Čech: Skoro jsem si nesáhl na míč, jen ho lovil z brány

ČTK ČTK
9. 2. 2011 21:45
Snad jsme si to na dlouho vybrali
Petr Čech
Petr Čech | Foto: Ondřej Besperát

Pula - Když přípravný zápas fotbalové reprezentace v chorvatské Pule skončil, brankář Petr Čech vzal míč a naštvaně jej vykopl vysoko nad hřiště.

Čecha prostoupilo zklamání, dostal hned čtyři branky, které reprezentace ve své samostatné historii od roku 1994 ještě neinkasovala.

Hvězda Chelsea si žádný z gólů nevyčítala. Ale Čech na druhou stranu moc horších zápasů v kariéře asi nezažil.

Čtěte také:
Kolaps v Pule. Češi poprvé v historii dostali 4 góly

"Je to psychicky náročné. Protože kromě těch gólů jsem si prakticky nesáhl na míč. To je pro brankáře nejhorší možná varianta. Dostat čtyři branky, to je hodně. Snad jsme si to na dlouho vybrali," řekl Čech po utkání.

Těžko jsem u těch branek mohl něco dělat jinak

Teď neprožívá dobré období: v neděli se přihlásil k minele, která se podepsala pod prohru Chelsea s Liverpoolem. Dnes v Pule jej domácí střelci pokořili hned čtyřikrát.

A bezprostředně po utkání musel dát průchod svým emocím, když po závěrečném hvizdu napálil míč daleko od sebe.

"Chtěl jsem ho vykopnout, ještě než rozhodčí pískl. A jak jsem byl rozhodnutý, tak jsem ho vykopl i po odpískání," popisoval Čech.

Kvartet obdržených branek jej mrzel. "Ale těžko jsem u těch branek mohl něco dělat jinak. První gól zaváněl ofsajdem a pak mi Eduardo trefil jediné volné místo mezi nohama. Pak to byla hlavička zblízka, při třetí brance Roman Hubník smolně tečoval střelu útočníka o půl metru výš. A čtvrtý gól ani nemá cenu rozebírat," líčil Čech.

Hloupější gól jsem snad nedostal

Čtvrtý inkasovaný gól byl hodně kuriózní. Čech, který dnes chytal 79. zápas v reprezentaci, vyběhl do hloubi pole, aby zastavil brejk Chorvatů.

Petr Čech obchází Ivana Rakitiče
Petr Čech obchází Ivana Rakitiče | Foto: Reuters

Míč po dvou kličkách nahrál vedle stojícímu záložníkovi Polákovi, toho obral Iličevič a z dobrých 40 metrů trefil opuštěnou bránu.

"Takový gól jsem ještě nedostal. Tu situaci jsem řešil dobře. Míč skočil vysoko, takže jsem ho nemohl odkopnout z první. Viděl jsme volného Honzu Poláka, dal si míč kolem protihráče a přihrál Honzovi," popisoval Čech.

"A ve chvíli, kdy jsem se vracel do brány, tak jsem jen viděl, jak jde míč do brány. Zastavit jsem to nemohl," posteskl si Čech, který si jen mohl přát, aby míč třeba skočil o drn a dostal se mimo tyče.

Chorvati byli hlavně neuvěřitelně efektivní

Čech považuje dnešní prohru za velkou školu.

"Chorvati byli hlavně neuvěřitelně efektivní, to rozhodlo. My jsme také měli hodně šancí, ale na rozdíl od nich jsme je proměnit nedokázali. Ale zase jsme stáhli dvoubrankové manko, což je také pozitivní. Na zápas se nemůžeme dívat jen negativně," řekl Čech.

Přesto ví, že v březnovém utkání evropské kvalifikace ve Španělsku proti úřadujícím mistrům světa a Evropy se Češi musí vytasit lepším výkonem než dnes.

"Když uděláme zase tolik chyb, uspět tam nemůžeme. Takže tohle můžeme brát ještě jako varování a poučení pro příště," uvedl Čech.

 

Právě se děje

Další zprávy