Rosický: Přestává mě to bavit. Má cenu sem vůbec jezdit

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
7. 9. 2011 10:00
Tomáš Rosický se brání ostré kritice Radka Druláka
Tomáš Rosický po ostré kritice Radka Druláka přemýšlí, jestli ještě reprezentovat
Tomáš Rosický po ostré kritice Radka Druláka přemýšlí, jestli ještě reprezentovat | Foto: Jan Langer

Praha - Přestože do přátelského zápasu s Ukrajinou (4:0) kvůli zranění nezasáhl, kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Rosický s týmem zůstal a navíc po utkání sám předstoupil mezi novináře.

Chtěl totiž reagovat na drtivou kritiku českého týmu po sobotním kvalifikačním zápase ve Skotsku (2:2), především na slova někdejšího reprezentačního útočníka Radka Druláka, který počastoval jadrnými výrazy trenéra týmu Michala Bílka a manažera Vladimíra Šmicra.

"Vůbec nechápu, co se v současný době kolem nároďáku děje. Přes noviny se tady posíláme do prdele, do hajzlu a ať někdo drží hubu. Tohle mě vůbec nebaví. Nezlobte se na mě, ale to je něco tak smutnýho. Tohle mě teda opravdu nebaví," řekl třicetiletý záložník Arsenalu.

Čtěte také:
Konečně výhra! Češi v přípravě rozstříleli Ukrajinu
Rezek: Naši radši nepřijeli. Věděli, že budu vypískán

Tomáši, neříkáte si, jestli vám ta kritika stojí za to? Jestli má cenu reprezentovat?
Někdy si vážně říkám, jestli vůbec má cenu sem v takovýhle atmosféře jezdit. Takový otázky si člověk vážně začne klást. Zatím mě ale přesvědčuje to, že máme dobrou partu. Navíc mě baví hrát za Česko a nosit znak na prsou. Ale to okolo už mě přestává bavit.

Takže přemýšlíte o konci reprezentační kariéry?
Tak ten den jednou přijde tak jako tak (směje se).

Mrzí vás kritika o to víc, že přišla od někoho, kdo do týmu kdysi patřil?
Mně nejvíc vadí ty vulgarity. Ve fotbale už jsem zažil hodně, ale tohle ještě ne. A vám, novinářům, se to k tomu všemu ještě asi líbí...

Jak vám je po takovém vítězství? Cítíte satisfakci?
Abych se přiznal, tak ani ne. Beru to jako dobrej, povedenej test. Nic víc, nic míň. Porazili jsme Ukrajinu čtyři nula, ale i tak si určitě ve středu přečteme, že to byl strašně slabej tým. Stejně jako před tím Skotové prej byli nekopové. Přes to všechno, co se kolem týmu v poslední době děje, tak je atmosféra dobrá. Což se ukázalo i proti Ukrajině.

Jde na vás vidět, že si hodně berete, co se o vašem týmu píše...
Samozřejmě vnímáme všechno, co se o nás píše. A zároveň nás to moc mrzí. Ano, po Norsku nebo doma po Lichtenštejnsku jste na to měli právo. Tam nám to vůbec nevyšlo, to viděl každý. Ale bylo to specifický utkání v době, kdy některým z nás ještě ani nezačala sezona. Ale kritizovat po zápase, ve kterým jsme lepší a navíc uhrajeme důležitý bod? Tomu nerozumím.

Jak byste tedy zpětně váš výkon ve Skotsku hodnotil?
Vždycky jsem patřil mezi ty, kteří všechno hodnotí bez růžových brýlí. Nečekal jsem, že nás bude někdo chválit, to opravdu ne. Ale co se potom dělo, to jsem nepochopil. Vím, že jsme nehráli výborně. Ale předvedli jsme dobrej taktickej a kompaktní výkon. A víte, co mě hlavně zaráží?

Povídejte...
Den před zápasem jsem si přečet, že hráči Skotska maj dohromady hodnotu jeden a půl miliardy. A když nás neporazí, tak jsou to najednou dřeváci a nekopové? Tak to vážně nepochopím. Jasně, můžete říct, že Skotové byli hrozný, ale proč zároveň neupozorníte na to, že jsme dobře bránili a do útoku jsme je moc nepouštěli? Prostě nechápu, proč to všechno musí být tak negativní. To je strašně smutný.

Zažil jste už někdy něco podobného třeba v Arsenalu?
Já nemluvím o kritice jako takový. Po prohraným zápase v Norsku jsem neřekl ani slovo, protože jsme si kritiku zasloužili. Ale teď už to začíná přecházet do něčeho, čemu nerozumím, a nelíbí se mi to. Ti kluci si něco takovýho nezaslouží a já se za ně jako kapitán musím postavit, když to nikdo jinej neudělá. I když vím, že se to zase obrátí proti mně.

A co říkáte na kritiku Milana Baroše? Že si hodně škodí tím rozhazováním rukama?
Chápu, že si tím asi trochu škodí. Na druhou stranu tohle dělal vždycky. Já ho znám od čtrnácti a on to určitě dělal ještě dřív. V tomhle se nezmění. Má teď jen smůlu, protože když dával góly, nikdo si toho nevšímal. 

Jak je vám, když nad vámi zlomila hůl většina fotbalové veřejnosti u nás?
Pořád je ale hodně lidí, kteří nám fandí a přejou nám. Není to Proti všem jako od Jiráska. A právě pro ně budeme bojovat. V kvalifikaci o mistrovství Evropy máme dobrou pozici a o postup se popereme. Tohle mužstvo sílu má, to vím moc dobře. Doufejme, že se na mistrovství prokoušeme.

 

Právě se děje

Další zprávy