Blatterův protikandidát chce zavést videorozhodčího

ČTK ČTK
18. 3. 2011 15:00
Blattera vyzve ve volbě šéfa FIFA Katařan Hammám
Muhammad bin Hammám
Muhammad bin Hammám | Foto: Reuters

Kuala Lumpur - Šéf Asijské fotbalové konfederace Muhammad bin Hammám z Kataru oznámil, že bude kandidovat na post předsedy mezinárodní federace FIFA proti Seppu Blatterovi.

Slíbil zdvojnásobit finanční podporu pro jednotlivé národní svazy na půl milionu dolarů ročně, zavést videokamery i čipovou technologii na brankové čáře. Volba se uskuteční 1. června na kongresu v Curychu.

Pětasedmdesátiletý Blatter bude usilovat už o čtvrtý mandát, v čele FIFA stojí od roku 1998. O čtrnáct let mladší Bin Hammám řídí asijskou konfederaci téměř devět let a členem výkonného výboru FIFA je ještě o šest let déle.

Čtěte také:

O své možné kandidatuře na funkci prvního muže světového fotbalu poprvé promluvil už před rokem, ale oficiálně ji potvrdil až dnes.

Kvůli Blatterovi bude Hammáma podporovat Anglie

V minulém týdnu ho k tomu vyzvala Anglická fotbalová asociace s tím, že podpoří jakéhokoli Blatterova soupeře.

"Po důkladném zvažování jsem se rozhodl vstoupit do volby prezidenta FIFA. Výkonný výbor Asijské fotbalové konfederace mě k tomu povzbudil," uvedl Bin Hammám, který kritizuje přebujelou administrativu mezinárodní federace.

Sepp Blatter
Sepp Blatter | Foto: Sport

Na druhou stranu slíbil, že v případě vítězství rozšíří rozhodovací pravomoci mezi více lidí. Výkonný výbor FIFA by podle něj měl mít 41 členů místo současných 24.

Jednoznačně se také vyslovuje pro zavedení nových technologií, k nimž se současný předseda staví přinejmenším zdrženlivě.

"Vždy jsem říkal, že konkurence je prospěšná. FIFA nezbytně potřebuje změnu. Mým přáním a touhou je sloužit FIFA," prohlásil Katařan.

Už loni vyslovil pro to, aby funkci předsedy mezinárodní federace mohl jeden člověk vykonávat maximálně osm let. Své šance v souboji s Blatterem vidí bohatý podnikatel jako 50:50.

Beckenbauer: Volbou nového šéfa dojde k rozštěpení FIFA

Bin Hammám, jenž hrál významnou roli při úspěšné kandidatuře Kataru na pořádání mistrovství světa v roce 2022, by se mohl stát v pořadí devátým předsedou FIFA, ale prvním z Asie.

Franz Beckenbauer
Franz Beckenbauer | Foto: DPA

Aby se mohl ucházet o předsednickou funkci, musí ho do 1. dubna formálně navrhnout jedna z 208 členských federací. Blattera, jenž při předchozích dvou volbách neměl protikandidáta, už nominoval somálský svaz.

Zatímco Angličané Blatterova konkurenta vítají, německý člen výkonného výboru FIFA Franz Beckenbauer nadšen není. "Předností FIFA byla vždycky její jednota. Obávám se, že teď může dojít k rozštěpení," komentoval Katařanovu kandidaturu Císař.

Šéf FIFA v minulém týdnu oslavil 75. narozeniny, ale na odchod do důchodu nemá ani pomyšlení. "Cítím se plný energie a moje práce pro rozvoj fotbalu ještě neskončila," řekl Blatter.

 

Právě se děje

Další zprávy