Bílek nominoval na baráž. ´V obraně problémy nemáme´

Jakub Šafránek Jaroslav  Šindelář Jakub Šafránek, Jaroslav Šindelář
1. 11. 2011 11:30
Baráž s Černou Horou Češi sehrají 11. a 15. listopadu
Foto: Jakub Šafránek

Praha - Zatím pouze jednadvacet hráčů nominoval na barážové dvojutkání o Euro 2012 s Černou Horou trenér národního týmu Michal Bílek.

V prvním utkání, které se hraje v pátek 11. listopadu na pražské Letné (odveta 15. listopadu v Podgorici), navíc bude postrádat Romana Hubníka, jenž se nechal vyloučit v posledním kvalifikačním utkání v Litvě.

Na klíčový stoperský post tak v prvním utkání naskočí dva z trojice Michal Kadlec, Jan Rajnoch a Tomáš Sivok.

"Rozhodli jsme se pro trojici stoperů Tomáš Sivok, Michal Kadlec, Jan Rajnoch. Honza Rajnoch byl sice kritizovaný za chybu ve Skotsku, ale rozhodně by nebylo správné ho zatratit. Ve středu obrany i při absenci Romana Hubníka problémy nemáme. O obranné dvojici ale jisto nemám," řekl na tiskové konferenci Bílek.

Čtěte také:

Černohorci nominovali na Čechy i hvězdy ze Serie A
Vstupenky na baráž s Černou Horou. Předprodej začíná
Češi jsou s losem spokojeni. ´Hlavně, že nemáme Turky´
Kouč Černé Hory: Na Čechy jako s Anglií a postoupíme

Manažer reprezentace Vladimír Šmicer prý dokonce usiloval i o povolání  někdejších opor Tomáše Ujfalušiho a Jiřího Jarošíka, oba ale reprezentační dres odmítli.

"Oba trvají na svém rozhodnutí, že už reprezentovat nebudou, je potřeba to respektovat. Mluvili jsme i s Davidem Rozehnalem, Markem Suchým a Davidem Bystroněm, kteří jsou náhradníci v případě, že by se někdo zranil. Určité zdravotní problémy mají Honza Rajnoch a Roman Hubník, v případě, že by jeden z nich nemohl nastoupit, povolali bychom nejprve Suchého," dodal Bílek.

Do zálohy Bílek opět povolal Marka Matějovského, jenž poslední reprezentační zápasy promeškal kvůli zranění, nepovolal naopak Kamila Vacka. Postrádat navíc bude potrestaného Tomáše Hübschmana.

"Ve středu zálohy jsme dali před Kamilem Vackem přednost Marku Matějovskému, který je zkušenější, navíc v poslední době hraje ve svém klubu pravidelněji než Kamil," zdůvodnil svou volbu trenér národního týmu.

Pozor na Vučiniče s Jovetičem

V ofenzivě Bílek opět bude počítat s kvartetem Jan Rezek, Milan Baroš, David Lafata a Tomáš Pekhart.

Foto: Jakub Šafránek

"Milan Baroš má trhlinku ve svalu, bude se léčit tady v Praze a věřím, že vám příští pondělí řeknu, že bude k dispozici. Měl sice i nějaké problémy s otravou jídlem, ale v tomto ohledu je už v pořádku. V pořádku by měl být i David Lafata, který nehrál v pondělí kvůli svalovému zranění," objasnil zdravotní stav útočníků Bílek.

Zatímco trenér Branko Brnovič po losu baráže černohorským médiím řekl, že o českém týmu nic neví a nezná žádného z jejich hráčů, Bílek si je vědom síly Černohorců, která je především v obraně a nebezpečné útočné dvojici z italské Serie A Mirko Vučinič - Stevan Jovetič. 

"Vučinič a Jovetič jsou útočné hvězdy, které jsou ve formě. V Itálii teď dávají góly a budou pro nás velkou hrozbou. Samozřejmě už jsme si vyhledali informace o hře celého týmu a musím uznat, že nás čeká velice těžký soupeř. Sice dali v kvalifikaci jen sedm gólů, sedm jich ale jen dostali," dodal Bílek.

Šmicer: Až na závěrečném turnaji si vás všimnou velké kluby

Vzpomínky na obě dosavadní baráže českého týmu o MS 2002 a 2006 má současný manažer reprezentace Vladimír Šmicer. Jako hráč v prvním případě neuspěl se svými spoluhráči proti Belgii, ve druhém případě naopak svým gólem zařídil postup na úkor Norska.

"Pro všechny hráče je postup na Euro obrovskou motivací. Nejen Evropa, ale celý svět tenhle turnaj sleduje. Když to přeženu, tak až tady si vás všímají velké kluby, kvalifikace je proti tomu v pozadí," upozornil Šmicer.

Tiskový mluvčí týmu Jaroslav Kolář řekl, že v Černé Hoře, která hraje po vzniku samostatného státu teprve druhou kvalifikaci, panuje stejná euforie jako při postupu české reprezentace na Euro 1996 v Anglii.

Nominace na utkání baráže o ME s Černou Horou:

Post Jméno a příjmení Klub Počet startů Branky
Brankáři Petr Čech Chelsea 86 0
Jaroslav Drobný Hamburk 5 0
Jan Laštůvka Dněpropetrovsk 1 0
Obránci Zdeněk Pospěch Mohuč 29 2
Jan Rajnoch Ankaragücü 15 0
Tomáš Sivok Besiktas 21 2
Theodor Gebre Selassie Liberec 5 0
Roman Hubník Hertha Berlín 19 2
Daniel Pudil Genk 21 2
Michal Kadlec Leverkusen 30 7
Záložníci Petr Jiráček Plzeň 3 0
Tomáš Rosický Arsenal 83 20
Daniel Kolář Plzeň 6 1
Jaroslav Plašil Bordeaux 67 6
Marek Matějovský Sparta 15 1
Jan Rezek Famagusta 9 3
Václav Pilař Plzeň 4 0
Milan Petržela Plzeň 8 0
Útočníci Milan Baroš Galatasaray 85 39
David Lafata Jablonec 14 2
Tomáš Pekhart Norimberk 6 0
 

Právě se děje

Další zprávy