Alžírsko pojede na MS. V dodatečném duelu zdolalo Egypt

Ivo Pospíšil, ip
18. 11. 2009 21:01
Alžírsko - Egypt 1:0
Egypt se nakonec na MS neprobojoval
Egypt se nakonec na MS neprobojoval | Foto: Reuters

Umdurmán - Fotbalisté Alžírska se stali posledním africkým týmem, který může oslavovat postup na světový šampionát. Pomyslné letenky do Jižní Afriky si zajistili díky středečnímu vítězství nad Egyptem v poměru 1:0.

Jedinou (a jak se později ukázalo neocenitelnou) trefu zaznamenal v ostře sledovaném a vyhecovaném duelu pět minut před koncem první půle Anther Yahia.

Čtěte také: Jak se bojuje o MS? Afrika se bojí další krvavé války

Již před úvodním výkopem bylo v hledišti pěkně horko. Rivalitu obou znepřátelených fanouškovských táborů ještě více umocnily vzpomínky na vzájemné střety před posledním zápasem v kvalifikaci.

Ten nakonec skončil vítězstvím Egypta 2:0, díky čemuž měly oba celky stejné skóre a o postupujícím se mělo definitivně rozhodnout v dodatečném duelu na neutrální súdánské půdě.  

A nervozita se promítla i na trávníky. Oba týmy nešly od úvodního hvizdu pro ostřejší zákrok daleko. První žlutá karta byla například udělena už po třiceti vteřinách hry, dostal ji Alžíran Belhadj.

Přestože měl Egypt mírnou převahu, byl to on, kdo inkasoval. Na konci první půle se po odvráceném přímém kopu opřel Yahia a míč se od brankové konstrukce odrazil až za záda gólmana El-Hadaryho.

Alžířané mohli pak zvýšit svůj náskok po hodině hry, kdy hlavičkoval nebezpečně Ghezzal, ovšem gólman byl tentokrát na místě. Egypt se v závěrečných minutách tlačil dopředu, jenže pečlivě bránící soupeř jim výraznější šanci nepovolil.

Po závěrečném hvizdu tak mohl tým Rabaha Saadaneho slavit vytoužený postup na MS. Tam se Alžírsko podívá poprvé za posledních čtyřiadvacet let.

Výsledek:

Alžírsko - Egypt 1:0
Branka:
40. Yahia

 

Právě se děje

Další zprávy