, že jsme se k volbám vůbec dostali. Dohadovací procesy mezi komorami byly opravdu složité a několikrát jsme byli kousek od toho, že se opět rozejdeme. Super je, že jsme nakonec zvolili a odsouhlasili vítězného kandidáta. Pan Pelta je člověk, který je oddaný fotbalu. Uvidíme, jak mu to na tomto postu půjde. Je to silná osobnost a já věřím, že to snad přenese i do této funkce."

Tušil jste, že Miroslav Pelta zvítězí?
Karel Poborský:
"Asi ano. Morava byla hodně jednotná a jeho podpora tam byla obrovská. Jelikož kandidoval jako moravský kandidát, tak byl papírovým favoritem. A tím, že došel až do třetího kola, kde česká komora nevolila, bylo rozhodnuto (Při prvních volbách byl základní problém v tom, že by měla ve třetím kole volit pouze česká komora - to první volby zmařilo na popud Moravy. Která na to, v obrácené situaci nyní nějak pozapomněla).

Jaká bude Vaše pozice ve výkoném výboru?
Karel Poborský:
"Moje pozice zůstává stejná, protože celý výkonný výbor je stejný. Zvolil se pouze předseda a vyměnili se místopředsedové, kde česká komora posílila. Předsedou je totiž moravský kandidát, a proto je 1. místopředseda z české strany (Jindřich Rajchl). Takže budeme fungovat stejným způsobem i nadále."

Co říkáte tomu, že je ve výkonném výboru FAČR médii a veřejností propíraný Roman Berbr?
Karel Poborský:
"Pan Berbr je člověk, který ve fotbale působí velmi dlouho. Spoustě lidem proto vadí a je určitým způsobem označen i médii. Mluví za něj dlouhodobé zkušenosti. Já jsem se s ním osobně pracovně nesetkal a žádnou zkušenost s ním nemám. Proto nevidím důvod, proč bychom nemohli spolupracovat jako kolegové a jako členové výboru spolu vycházet."

Váš klub, Dynamo České Budějovice, hraje v neděli utkání doslova a do písmene o šest bodů proti Viktorii Žižkov. Těšíte se a jak vidíte výsledek?
Karel Poborský:
"Těším se moc. Jsem rád, že se liga opět rozjela. Náš cíl je jasný, musíme zvítězit a vybojovat tři body. Věřím, že se nám to povede. S porovnání s Viktorkou je kvalita na naší straně a měli bychom toto utkání zvládnout a dotáhnout do vítězného konce."

Foto: Betclic

Karle, poslední dobou jste zažil opravdu hektické období - nervy s reprezentací, potom svazové povinnosti na FAČR završené volbami, projekty s hráčskou asociací a nyní opět stresuplné boje o záchranu s Dynamem. Jak se dá vše zvládnout a to hlavně po psychické stránce? Plánujete nyní nějaký odpočinek?
Karel Poborský:
"Samozřejmě, někdy je to hodně náročné. Zvládám to a to díky tomu, že se snažím adrenalin a stres vypotit. Opět běhám a posiluji a jsem rád, že po operacích se opět dostávám do zátěže. Pokud mám také čas, snažím se vypnout s rodinou a oprostit se od veškeré pracovní zátěže. Volných dnů totiž není mnoho."

 

Právě se děje

Další zprávy