Lichtenštejnsko. Fotbalový trpaslík, nebo Bílkův kat?

ČTK ČTK
11. 10. 2010 10:30
Lichtenštejnsko bylo už blízko senzaci ve Skotsku
Lichtenštejnci byli blízko překvapení na úkor favorita ve Skotsku, prohráli však gólem z 97. minuty
Lichtenštejnci byli blízko překvapení na úkor favorita ve Skotsku, prohráli však gólem z 97. minuty | Foto: Reuters

Vaduz - Pohárová vystoupení Hradce Králové a Slovanu Liberec nebo nedlouhé působení Patrika Gedeona v místním klubu FC Vaduz; tak vypadají české vzpomínky na setkání s lichtenštejnským fotbalem.

Jejich další kapitola se napíše v úterý večer, kdy se v malém knížectví představí česká reprezentace v kvalifikaci mistrovství Evropy.

Ve vnímání fotbalu se zde za posledních 15 let od pohárového souboje s Východočechy hodně změnilo. Vaduz, který dostal od českého soupeře v součtu dvou utkání čtrnáct branek, tehdy hrával třetí nejvyšší švýcarskou soutěž, amatérskou ligu.

Čtěte také:
ČR - Skotsko 0:1. Divácký souboj ovládli muži v sukních
Čeští fotbalisté: Takový beton tu nehrála ani Andorra
Skotská média: Žádní útočníci, žádné šance, žádné body
Bílek: Neulevilo se mi. Pod tlakem jsem od prvního dne
Zkázu odvrátil Hubník, Češi porazili bezzubé Skotsko

Dnešek je už jiný: Vaduz se profesionalizoval, prokousal až do nejvyšší soutěže, a i když loni hrál s Libercem už znovu jako sestoupivší druholigista, rozhodně udělal velký krok kupředu.

Podobně jako lichtenštejnská reprezentace, která už není otloukánkem celé Evropy. Poslední dvoucifernou porážku (1:11) utrpěla před čtrnácti lety s Makedonií.

K lepšímu se změnilo i fotbalové prostředí, které domácí svým soupeřům ve Vaduzu nabízejí. Žádný stadionek pro 1300 lidí s dřevenou tribunou, která se třásla při každém poskočení fanoušků během zápasu s Hradcem Králové.

Nyní už čtyři roky lichtenštejnskému fotbalu slouží útulný stadion, do jehož ochozů se vejde 6127 sedících diváků.

Fotbalová aréna s názvem RheinPark byla sice otevřena už v roce 1998, ale až rozšíření z roku 2006 jí přineslo současnou fotbalovou podobu. Celé to údajně vyšlo na téměř 400 milionů korun.

Nechybí ani rozlehlé parkoviště a příjezdová cesta, po které je to jen pár set metrů do pětitisícového Vaduzu, zatímco na druhou stranu za řekou Rýn je vidět do Švýcarska.

Zvláštností je využití solárních panelů na stadionu, které hrdě oznamuje velký billboard u hlavního vchodu.

Návštěvníkům zvěstuje skóre "1:0 pro solární energii", na displeji si může každý přečíst okamžitý výkon fotbalové minielektrárny a množství energie vyrobené od jejího vzniku.

Fotbalisté hrdého knížectví si svého stánku náležitě váží a občas se jim podaří nachytat i některé favority.

Před měsícem sice jejich snaha na Španělsko nestačila (0:4), ale loni zde například uhráli pouze remízu 1:1 Finové a před třemi lety se právě zde zrodily poslední výhry nad Islandem (3:0) a Lotyšskem (1:0).

 

Právě se děje

Další zprávy