Katar chce fotbalové MS. Pomoci má De Boer

kub
8. 12. 2009 9:45
Katar se uchází o fotbalové MS v roce 2022.

Dauhá - Jedním z uchazečů o MS ve fotbale v roce 2022 je i Katar. Exotické zemi z Blízkého východu by měl pomoci zvýšit šance na úspěch bývalý skvělý záložník Ronald de Boer.

Nizozemský fotbalista zamířil do Kataru na sklonku své úspěšné kariéry, po jejimž ukončení v zemi zůstal.

Přestože se ještě před několika roky Katar s významnými sportovními událostmi příliš nespojoval, dokázal tento arabský emirát svůj potenciál velmi rychle rozvinout.

Čtěte také:
Novinka: Některé zápasy na MS budou natáčeny 3D

V zemi s necelým milionem obyvatel se od roku 2003 jezdí podniky MotoGP, v hlavním městě Dauhá si dávají dostaveníčko tenisové celebrity na prestižním turnaji a rovněž příznivci formule 1 se zde zřejmě brzy dočkají dalšího okruhu.

Ropná velmoc si to může dovolil. Pro bohaté šejky není od věci ani zaplatit milionový účet za pořádání přátelského zápasu fotbalových gigantů Brazílie s Anglií.

Rovněž vysloužilé hvězdy světového formátu si do země při Perském zálivu chodí za přilepšenou na konci své kariéry.

De Boer vyslancem katarského MS

Taktéž Ronald de Boer, který si katarské podmínky nemůže vynachválit.

"Žiju tady téměř šest let, přitom už dva a půl roku fotbal nehraju. Nezůstal jsem tu ale kvůli penězům, ale protože ten kraj miluji. A když mě poprosili, abych dělal vyslance jejich kandidatury na MS, neváhal jsem," říká pětašedesátinásobný nizozemský reprezentant.

Podle De Boera může Katar klidně uspět. "Vybudují nejkrásnější stadiony na světě. A to, že se jedná o malý stát, je také dobře. Fanoušci tak budou více soustředěni."

S nepříznivými klimatickými podmínkami se Katařané chtějí vypořádat s použitím nejmodernější techniky. Všechny stadiony by měly být klimatizované.

Podle úspěšností jiných velkých sportovních podniků na Blízkém východě nemusí být vidina MS jen zbožným přáním. Přestože nejde o vyloženě fotbalovou zemi, dokáží se její obyvatelé pro kopanou rovněž nadchnout.

"Nebudete mi věřit, ale lidé jsou tady fotbalem hodně fascinováni. Třeba mi připomínají dávné zápasy, kdy jsem hrál ještě za Ajax," líčí de Boer.

Vedle Kataru se o MS v roce 2022 uchází ještě Austrálie, Anglie, Indonésie, Japonsko, Rusko, Korea, společně Nizozemsko s Belgií a Španělsko s Portugalskem.

O pořadateli rozhodne FIFA v prosinci příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy