Zlomený Vácha: Udělal jsem strašnou hovadinu

Sport ČTK Sport, ČTK
26. 6. 2011 13:13
Vácha se v klíčovém utkání nechal vyloučit
Foto: Reuters

Aalborg - Žádné výmluvy, žádné vytáčky. Záložník fotbalové jednadvacítky Lukáš Vácha sám sebe označil za hlavního viníka toho, že mladí čeští fotbalisté nepostoupili z mistrovství Evropy v Dánsku přes Bělorusko na příští olympiádu.

Váchu prý bude dlouho strašit ve vzpomínkách zkrat z 75. minuty, kdy po zahrání rukou dostal druhou žlutou kartu, byl vyloučen a Češi pak v oslabení tři minuty před koncem inkasovali rozhodující branku.

Liberecký záložník po zápase připomínal zlomeného muže, hlas se mu třásl. "Vím, že jsem udělal obrovskou chybu a klukovinu. Dva roky se tady na něco dřelo a já tuhle éru ukončil. Beru to na sebe, nemá cenu se nějak obhajovat," řekl Vácha po utkání novinářům. "Je to obrovské zklamání, moc mě to mrzí. V tak důležitých zápasech se nesmí stát to, co jsem udělal," kál se Vácha.

Čtěte také:

Olympijský sen je pryč. Lvíčata podlehla i Bělorusku

Po vyloučení v šatně trnul, aby spoluhráči na hřišti dovedli zápas aspoň do prodloužení, ale tři minuty před koncem, kdy Češi inkasovali, se v duchu proklínal ještě víc. Pak už jen čekal na zklamané parťáky, od kterých si také vyslechl své.

"Po tom, co jsem provedl, je oprávněné, aby na mě někdo zakřičel, kritika je oprávněná. S klukama jsme si to vyříkávali, jsme chlapi a já se k tomu musím postavit čelem jako chlap, když jsem udělal takovou hovadinu," líčil Vácha. "Sám sebe jsem nas.... nejvíc. Není to nic příjemného," prohlásil.

Vácha prý byl přemotivovaný

Věděl, že jeho vyloučení bylo hloupé. "Byla to klukovina, strašná. Byl to nějaký reflex, chtěl jsem si zpracovat vysoký míč a ta ruka mi prostě nějak vyletěla. Už když jsem to měl nahoře, jsem věděl, že je zle," vracel se Vácha ve vzpomínkách ke kritickému okamžiku.

"Vím, že jsem tím klukům zápas prohrál. Měli jsme za sebou těžké semifinále, prodloužení se Švýcary. Síly docházely a já ještě mančaft takhle oslabím. Už po té červené jsem věděl, že to je špatně," vyčítal si Vácha svůj zkrat.

Foto: Reuters

Přičítal ho své přemotivovanosti. Už v poločase prý trenéři Váchu nabádali, ať si po první žluté kartě dává pozor na možné vyloučení. "A stejně jsem si nedal pozor," řekl.

Nikdy se prý v kariéře necítil hůř než dnes, kdy v závěru utkání trnul, aby Češi neinkasovali. Nakonec doufal marně. "Nevím, jestli to mně nebo nám všem tam nahoře někdo nepřál," uvedl Vácha. "Fotbal miluju, hodně mi dal i vzal. A nezanevřu na něj ani po dnešku. Ale teď je to asi ten nejhorší pocit, co jsem kdy zažil," dodal. Turnaj jednadvacítek tak pro něj má hořkou tečku.

Přitom Vácha si už v duchu představoval, s jakou radostí se Češi dnes vrátí do vlasti. Když ne s celkovým vítězstvím, tak aspoň s jistotou olympiády. Váchovi se ale nic z toho nevyplní.

"Ano, máme bronz z mistrovství Evropy jednadvacítek, čímž se hned tak někdo pochlubit nemůže. Ale turnaj měl jiný průběh, než jsme si představovali. Chtěli jsme víc, ta medaile nemá takový lesk, jak jsme si představovali," litoval Vácha.

 

Právě se děje

Další zprávy