Fiasko: Češi pod Bílkem opět padli. S Ázerbájdžánem

Martin Jůzek, maj
18. 11. 2009 15:30
Česko - Ázerbájdžán 0:2
Ani Marek Matějovský nepomohl
Ani Marek Matějovský nepomohl | Foto: Ondřej Besperát

Al-Ajn - Fiasko, blamáž a ostuda. Tak by se dalo charakterizovat středeční vystoupení českých fotbalistů na přátelském turnaji ve Spojených arabských emirátech, kde prohráli i s Ázerbájdžánem 0:2.

Svěřenci trenéra Michala Bílka tak v Al-Ajnu obsadili poslední místo.

Připomeňte si průběh utkání on-line ZDE

Národní tým v Emirátech nedal ani jednu branku (kromě neúspěšného penaltového rozstřelu) a ve společnosti domácího výběru, Íráku a Ázerbájdžánu se prezentoval v hodně špatném světle.

Zápas proti Ázerbájdžánu, jednomu z nejhorších evropských týmů, se "nově složenému" českému mužstvu vůbec nepovedl. Kromě úvodních čtyř, pěti minut nedokázal soupeře dostat pod tlak a naopak byl to on, kdo čelil nebezpečným útokům.

Přitom to neměl být těžký protivník - podle žebříčku FIFA 125. tým světa v uplynulé kvalifikaci o MS v Jižní Africe dokázal jen jednou porazit Lichtenštejnsko, na podzim se mu pak povedlo sebrat body Rusku, s nímž remizoval.

Nesehraným a oslabeným Čechům ale zle zatápěl.

Za třicetistupňového vedra se začal rodit nepříjemný výsledek v polovině úvodního dějství, kdy chyboval stoper Šimůnek. Nechal se přeskočit Džavadovem, jenž svou hlavičku umístil přesně k tyči a překonal Grigara.

Češi soupeře nezatlačili

To byla pro hráče v bílých dresech pořádná rána. Pokud si předtím nedokázali třikrát za sebou přihrát, po inkasované brance to bylo ještě horší. Málokdy se útok ve složení Papadopulos, Magera a Blažek dostal do vápna a stejně tak do zakončení.

První poločas se před prázdnými tribunami dohrával v hodně poklidném tempu a těžko odhadnout, co se dělo v kabině.

Hned po přestávce se totiž museli Češi bránit. Místo prověrky v ofenzivě se tak Bílek dozvěděl, že nefunguje ani defenziva. Šimůnek kazil rozehrávku a Pudil byl na levé straně neviditelný.

Jeden z mála povedených momentů přišel v 57. minutě, kdy zkusil hlavičkovat Papadopulos a jen těsně minul tyč.

Na trávníku se pak objevil Necid, snad jediný hráč v Bílkově týmu, který patří do tradičního výběru národního týmu. Ani jemu se ale nepodařilo soupeře zlomit, chyběla tvořivost zálohy, kde se neprosadil ani debutant Holek.

Když už to vypadalo, že utkání pomalu dospěje k nudnému konci, poslal českou reprezentaci do kolen Abušov. Ázerbájdžánský obránce zaskočil Grigara znovu hlavou, když defenziva v čele s nově příchozím Rozehnalem podcenila rohový kop.

A tak se Michal Bílek a jeho mužstvo muselo spokojit se čtvrtým místem.

Z pohledu českého fanouška byl zápas usměvný jen ve dvou věcech - když sudí nařídil lavičce soupeře v čele s německým koučem Vogtsem, aby si navlékla jiné oblečení. A poté, když rozhodčí ztratil žlutou kartu, kterou mu pak podal Papadopulos.

Česká republika - Ázerbájdžán 0:2 (0:1)
Připomeňte si průběh utkání on-line ZDE
Branky:
25. Džavadov, 89. Abušov. Rozhodčí: Faríd - Salíh, Šamsí (všichni SAE). ŽK: Medveděv, Abušov. Diváci: 500.
Česká republika: Grigar - Limberský, Šimůnek, Rajnoch, Pudil (46. Hloušek) - Lička, Holek (80. Rozehnal), Matějovský (75. Matějovský) - Papadopulos, Magera (63. Necid), Blažek (75. Švec). Trenér: Bílek.
Ázerbájdžán: Farhad - Medveděv, Levin, Alachverdějev, Abušov - Šukurov, Abbasov, Mamedov (90. Pereira), Čertoganov (32. Sagydov), Džavadov - Ramim (83. Nadirov). Trenér: Vogts.

 

Právě se děje

Další zprávy