Češi sahali po zlatu, Španělsko udeřilo v prodloužení

Aleš Vávra Aleš Vávra
1. 8. 2011 22:00
Finále ME 19´: Česko - Španělsko 2:3 po prodloužení
Alcacer právě vstřelil rozhodující gól, kapitán Brabec jen přihlíží.
Alcacer právě vstřelil rozhodující gól, kapitán Brabec jen přihlíží. | Foto: Reuters

Chiajna - Minuty chyběly českým fotbalovým reprezentantům do 19 let k titulu mistrů Evropy. Nad Španělskem ve finále Češi dvakrát vedli, nakonec však podlehli v prodloužení 2:3.

Svěřenci kouče Jaroslava Hřebíka předvedli vynikající výkon na hranici svých možností a byli favorizovaným Španělům až nečekaně vyrovnaným soupeřem.

Branky českého týmu stříleli nejlepší hráč zápasu Ladislav Krejčí a střídající Patrik Lácha. V normální hrací době skončil zápas výsledkem 1:1.

Španělé vyhráli šampionát devatenáctiletých fotbalistů již popáté v historii.

Čtěte také:

ŽIVĚ Hřebíkovu 19´ dělily od zlata minuty, nakonec rozhodlo prodloužení
´Španělsko je favorit, ale jsme odhodláni získat zlato´
Hřebík: Devatenáctka? Nejlepší tým, co jsem kdy vedl
Fotbalová 19 si poprvé v historii zahraje finále ME

Česká reprezentace do 19 let potvrdila prokletí národních týmů ČR ve finále velkých turnajů. Z osmi účastí v zápase o titul se Češi radovali pouze jednou, a sice výběr do 21 let na ME 2002.

Trenér Hřebík naordinoval svému týmu od začátku taktiku plnou pohybu a presinku, který Španělům hodně komplikoval jejich typickou rozehrávku. Mladí reprezentanti se ale rozhodně nezaměřili pouze na obranu, naopak, i dopředu byli velmi nebezpeční.

Foto: Reuters

Největší šanci mohl mít nejlepší český střelec Přikryl, kterého ale v samostatném úniku zastavil praporek asistenta rozhodčího. První půle jinak příliš příležitostí nepřinesla.

Po obrátce Češi hned udeřili. V 52. minutě vedl nenápadně míč levý záložník Krejčí, odvážně se pustil proti dvěma bekům a milimetrově přesnou ránu ukryl do změti jejich nohou. Míč zapadl přesně k tyči a český tým byl v euforii.

Španělé se postupně dostávali do tempa, hrozil především na pravém křídle Deulofeu, který využíval svou enormní rychlost a často doslova motal Krejčího s Jelečkem. Při jeho průnicích ale měli Češi štěstí. Výborně pracovali oba stopeři Kalas s Brabcem a také brankář Koubek.

Do ohňostroje české radosti chybělo pouhých pět minut, když Španělé vyrovnali. Po rohovém kopu napálil odražený míč na branku Pardo a jeho střelu šťastně tečoval přesně k tyči Koubkovy branky Aurtenetxe. Češi pak měli štěstí při šanci střídajícího Gallaga.

Famózní Krejčí znovu úřadoval

Hřebíkovi hoši se v prodloužení neuchýlili k obranné hře a nenechali se rozhodit ani poněkud tendenčním rozhodováním anglického sudího. 

Jaroslav Hřebík.
Jaroslav Hřebík. | Foto: Aktuálně.cz

Po sedmi minutách hry připravil další úžasný moment nezastavitelný Krejčí. Na levé straně se vřítil mezi čtyři Španěly a dokonalou zpětnou přihrávkou našel na desítce osamoceného Láchu. Ten přízemní střelou ve skluzu překonal Badiu.

Za jedenáct minut však Španělsko podruhé srovnalo. Snad vůbec poprvé v zápase prohrál souboj stoper Chelsea Kalas, míč se dostal k nabíhajícímu Alcácerovi, který prudkou ranou propálil Koubka.

Španělé byli na koni a jejich skvělý závěr korunoval znovu Alcácer, když znovu sám před českým brankářem nezaváhal. Střídající útočník se tak stal hrdinou Španělska, které po evropském šampionátu do 21 let ovládlo i tuto věkovou kategorii.


Finále mistrovství Evropy fotbalistů do 19 let v Chiajně (Rumunsko):

Česká republika - Španělsko 2:3 po prodl. (1:1, 0:0)
Branky: 52. Krejčí, 97. Lácha - 108. a 115. Alcácer, 85. Aurtenetxe. Rozhodčí: Attwell (Angl.). ŽK: Brabec, Skalák, Fantiš - Alex, Campaňa.

ČR: Koubek - Hála, Kalas, Brabec, Jeleček - Kadeřábek, Jánoš, Polom (36. Sladký), Krejčí - Skalák (79. Lácha), Přikryl (102. Fantiš). Trenér: Hřebík.

Španělsko: Badia - Blázquez, Sergi Gómez, Miquel, Aurtenetxe - Sarabia (77. Gallego), Pardo, Alex (55. Campaňa), Deulofeu - Morata, Juanmi (54. Alcácer). Trenér: Meléndez.

 

Právě se děje

Další zprávy