ŽIVĚ Japonsko - Česko 0:0, Kirin Cup nemá vítěze

Aleš Vávra Aleš Vávra
7. 6. 2011 14:15
Sledujte online boj českých fotbalistů o celkový triumf na Kirin Cupu v Japonsku. V závěrečném utkání turnaje hrají s domácím Japonskem.
Milan Petržela v souboji s Japoncem Nagatomou.
Milan Petržela v souboji s Japoncem Nagatomou. | Foto: Reuters

Minuta po minutě

- Dobré poledne, vítejte u online přenosu z japonského Kirin Cupu. České fotbalisty čeká v Jokohamě druhé a zároveň poslední vystoupení na turnaji. Utkání proti domácímu výběru začíná ve 12:30 našeho času. 

- Dnešní zápas je v podstatě finálovým kláním turnaje, protože kdo vyhraje, získá putovní trofej pro vítěze. Japonsko i Česko v předchozích duelech remizovali s Peru 0:0. Češi by v případě výhry zopakovali svůj triumf z roku 1998. Může se ale stát, že vítězem Kirin Cupu budou dvě, nebo i všechna tři mužstva. 

- Český tým, který je složen převážně z nováčků a hráčů s menšími reprezentačními zkušenostmi, si užije bouřlivou fotbalovou kulisu. Stadion pro 72 tisíc diváků je totiž vyprodán. 

- Trenér národního týmu Michal Bílek oznámil sestavu Čechů již včera. Tým by měl nastoupit v tomto složení: Čech - R. Hubník, Sivok, Rajnoch, Kadlec - Petržela, Vacek, Kolář, Rezek - Fenin, Lafata. 

- Utkání budou řídit sudí z Anglie, jako hlavní byl nominován Atkinson.  

- Nový trenér Japonců, Ital Alberto Zaccheroni pošle na hřiště tuto sestavu: Kawašima - Jošida, Konno, Inoha - Učida, Endo, Hasebe, Nagatomo - Honda, Lee, Okazaki. 

- Na krásném stadionu v Jokohamě už zazněly hymny, zápas Čechů proti mistrům Asie může začít. 

1. Utkání právě začalo. 

1. Japonci se dostali do prvního náznaku akce po chybě Rezka, který špatně rozehrál na vlastní polovině. 

3. Český tým je zatím uzamčený hluboko na vlastní polovině. První nesmělý pokus o protiakci předvedl Petržela, ale zkazil přihrávku. 

4. Hubník na pravé obraně precizně zastavil průnik jednoho z Japonských hráčů. 

5. První nebezpečná akce Čechů. Z úhlu se snažil prudce vypálit Rezek, obránci ale jeho střelu zblokovali k rukám brankáře Kawašimy. 

7. Hraje se ve vysokém tempu s důrazným presinkem na obou stranách. Také proto zatím oba týmy kupí nepřesnosti ve středu pole. 

7. Do vápna se řítil Martin Fenin, který málem využil zaváhání záložníka Enda a nedorozumění s brankářem Kawašimou. Míč se však ke spokojenosti japonských fanoušků odrazil mimo nebezpečnou zónu. 

9. Po trestném kopu Kadlece hlavičkoval zády k bráně Jan Rajnoch, jeho pěkná hlavička z těžké pozice mířila zhruba metr nad japonskou svatyni. 

11. Hvězdný Keisuke Honda kopal trestný kop z výhodné pozice zhruba pět metrů za velkým vápnem, trefil však pouze ve zdi stojícího Davida Lafatu. 

11. Hasebeho střílený centr z pravé strany mířil na osamoceného Učidu, ten ale na míč skluzem nedosáhl. Čech byl připraven. 

12. Kapitán Japonců Hasebe opět v akci. Získal míč ve středu pole, namířili si to přímo středem k bráně a metr za vápnem vyslal štiplavou přízemní střelu, která jen těsně minula levou tyč Čechovy brány. 

13. Rezek díky velké bojovnosti získal pro český národní tým rohový kop. Sám ho zahrál, jeho centr proletěl vápnem, aniž by se ho kdokoli z Čechů dotkl. 

16. Češi se usadili na polovině Japonců, měli dva rohy po sobě a přišla i poměrně dobrá příležitost. Hubník ale hlavičkoval nad branku. 

17. Pěknou kombinaci zakončil Kolář přihrávkou na kolegu z mistrovské Plzně Rezka. Ten vypálil hodně nepřesně. 

22. Diváci v Jokohamě sledují hluché minuty. Míč drží více domácí reprezentanti, ale v bezpečné vzdálenosti od Petra Čecha. 

22. Hasebeho centr v pohodě odvrátil stoper Sivok. 

24. Čechům dělá problémy přihrát si třikrát po sobě. Příliš často kazí jednoduché přihrávky. Japonci působí kombinačně o poznání jistěji a jsou fotbalovější. 

25. Čeští hráči to zkoušeli po pravé straně, Kolář si ale chtěl příliš okatě vymodlit faul v blízkosti pokutového území. K jeho údivu mu rozhodčí Atkinson dokonce odpískal útočný nedovolený zákrok. 

26. Chybu Kamila Vacka naštěstí domácí nepotrestali, když jejich začínající akce záhy skončila nedorozuměním. 

29. Japonci dobře zakombinovali středem pole, Hasebe dal Leemu, ten z první narážel Hondovi, ale proti němu česká obrana v poslední chvíli dobře zasáhla. 

30. Petržela předvedl pár efektních kliček a i dobře přihrál Vackovi, který se nechal kousek od rohového praporku zfaulovat. Kadlec následný centr přetáhl na Rezka, který sice vracel před branku, avšak pouze k nohám pozorných Japonců. 

35. Další série přihrávek šikovných domácích vyústila v nebezpečnou situaci, kterou musel faulem těsně za vápnem hasit Sivok. Endo vyslal přes zeď technickou střelu mířící pod břevno, kam ale doplachtil český kapitán Čech. 

37. Roman Hubník se prezentoval tvrdým zákrokem na jednoho z reprezentantů země vycházejícího slunce. 

40. Vacek se na půlce efektně jesličkami zbavil soupeře, přetáhl na křídlo na Rezka, ten dobře zasekl do vápna a zpětnou přihrávku chtěl vracet Vackovi. Bohužel obránci Japonska se stihli vrátit a nebezpečí zažehnali. 

41. První žlutou kartu v zápase vidí Daniel Kolář. 

42. Na Inohův pas mezi stopery Lee nedosáhl. 

45. Centr Kamila Vacka z trestného kopu neměl nebezpečné parametry. Kawašima si pro nadýchaný míč v pohodě došel. 

45+1. První poločas skončil. 

- Ve druhém utkání Čechů na Kirin Cupu se hraje přece jen o něco lepší fotbal než v úvodním duelu s Peru. Opět se ale projevují v plné nahotě největší slabosti současného Bílkova výběru. Hráči jako by se báli kombinovat, často kazí přihrávky a mnohdy pouze nakopávají míče na náhodu. Japonsko má více ze hry a domácí fotbalisté působí fotbalovějším dojmem. 

46. Začal druhý poločas. 

46. Česko střídalo. Sivoka, kterého trápí zranění, vystřídal Theo Gebre Selassie. Obránce Liberce se postavil na pravý okraj obraný, Roman Hubník se posunul k Rajnochovi do stoperské dvojice. 

48. Opět typická strojově přesná kombinace Japonců, po níž zkazil centr Okazaki. 

49. Kolář v nebezpečném prostoru pokazil přihrávku, ztratil balon a nebezpečí výborně uhasil dnes velmi dobře hrající Hubník. 

50. Konečně rychlá přímočará akce po křídle. Kadlec získal míč, zatáhl po lajně, ještě posunul na Rezka, jeho centr ale mířil pouze do rukou japonského gólmana Kawašimy. 

52. Obrovská šance Japonců, kteří se teď chytají za hlavu. Honda precizně odcentroval, Kadlec hlavou nedosáhl, Lee už mohl střílet, ale ještě akci vyšperkoval přihrávkou na Jošidu. Ten byl natolik zaskočen, že špatně zareagoval a hlavičkoval ze tří metrů nad odkrytou branku. 

56. Po Petrželově samostané akci už mohl Kolář z dobré pozice střílet, zvolil však nepřesnou přihrávku do křídla na Gebre Selassieho.  

60. Češi, jak se zdá, opět pouze brání bezbrankovou remízu. Útočné pokusy jsou velmi nesmělé. 

61. Prakticky z ničeho přišla výrazná šance českého celku. Gebre Selassie se vydal vpřed jako moderní obránce, přetáhl centr do vápna a osamocený Rezek střílel z patnácti metrů do náruče Kawašimy. 

63. Kolář se odhodlal ke střele z pětadvaceti metrů, jeho pokus však postrádal přesnost. 

65. Trenér Japonců Zaccheroni poslal do hry dva čerstvé hráče. 

66. A střídá i Michal Bílek. Místo Davida Lafaty si zahraje Michal Hubník. 

67. Dva rohové kopy Česka, z pravé i levé strany, se obešly bez zakončení. 

69. Čech vyběhl proti dlouhému balonu a hrudí si ho zpracoval, čímž vyřadil ze hry dobíhajícího útočníka. Poté bez problémů rozehrál. 

73. Japonci rozvážně kombinují v blízkosti poloviny hřiště, čekají kdy se český blok alespoň trochu otevře. 

75. Vypadá to, že Kirin Cup nikdo nevyhraje. I ve třetím zápase to vypadá na remízu 0:0. Šance nepřicházejí ani na jedné straně. 

76. Stoper Hubník už se na nemohoucnost českých ofenzivních hráčů nemohl dívat a tak sebral míč a pádil s ním středem pole. Z počátku jeho akce vypadala nadějně, pak se ale obránce Herthy Berlín utopil v kličkách a o míč přišel. 

77. Sympatický centr Vacka odvrátila japonská obrana. 

78. Čech fantastickými zákroky stejně jako proti Peru spasil Čechy. Nejprve vyrazil hlavičku Okazakiho, poté ještě po souboji Hubníka s Leem v leže na zemi míč jednou rukou vyrazil k nohám svých spoluhráčů. 

79. Gebre Selassie se střetl ve vápně s Leem, který žádal odpískání pokutového kopu. O faul se ale nejednalo. 

80. Ze hry se poroučel neviditelný Fenin, kterého na hrotu útoku nahradil Tomáš Necid. 

82. Honda zahrával trestný kop ze strany, místo centru ale zkusil vystřelit. Jeho rána měla opačnou faleš a o pořádný kus minula Čechovu branku. 

83. Ze hřiště odešel Milan Petržela, zbylé minuty si vychutná Václav Pilař. 

85. Češi mohli jít do nadějného přečíslení, Pilař však místo přihrávky do nohy volil o poznání složitější ulici mezi tři hráče. Nebylo tedy divu, že český tým o míč přišel. 

86. /b>Sympatický moment měl na svědomí Necid. Ze vzduchu si sklepl míč k noze a z pětadvaceti metrů zkoušel z první překonat Kawašimu. Jeho povedená ráno šla půldruhého metru nad. 

89. Po faulu Vacka kopal přímý kop Honda, jeho prudký míč ale mířil vysoko. 

90+1. Čech stáhl ze vzduchu nebezpečně vyhlížející centr. 

90+2. Janda, který nastoupil na poslední minuty, zatáhl za záchrannou brzdu a nabídl další příležitost exekutorovi Hondovi. 

90+3. Poslední střela japonského šutera byla nejnebezpečnější v celém zápase. Letěla jen těsně nad branku, Čech ale všechno jistil. 

90+4. Utkání skončilo. 

- Další bezzubý výkon české reprezentace nabídl hodně dietní podívanou. Japonci byli lepším týmem, ale také zahráli hluboko pod své možnosti. Japonský Kirin Cup tak končí hodně bizarním způsobem. Všechny tři týmy mají dva body a shodné skóre, 0:0.  

 

Právě se děje

Další zprávy