Kauza Irů cloume světem. Už toho nechte, zní z Francie

Ivo Pospíšil, ip
20. 11. 2009 9:15
K opakování zápasu nedojde, potvrdila FIFA
Francouzi slaví postup na světový šampionát
Francouzi slaví postup na světový šampionát | Foto: Sport

Paříž - Intenzita široké debaty kolem diskutabilního postupu francouzské fotbalové reprezentace na světový šampionát neutuchá.

Irové, jejich středeční barážový soupeř, se zlobí, že tým vicemistrů světa z roku 2006 dosáhl úspěchu nečestně, neboť rozhodující trefě v prodloužení předcházela evidentní hra rukou od útočníka Thierryho Henryho.

Konkrétně na hráče Barcelony se rozpoutal posledních hodinách nebývalý hon. Irský tisk i hráči jej mají za podvodníka, někteří pobouření fanoušci mu dokonce vyhrožují smrtí.

Čtěte také: Sarkozy se omluvil Irům za ruku fotbalisty Henryho

Celou situací se zaobírá i Mezinárodní fotbalová federace FIFA, která od irského svazu obdržela žádost, v níž je žádáno o opakování celého zápasu. K tomu však nedojde.

"Pravidla jsou zcela jasná. Zápas řídí pět rozhodčích a jejich verdikty na hřišti jsou bez výjimky konečné. Nemůžeme proto svolit k tomu, aby se zápas opakoval," cituje Eurosport oficiální stanovisko FIFA.

Nad postupem Francie se tak snáší mírný oblak pochybností. Obrázky radujících se Francouzů vyvolávají u příznivců rozporuplné pocity, zatímco při pohledu na smutné Iry se může dostavit jen lítost.

Zanechte už protestů, zní z Francie

Nicméně historie ukazuje, že chyby takového druhu (a s podobnými následky) k fotbalu patří. Francouzi proto žádají širokou veřejnost, aby utlumila své vášně.

"Nechte už těch řečí. Byla to chyba, ale nebyla první ani poslední," říká šéf francouzského fotbalového svazu Jean-Pierre Escalettes.

"Když Given krátce předtím zastavil nedovoleně Anelku, rozhodčí taky nenařídil penaltu. To Lloris byl za podobný zákrok proti Srbsku vyloučen," porovnává.

"Stále není zavedeno video, proto může být jednou rozhodnutí v náš prospěch, jindy zase naopak," dodal.

Kritiku na adresu Thierryho Henryho se snaží utlumit i samotný David Beckham. Ten sice vyjádřil lítost nad nešťastným koncem Irů, nicméně připustil, že se obdobné situace ve fotbale stávají.

"Nemyslím si, že by byl Thierry podvodník. Občas se dostaví světlé a někdy i méně pozitivní okamžiky. Takové situace se prostě ve fotbale mohou stát. Já si ovšem nemyslím, že by to udělal úmyslně," uzavřel na stránkách Skysports Beckham.

 

Právě se děje

Další zprávy