Vyhrála politika, říká Fousek o porážce od Izraele

ČTK Aleš Vávra ČTK, Aleš Vávra
28. 1. 2011 13:00
ČR prohrála v souboji o pořadatelství Eura do 21 let

Praha - Nedá se nic dělat, za dva roky se pokusíme znovu. Tak hodnotí neúspěch v boji o pořadatelství mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let v roce 2013 šéf české kandidatury Petr Fousek. Podle něj Češi udělali vše proto, aby uspěli, rozhodla však diplomacie a politika. Přednost nakonec dostal Izrael.

"Je to porážka, jejíž důvody leží jinde než v tom zápase. Ale není to porážka na hlavu. Necháváme za sebou Anglii, která měla spolu s námi nejkvalitnější kandidaturu," řekl Fousek. UEFA sice nezveřejnila přesný výsledek volby, podle neoficiálních informací ale Izrael vyhrál 8:5.

Čtěte také:
ME jednadvacítek v ČR nebude, UEFA vybrala Izrael
Nedvěd přemlouval Platiniho: Měli bychom skvělé Euro

Podle Fouska měl Izrael velkou výhodu v tom, že má ve vedení UEFA zástupce. A jak jsme viděli nedávno při vyhlašování pořadatelství MS, které ovládlo Rusko a Katar, fotbalové vlády v poslední době inklinují k méně protřelým lokalitám.

"To se ukázalo i při volbě Eura 2012 do Polska a Ukrajiny. Také hrálo roli, že Izrael kandidoval podruhé za sebou a minule prohrál těsně s Dánskem. Měl tedy morální náskok," hledal důvody Fousek.

Vzálenost mezi městy byla nevýhodou

UEFA prý u každé kandidatury zhodnotila výhody a nevýhody. Za největší handicap v případě ČR Fousek na základě reakcí označil vzdálenost mezi pořadatelskými městy Prahou, Olomoucí a Uherským Hradištěm.

"To mohla být nevýhoda, ale nemyslím si, že by to byl nějaký zásadní problém. Zažil jsem šampionáty, kde se cestovalo mnohem více. My se tak rozhodli hlavně kvůli tomu, abychom zaručili návštěvnost," vysvětlil.

Jednou z připomínek UEFA pak bylo i marketingové využití stadionu Slavie v Edenu, kde by kvůli sponzorským smlouvám UEFA musely být zakryty reklamy. "Celkově ale právě stadiony byly naším kladem. Všechny čtyři uspěly velmi dobře. Také hotely byly naprosto bez problémů a ke kladům patřily i očekávaná návštěvnost a rozpočet," řekl Fousek, podle kterého byl český rozpočet 2,5 milionu eur. Stejnou výši měl i Izrael. Bulharsko počítalo s rozpočtem 1,6 milionu a Anglie s Walesem 4,5 milionu.

Ani Nedvěd nepomohl

Všech pět kandidatur bylo podle Fouska velmi kvalitních. "UEFA by každé z nich mohla pořadatelství okamžitě přidělit. Ale co se týká zpracování a podkladů, byla naše kandidatura nejlepší. To není jen můj názor, ale i dalších lidí," prozradil Fousek, který rovněž vyzdvihl to, že se na největším aktuálním projektu ČMFS podílel i bývalý reprezentant Pavel Nedvěd.

"Nikdo neměl jako ambasadora turnaje držitele Zlatého míče. Kvalitní ambasador ke kandidatuře patří. On to sice nezvrátí, ale je to o image a ukazuje to, že nám na kandidatuře záleží," dodal.

Nyní je na výkonném výboru ČMFS, aby zhodnotil neúspěch v kandidatuře a rozhodl, zda se za dva roky přihlásí do boje o ME v roce 2015. "Já to výkonnému výboru určitě doporučím. Izrael rovněž uspěl až s druhým pokusem," řekl Fousek. Obává se ale případných změn v systému turnaje. "Hovoří se o tom, že by v roce 2015 mohlo mít EURO šestnáct účastníků, pak by kandidatura musela vypadat jinak," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy