Euro! Jiráčkův drzý gól a ruce Petra Čecha pomohly

Aleš Vávra Aleš Vávra
15. 11. 2011 22:15
Domácí trefili břevno, Vučinic pálil tutovky
Foto: Reuters

Podgorica - Český fotbal se může těšit na velký fotbalový svátek. Národní tým porazil v baráži o účast na Euru Černou Horu i podruhé a slaví postup.

Češi dvougólový náskok v Podgorici ubránili s notnou dávkou štěstí, v závěru jim však definitivní jistotu vystřelil svým premiérovým reprezentačním gólem Petr Jiráček.

Především ve druhém poločase měli Černohorci až drtivý nápor. Damjanovič trefil břevno a kapitán Vučinic neproměnil tisíciprocentní šanci, když ze dvou metrů hlavičkoval nad branku.

Čtěte také:
Bílek: Cítím velkou satisfakci. Všechno bylo proti mně
Čech: Měli jsme štěstí, ale postup jsme si zasloužili
ŽIVĚ Utkání jsme sledovali v online reportáži
Chorvati vyřadili Turky a postupují na Euro

V dalších kritických chvílích český tým podržel brankář Petr Čech. V koncovce domácí borci naprosto selhali a v 81. minutě je za to ztrestal plzeňský záložník Jiráček, který ve vápně vnikl mezi tři protihráče a tváří v tvář Božovičovi nezaváhal.

Čeští fotbalisté se na mistrovství Evropy probojovali popáté za sebou a nyní už mohou spokojeně čekat na prosincový los základních skupin.

Bílek: Jsme zaslouženě na Evropě

"Máme obrovskou radost, v kabině je bouřlivé prostředí. Jsme zaslouženě na Evropě. V baráži jsme doma hráli výborně a tady poctivě. Měli tam několik závarů, jsem rád, že jsme nedostali góĺ," řekl bezprostředně po zápase České televizi kouč reprezentace Michal Bílek.

"Věřil jsem celou kvalifikaci, že postoupíme, i když jsme v přípravných zápasech třeba neměli výsledky. Smekám před klukama, jsem rád, že jsem toho mohl být součástí. Na Euro zatím nemyslím, žil jsem dneškem," dodal trenér.

Fotbalová asociace České republiky získá jen za účast na šampionátu prémii ve výši zhruba 200 milionů korun.

Foto: Reuters

"Jsem rád za postup. Víme všichni, čím jsme si v kvalifikaci prošli, nakonec jsme splnili, co jsme chtěli. Doufám, že ti, kteří nás v kvalifikaci povzbuzovali, na euro přijedou a že to pro ně bude svátek," podotkl brankář Petr Čech.

"Postoupili jsme zaslouženě," dodal stručně stoper Roman Hubník, který se vrátil do základní sestavy na úkor Daniela Pudila.

Na levou stranu obrany se posunul Michal Kadlec, jinak zůstala sestava z prvního zápasu beze změn. Na lavičku se tak opět posadil útočník Milan Baroš.

V základní sestavě domácích zase chyběl Vukčevič, který si v pondělí zlomil nos a dostal na obličej podobnou masku jakou používá Petr Čech.

Češi se od začátku soustředili na obranu a Černohorci se ne a ne prosadit. Do šance se protlačil až ve 40. minutě Damjanovič, jehož střela z otočky jen těsně minula branku.

Kanonýr Vučinič osudově selhal

Do druhé půle domácí vlétli ve velkém stylu a přikovali český tým na jeho polovinu. V 51. minutě vysunul Vučinič Damjanoviče, jehož bombu konečky prstů vytáhl na břevno Čech.

Foto: Reuters

Pak selhal hvězdný kapitán Vučinič. Útočník Juventusu se po rohu dostal k hlavičce ze dvou metrů. Překvapen obří příležitostí poslal balón vysoko nad.

70. minuta a znovu Vučinič. U brankové čáry se zasekávačkou zbavil Plašila a dvakrát z úhlu vyzkoušel Čecha.

To už domácí tým rezignoval na obranu a nechával ve své defenzivě výrazné okénka. Jedno z nich dokonale využil Jiráček a rozjásal všechny spoluhráče.

Černá Hora - Česká republika 0:1 (0:0)
Branka: 81. Jiráček. Rozhodčí: Rizzoli - Stefani, Faverani (všichni Itálie). ŽK: Demjanovič., Pavičevič , Vučinič, Drinčič , Savič - Baroš.

Černá Hora:  M. Božovič - Pavičevič, Džudovič, Savič, V. Božovič  (79. Djalovič) - Bečiraj (57. Delibašič), Drinčič, Zverotič, Damjanovič  (76. Vukčevič) - Vučinič, Jovetič. Trenér: Brnovič.

ČR: Čech - Gebre Selassie, Sivok, Hubník, Kadlec - Rezek (60. Pospěch), Plašil, Jiráček, Pilař  (69. Kolář) - Rosický - Pekhart (84. Baroš).

Seznam účastníků fotbalového Eura:
Polsko, Ukrajina, Španělsko, Německo, Nizozemsko, Itálie, Anglie, Francie, Rusko, Řecko, Dánsko, Švédsko, Česká republika, Chorvatsko, Irsko, Portugalsko/Bosna a Hercegovina

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy