Slovenští fotbalisté doma utrpěli výhru nad Andorrou

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
4. 6. 2011 23:55
Výhru 1:0 zajistil Slovensku v 63. minutě Karhan
Fotbalisté Anglie propásli možnost zajistit si postup na ME
Fotbalisté Anglie propásli možnost zajistit si postup na ME | Foto: Reuters

Praha - Fotbalisté Anglie nedokázali podruhé v řadě na domácím hřišti v kvalifikaci o mistrovství Evropy zvítězit. Po remíze s Černou Horou si dělili body i se Švýcarskem, když ve Wembley prohrávali už 0:2, nakonec alespoň vyrovnali na 2:2.

Anglie tak dala šanci Černé Hoře postoupit místo ní na první místo tabulky skupiny G. To se Balkáncům ale nepovedlo, protože ve večerním utkání jen remizovali s Bulharskem 1:1, když poprvé v této kvalifikační skupině inkasovali.

Švýcaři se dostali do dvoubrankového vedení ve 35. minutě zásluhou záložníka Leverkusenu Tranquilla Barnetty, který během tří minut dvakrát nachytal na švestkách anglického brankáře Joea Harta, jehož překonal z trestných kopů z poměrně velkých úhlů.

O dvě minuty později však Švýcar Johan Djourou fauloval v pokutovém území svého spoluhráče z Arsenalu Jacka Wilsherea a nařízenou penaltu proměnil Frank Lampard.

Čtěte také:
Lichtenštejnci pomohli Česku. Porazili Litvu
Bída. Čeští fotbalisté se štěstím remizovali s Peru
Peru nás přehrálo technicky, uznali zklamaní fotbalisté

Toho o poločase vystřídal Ashley Young, který se trenérovi Fabiu Capellovi odvděčil hned po šesti minutách, když prostřelil brankáře Diega Benaglia.

Strhnout vedení na stranu Anglie mohl nejlepší střelec letošní sezony Premier League a Youngův spoluhráč z Aston Villy Darren Bent, ve dvou velkých šancích však selhal.

Výhru zajistil Slovensku veterán Karhan

Ve skupině B se na prvním místě udrželi Irové, kteří zvítězili ve Skopji nad Makedonií 2:0. Oba góly vstřelil irský kapitán Robbie Keane.

Foto: Reuters

O skóre druzí jsou fotbalisté Ruska. O výhře 3:1 nad Arménií rozhodl v Petrohradu hattrickem útočník Tottenhamu Roman Pavljučenko, který třemi brankami odpověděl na úvodní gól Arménce Pizzelliho.

Stejně bodů jako oba soupeři v boji o postup mají i Slováci, kteří se však v Bratislavě natrápili na výhru 1:0 nad trpaslíkem z Andorry, který ve skupině ještě nebodoval. 

Zápas na stadionu na Pasienkách rozhodl v 63. minutě Miroslav Karhan po prodlouženém Hamšíkově rohu. Čtyřiatřicetiletý rekordman v počtu startů za národní tým zaznamenal čtrnáctý zásah ve 103. utkání.

Přestože trenér Vladimír Weiss poslal tři čistokrevné útočníky Filipa Hološka, Filipa Šeba a Róberta Vitteka, ani jeden z nich se neprosadil a Slováci stejně jako v březnu v Andoře byli rádi za jednobrankovou výhru. V šesti zápasech Slováci dali jen šest branek.

Portugalci porazili Nory a dostali se do čela

Ve skupině F se na první místo vrátili Řekové, kteří vyhráli v Pireu nad Maltou 3:1. Dva góly vstřelil útočník Fetfatzidis.

O bod zpět jsou Chorvaté, na něž se opět bodově dotáhli Izraelci. Zásluhou gólů Benajuna a Ben-Haima vyhráli v Rize 2:1 nad Lotyšskem.

Ve skupině H se na první místo dostali Portugalci, kteří v Lisabonu díky gólu Heldera Postigy z 53. minuty porazili Norsko 1:0. Norové sice mají stejně bodů, o skóre se však propadli i za Dány, kteří zvítězili v Reykjavíku nad Islandem 2:0.

Výsledky:

Skupina B:

Petrohrad: Rusko - Arménie 3:1 (1:1)
Branky: 26., 59. a 73. z pen. Pavljučenko - 25. Pizzelli. Rozhodčí: Lannoy (Fr.).

Bratislava: Slovensko - Andorra 1:0 (0:0)
Branka: 63. Karhan. Rozhodčí: Jemini (Alb.).

Skopje: Makedonie - Irsko 0:2 (0:2)
Branky: 8. a 37. Keane. Rozhodčí: Meyer (Něm.).

Skupina F:

Riga: Lotyšsko - Izrael 1:2 (0:2)
Branky: 61. Cauna z pen. - 19. Benajun, 43. Ben-Haim. Rozhodčí: Kelly (Ir.).

Pireus: Řecko - Malta 3:1 (2:0)
Branky: 8. a 64. Fetfatzidis, 26. Papadopulos - 54. Mifsud. Rozhodčí: Gil (Pol.).

Skupina G:

Londýn: Anglie - Švýcarsko 2:2 (1:2)
Branky: 37. Lampard z pen., 51. Young - 32. a 35. Barnetta. Rozhodčí: Skomina (Slovin.).

Podgorica: Černá Hora - Bulharsko 1:1 (0:0)
Branky: 53. Djalovič - 66. Popov. Rozhodčí: Yefet (Izr.).

Skupina H:

Reykjavík: Island - Dánsko 0:2 (0:0)
Branky: 60. Schöne, 75. Eriksen. Rozhodčí: Aydinus (Tur.).

Lisabon: Portugalsko - Norsko 1:0 (0:0)
Branka: 53. Postiga. Rozhodčí: Cakir (Tur.).

 

Právě se děje

Další zprávy