Srbsko bylo potrestáno za řádění fanoušků kontumací 0:3

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
29. 10. 2010 17:45
Srbové navíc musejí odehrát jeden zápas bez diváků
Kapitána Srbů Dejana Stankoviče utěšují po nedokončení zápase fotbalisté Itálie
Kapitána Srbů Dejana Stankoviče utěšují po nedokončení zápase fotbalisté Itálie | Foto: Reuters

Praha - Italským fotbalistům byla podle očekávání přiřknuta kontumační výhra 3:0 v utkání kvalifikace o Euro 2012 nad Srbskem.

Šlágr skupiny C byl 12. října na stadionu v Janově předčasně ukončen už v sedmé minutě kvůli řádění fanoušků hostů. Srbští chuligáni totiž neustále házeli na hřiště a do hlediště světlice a další nebezpečné předměty a pokoušeli se vniknout na hřiště.

Disciplinární komise UEFA vedle kontumace přikázala Srbům odehrát jeden zápas bez diváků, jejich fanoušci navíc mají ve zbytku kvalifikace zakázáno nakupovat lístky na venkovní utkání svého týmu.

Čtěte také:
Srbsko prý kvůli hooligans vyloučeno z bojů o ME nebude
Italové: Opakování zápasu? Byl by to dárek pro Srby
Srbové chtějí opakování zápasu, viní italské pořadatele
Srbská policie zatkla na hranicích 19 ´svých´ fanoušků
Šéf srbských chuligánů málem ujel v kufru autobusu
Skandál v Itálii. Srbové ničili stadion, nedohrálo se

Potrestána však byla kvůli špatné pořadatelské službě i italská strana. Stejně jako Srbové dostala podmíněný trest uzavření stadionu na jeden zápas, pokud se výtržnosti fanoušků budou v příštích dvou letech opakovat.

Italský svaz navíc musí zaplatit za organizační problémy pokutu 100 tisíc eur (2,5 milionu korun), srbský dokonce o 20 tisíc eur více.

Obě strany mají tři pracovní dny na odvolání. Srbové hned po oznámení verdiktu potvrdili, že se proti němu odvolají. Trvají na o opakování zápasu, protože na ukončení zápasu podle nich nese větší podíl italská strana kvůli špatné pořadatelské službě.

"Není to správné rozhodnutí, zvlášť kontumační porážka 0:3. Podle nás se musí o vítězi rozhodnout na hřišti. Zbytek trestů jsme tak nějak očekávali," uvedl předseda srbského svazu Tomislav Karadžič podle agentury Reuters.

"Mrzí nás, že jsme prohráli s Itálií, aniž jsme se s ní utkali. Povzbudivé je jen to, že poslední dvě utkání v kvalifikaci hrajeme doma, kde budeme mít podporu fanoušků," řekl reprezentační kouč Vladimir Petrovič.

Italové naopak uspěli s tvrzením, že je srbský svaz nevaroval před příjezdem tvrdého jádra fotbalových chuligánů.

"UEFA ocenila vynikající práci naší delegace a ukázala, že jsem udělali v dramatických okolnostech toho večera maximum," řekl agentuře ANSA generální ředitel italské federace Antonello Valentini.

Ti řádili ve městě a na stadionu už před začátkem zápasu, kvůli čemuž byl start zápasu o více než půlhodinu odložen. Italská policie zatkla v Janově 17 srbských výtržníků a dalších 19 fanoušků později zadrželi srbští policisté.

Zástupci italské federace se i přes verdikt UEFA odvety v Srbsku, jež je na programu příští rok v říjnu, nebojí.

"Nemáme strach z toho, že na stadionu budou fanoušci. Jak jsme dali najevo v naší zprávě, chceme zachovat výborné vztahy se srbskými týmy, trenéry i opravdovými fanoušky," dodal Valentini.

Italové si výhrou upevnili vedení ve skupině, po kontumační výhře vedou skupinu C s deseti body před Slovinskem a Estonskem, Srbsku patří se čtyřmi body páté místo.

 

Právě se děje

Další zprávy