ŽIVĚ Letná tleskala Bílkovi, Češi smetli Ukrajinu

Jakub Šafránek Jakub Šafránek
6. 9. 2011 20:54
Drtivé vítězství 4:0 si připsali v přípravném duelu s Ukrajinou čeští fotbalisté, kteří se z výhry radovali teprve podruhé v tomto roce. Dvěma brankami se o výhru postaral Michal Kadlec, jednu přidali Jan Rezek a Daniel Kolář.
Foto: Reuters

Minuta po minutě

  Dobrý den, vítám Vás u online přenosu z přátelského utkání mezi fotbalovými výběry České republiky a Ukrajiny. Zápas začne na pražské Letné v 19:00. 

Statistiky před utkáním Bilance:

ČR - Ukrajina: dosud spolu nehrály

ČR bilance celkem: 200 115-40-45 385:178 ČR pod trenérem Bílkem: 17 5-5-7 19:20

Poslední zápas ČR: Skotsko - ČR (kvalifikace ME, 3. září 2011, Glasgow): Branky: 44. Miller, 82. Fletcher - 78. Plašil, 90. Kadlec z pen. Rozhodčí: Blom - Lobbert, Siebert (všichni Niz.). ŽK: Brown, Miller, Berra - Jiráček, Plašil, Rezek, Baroš, Pekhart. Diváci: 51.457.

Sestava: ČR: Laštůvka - Hubník, Rajnoch, Sivok, Kadlec - Petržela (56. Rezek), Hübschman, Plašil, Jiráček (77. Pekhart) - Rosický - Baroš (90. Vacek). Trenér: Bílek.

Poslední zápas Ukrajiny (příprava, 2. září 2011, Charkov): Ukrajina - Uruguay 2:3 (2:1) Branky: 1. Jarmolenko, 45. Konopljanka - 43. González, 61. Diego Lugano, 87. Hernández.

Sestava Ukrajiny: Šovkovskij - Butko, Rakickij, Kučer, Ševčuk - Gaj, Timoščuk, Jarmolenko, Konopljanka (79. Kaliničenko) - Děvič (59. Selezňov), Voronin.
 

Poslední zápasy Posledních pět zápasů ČR (1-3-1 4:5): Skotsko - ČR 2:2 (3. září, kvalifikace ME), Norsko - ČR 3:0 (9. srpna, příprava), Japonsko - ČR 0:0 (7. června, Kirin Cup v Japonsku), Peru - ČR 0:0 (4. června, Kirin Cup v Japonsku), ČR - Lichtenštejnsko 2:0 (29. března, kvalifikace ME).

Posledních pět zápasů Ukrajiny (1-0-4 5:10): Ukrajina - Uruguay 2:3 (2. září, příprava), Ukrajina - Švédsko 0:1 (10. srpna, příprava), Ukrajina - Francie 1:4 (6. června, příprava), Ukrajina - Uzbekistán 2:0 (1. června, příprava), Ukrajina - Itálie 0:2 (29. března, příprava).
 

  Jak vidno ze statistik, český tým jde do utkání s touhou dočkat se konečně vítězství. S výjimkou dvou výher nad slabým Lichtenštejnskem totiž Češi napsoledy naplno bodovali loni v září, kdy v Edenu porazili Skotsko 1:0. Ukrajinci se přitom také moc nepředvedli: z posledních pěti duelů vyhráli jen červnové klání s Uzbekistánem.  

  Po remíze ve Skotsku se navíc bude muset Michal Bílek při sestavování své ideální jedenáctky obejít bez Milana Baroše, který z osobních důvodů odjel do Turecka, a nejspíš i bez Tomáš Rosického, který má zase potíže s podkolenní šlachou. Jedenáctku podle čtenářů Aktuálně.cz můžete shlédnout (a ovlivnit) ZDE.  

  Ač sestavy zatím nejsou známé, je téměř jisté, že Bílek vyzkouší v útoku nejlepšího střelce Gambrinus ligy Davida Lafatu, a v záloze nejspíše dá šanci talentovanému Václavu Pilařovi a Kamilu Vackovi. V bráně by měl nahradit Jana Laštůvku Jaroslav Drobný.  

  Nicméně největší potíže bude mít patrně trenér Bílek se složením obranné čtveřice. Nejenže je lehce zraněný Roman Hubník, ale navíc defenziva zdaleka nepdoává takové výkony, jaké by bylo potřeba. I proto se dají čekat v zadních řadách velké změny.  

SESTAVA Hned sedm změn v základní sestavě, ať už vynucených či zvolených, udělal trenér Bílek pro dnešní utkání oproti víkendovému zápasu ve Skotsku.
Drobný - Pospěch, Sivok, Kadlec, Pudil - Rezek, Kolář, Hübschman, Plašil, Pilař - Pekhart.
 

- Kouč národního týmu tak znovu nevyslyšel přání po nasazení jabloneckého kanonýra Lafaty. Na hrotu se bude bít Pekhart, kterého by měli vydatně doplňovat ofenzivní záložníci Rezek a plzeňské duo Kolář - Pilař. 

21´ Do startu utkání s Ukrajinou zbývá ještě třičtvrtěhodina, a tak se můžeme podívat, jak si ve svém kvalifikačním utkán o "malé Euro" vede česká jednadavcítka. Tedy spíše nevede, neboť Lvíčata i přes územní převahu v 55. minutě inkasovala po individuální akci Malakjana.  

Ostatní zápasy Krom kvalifikačích zápasů o Euro 2012 se hrají ještě mnohá přátelské utkání včetně toho Česka s Ukrajinou. V prvním z nich odpoledne porazila Argentina Nigérii 3:1. Druhou výhru ve svém druhém zápase na argentinské lavičce si tak připsal trenér Alejandro Sabella.  

21´ Tak Lvíčata se přeci jen dočkala branky v utkání s Arménií. Po odraženém míči se na hraně vápna dostal v 68. minutě ke střele plzeňský talent Vladimír Darida a nekompromisně zavěsil pod víko. 

Slováci Hrají se již také první z kvalifikačních utkání a zatím se velice dobře pro Slováky vyvíjí to mezi Ruskem a Irskem. V Moskvě je těsně před koncem stav 0:0, a pokud Slováci večer porazí Arménii, postaví se do čela této skupiny.  

Euro 2012 Dnes večer se také hraje pro výběr Michala Bílka velice důležitý zápas mezi Skotskem a Litvou. Jak by tento duel mohl ovlivnit české naděje na Euro se můžete dočíst zde. 

21´ Tak česká jedvadvacítka po snadném vítězství nad San Marinem dnes narazila, když s Arménií uhrála jen remízu 1:1. Ve skupině jí tak po dvou duelech patří druh místo právě za jejími dnešními soupeři.  

Euro 2012 Tak dohráno je i v Rusku, domácí skutečně jen remizovali s výěrem Irska 0:0.  

- Pojďme ale již zpátky na Letnou, kde je všechno připraveno k výkopu zápasu Česko - Ukrajina.  

- Na stadionu již zní hymny obou soupeřů.  

1. Přátelské utkání Česko - Ukrajina právě začalo.  

2. Oba týmy si několikrát vyměnily balon, nicméně žádný si nedokázal dát více než tři přihrávky po sobě, a tak zatím diváci na Letné nic zajímavého neviděli.  

3. A má slova okamžitě popírá Jan Rezek, který si naběhl do šestnáctky pro míč a tentokrát (na rozdíl od duelu se Skotskem) byl jednoznačně faulován. Penalta! 

4. Česko vede 1:0 díky trefě Michala Kadlece, který se z pokutového kopu prosadil stejně jistě, jako v sobotu proti Skotsku. 

6. Ukrajinci, kteří mají na Letné mimochodem slušnou diváckou podporu, kombinují na své polovině, ale útočné růžky ještě nevystrčili.  

8. Češi v posledních minutách předvádějí po ztrátě balonu důrazný presink: něco, co jsme u Áčka dlouho neviděli. Snad to souvisí i s tím, že na ploše jsou dva hráči Plzně a její loňský střelecký tahoun Rezek.  

10. Tak v první desetimiutovce mají míč na kopačkách častěji Ukrajinci, nicméně zatím s ním nepředvedli zhola nic.  

11. Pospěch vybojoval u pravé lajny rohový kop.  

12. A Pudilův dobrý centr proměňuje v gól hlavou zcela osamocený Kadlec! Česko vede nad Ukrajinou 2:0. 

15. Děvič se pokoušel v českém vápně vyprovokovat penaltový faul, ale nepodařilo se mu to. Následná střela Gaje mířila vedle tyče Drobného branky.  

17. Po faulu Sivoka centroval do vápna Konopljanka, ale jeho nabídku nikdo ze spoluhráčů nevyužil.  

18. Pilař táhl míč po levém křídle, ale těsně za polovinou ho fauloval jeden ze soupeřů.  

21. Plašil si narazil v protiútoku s Rezkem, ovšem střela prvně jmenovaného mířila někam do Stromovky.  

23. A Plašil znovu v akci: chtěl vysunout pohlednou kolmicí Pilaře, ale jeho výzvu pochopil dříve ukrajinský bek a ztečoval míč na roh.  

24. Z rohového kopu nebylo nakonec nic, snadná práce pro Dykana.  

25. Butko centroval z pravé strany do vápna, jeho nákop ale odhlavičkoval Sivok.  

26. Po pěkné přihrávce Hübschmanna se do šance dostával Pekhart, ale špatně si míč zpracoval a následná přihrávka na Koláře už mířila do ofsajdu.  

27. K Rezkovi se odrazil míč od Plašila a forvard Famagusty pálil sice pohotově, ale nepřesně.  

28. Pekhart s Kolářem teď vyšachovali celou ukrajinskou obranu, ale útočník Norimberku opět nakonec nahrával do ofsajdu.  

30. Pospěch teď podcenil situaci u autové čáry a byla z toho slušná šance soupeře, jenže Ukrajinci, na rozdíl od Skotů v sobotu, českou chybu nepotrestali, když centr do vápna zblokoval Sivok. Z následného rohu nebylo nic.  

32. Pudil si na levém kraji obrany dobře všimnul Milevského, jenž se ve vápně snažil prodrat do gólové šance a míč ukopl daleko do autu.  

35. Drobnému opět nevyšel výkop, a tak jsou na míči Ukrajinci.  

36. Pěknou kolmici na Gaje uklidil do zámezí Michal Kadlec.  

36. V další akci Ukrajinců pálil Konpljanka, ovšem jeho pokus mířil několik metrů vedle levé tyče.  

38. Češi se v posledních minutách nemohou dostat do kloudnější akce: částečně je na vině i Daniel Kolář, který si v posledních dvou protiútocích nezvládl nikým neohrožován zpracovat míč.  

39. Ukrajinci sice dávají gól, ale z ofsajdu. Střelu Butka z dálky Drobný vyrazil jen před sebe a z dorážky inkasoval, nicméně střelec Jarmolenko byl v momentě rány Butka v postavení mimo hru, a tudíž branka neplatí. 

41. Ševčuk šajtlí přes celé vápno vyzval ke sprintu Děviče, ale tomu přeci jen několik kroků chybělo, a tak je z celé akce jen odkop od brány.  

43. Po delší době se dočkali souvislejší akce i Češi, ale na Pospěchův centr do vápna nikdo z Bílkových svěřenců nereagoval.  

45. Daniel Kolář fauoval na polovině hřiště a vidí žlutou kartu.  

46. První poločas skončil.  

Půle V prvním poločase, především v jeho začátku, se Češi prezentovali velice aktivní hrou, která jim přinesla rychlé vedení 2:0, jež zařídil dvěma brankami ze standardních situací Michal Kadlec. V druhé polovině prvního poločasu ale Ukrajinci zabrali a Češi byli většinu času pod mírným, ale setrvalým tlakem.  

46. Začal druhý poločas. 

46. Po centru Ševčuka se do šance dral Konopljanka, ale Drobný byl u balonu dříve.  

47. Česko vede 3:0! Jan Rezek si narazil míč se svým bývalým spoluhráčem Danilem Kolářem a z kraje vápna pohotově bodlem trefil míč ke vzdálenější tyči. Premiérová reprezentační branka Rezka znamená vedení o tři góly. Tak takový vývoj zápasu asi čekal málokdo.  

51. A je to 4:0! Neuvěřitelné, Češi přidávají další gól. Rychlou akci zakončil přesnou přihrávkou do vápna Daniel Pudil a jeho nikým nehlídaný jmenovec Kolář se s míčem v klidu otočil a balon zavěsil do sítě. 

53. Po pohledné akci Ukrajinců se ke střele dostal Milevskij, ale pokus o obstřel Drobného mu nevyšel. Snadná práce pro brankáře Hamburku.  

55. Pekhart stejně jako v akci předcházející čtvrté brance sklepával pěkně míč do rychlého brejku spoluhráčovi, nicméně na Pilaře si tentokrát Ukrajinci počíhali.  

57. Rezek s Pekhartem napadali hluboko v ukrajinském území a vybojovali na brankáři soupeře Dykanovi špatný odkop a tím i aut. 

58. Tomáše Pekharta střídá nejlepší ligový střelec David Lafata.  

60. Lafata se hned nabízel Pospěchovi do šance, ale rozhodčí viděli jeho postavení mimo hru.  

61. A Pospěcha v zápětí nahrazuje Theodore Gebre Selassie.  

62. Rezek vybojoval rohový kop.  

62. Hübschmann po rohu krásně vysunul Gebreho do vápna, ale nikým nehlídaný hráč Liberce gólovou přoihrávku před bránu zkazil.  

63. Děvič si po rychlém brejku Ukrajinců znovu koledoval pádem ve vápně o penaltu, ale ani tentokrát u rozhodčích neuspěl. Kadlec hrál čistě.  

64. Další pohledná kolmice na Gebreho tentokrát mířila do ofsajdu.  

65. Ukrajinci se snaží alespoň o čestný úspěch, ale jejich hra se rozpadá do individuálních akcí, které většinou končí dobrým defenzivním zákrokem některého z českých fotbalistů.  

68. Kamil Vacek jde na hřiště, zahraje si místo Daniela Koláře.  

71. Vacek zakombinoval s Pilařem, avšak jeho následná střela mířila hodně mimo.  

72. Jana Rezka nahrazuje na hřišti Milan Petržela.  

73. Parádní akce Ukrajiny kupodivu nekončí gólem. Voronin patičkou přehrál hned tři české beky, následně Ševčuk vypálil na zadní tyč a Drobný jen konečky prstů míč vyrazil před prázdnou bránu Děvičovi - který zamířil vysoko nad. 

74. V protiútoku měl solidní šanci Lafata, ale tentokrát se zaskvěl brankář Dykan, který sebral centr Petržely Lafatovi z kopačky.  

78. Zatímco v první půli měli většinu času (64%) míč na svých kopačkách Ukrajinci, po inkasování třetí a čtvrté branky se hra Blochinova týmu zcela zhroutila a soupeři už v podstatě jen čekají na konec zápasu.  

82. Individuálně opět skvělý Jarmolenko potáhl dvakrát míč po pravé straně a dostal se i do zakončení: ovšem první střelu z úhlu lapil Drobný a druhá rána mířila těsně vedle vzdálenějšího rohu české branky.  

84. Obrovská šance Ukrajinců opět nekončí brankou. Rakitskij centroval do vápna, míč se odrazil od Jarmolenka před téměř prázdnou bránu k Šinděrovi, ale ukrajinský forvard z pěti metrů přestřelil! 

87. Ukrajinci se na závěr utkání dostali do tlaku, ale zatím jim není přáno. Budou ale kopat rohový kop.  

89. Češi se ale zatím dobře brání a už to vypadá, že Jaroslav Drobný udrží čisté konto. To se mu hodně dlouho nepovedlo.  

92. Tak ještě jeden roh pro Ukrajince. I ten ale defenziva Bílkova výběru odvrací.  

93. Zápas končí a Letná tleská výběru Michala Bílka, který dnes porazil Ukrajinu 4:0. To se českému reprezentačnímu trenérovi dlouho nestalo.  

- Vítězství to ovšem nebylo tak snadné, jak by naznačoval výsledek. Češi nicméně byli ve svých šancích smrtonosní, a protože Ukrajinci naopak ty své zahazovali, je výsledek takový, jaký je. Dvěma brankami se o české vítězství postaral Michal Kadlec, jednou se trefili Jan Rezek a Daniel Kolář.  

- Čtyři góly pod Bílkem dali Češi jen v zápasech s Litvou a USA. Stojí možná zato dodat, že v ani jednom z těchto utkání nenastoupil Milan Baroš.  

- To je ode mě pro dnešek vše, u příštího on-line přenosu se s Vámi těším nashledanou.  

 

Právě se děje

Další zprávy