Ano: Šmicer kývl Haškovi. Fitzel také a bude u všeho

Martin Jůzek
10. 11. 2009 13:15
Šmicer a Fitzel jsou novými pracovníky na svazu
Vladimír Šmicer
Vladimír Šmicer | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Ivan Hašek mění český fotbal k obrazu svému. V úterý posílili jeho "tým" hned dva uznávaní experti: bývalý fotbalista Vladimír Šmicer a trenér Dušan Fitzel, o které svazový předseda stál již delší dobu.

Šmicer se stal manažerem seniorského národního týmu, Fitzel bude technickým ředitelem svazu.

Obě funkce vytvořil Hašek právě pro ně a slibuje si od nich, že přinesou potřebné zkušenosti.

Čtěte dále: Haškova revoluce: Takhle zatím vládne nový předseda

O příchodu nejúspěšnějšího českého fotbalisty, jenž hrál naposledy za Slavii, na Strahov se spekulovalo již několik měsíců. Ani sám šestatřicetiletý Šmicer se netajil tím, že ho nabídka od Haška podílet se na chodu reprezentace láká.

Ihned po pondělním trochu překvapivém oznámení, že končí profesionální kariéru, bylo jasné, že pomůže svým nástupcům v českém dresu. "Dnes dopoledne došlo k setkání, na kterém přijal nabídku," informoval tiskový mluvčí svazu Petr Svěcený.

Šmicer tak napodobil svého bývalého spoluhráče Karla Poborského, jenž nedávno také působil u týmu jako manažer.

Čtěte více: Šmicer skončil. Nádherná kariéra, řekla ikona Slavie

Jeho nepříliš úspěšné období skončilo před vyhazovem trenéra Petra Rady. "Byl jsem asi jak kustod, nikomu jsem nemohl nic nařídit," uvedl fotbalista s největším počtem reprezentačních startů. 

Poborský je teď jedním z třinácti mužů, kteří řídí český fotbal, v červnu byl zvolen do výkonného výboru ČMFS.

Fitzel bude zastřešovat reprezentace

Dalším "nováčkem" na Strahově bude Dušan Fitzel. Roli funkcionáře ale šestačtyřicetiletý bývalý záložník zná více než dobře.

S českým fotbalem pracoval od roku 1999 do roku 2005 a byl asistentem Karla Brücknera při triumfu jednadvacítky na juniorském evropském šampionátu před sedmi lety.

Na začátku roku 2006 jej zlákala nabídka z Malty, kde si kouče díky jeho úspěchům zamilovali. S fotbalovým trpaslíkem dokázal porazit Maďarsko, poté remizoval s Tureckem. Skončil zde až letos kvůli zdravotním problémům.

Čtěte také: Fitzel je na Maltu tvrdý. Hrát českou ligu? Ani omylem

Fitzel bude v ČMFS zastávat pozici technického ředitele.

Co to znamená? "Jeho náplň práce ještě není úplně sestavena. Jisté je, že bude zastřešovat všechny reprezentace, hlavně ty mládežnické a také se bude podílet na vzdělávání trenérů," vysvětlil Aktuálně.cz Svěcený.

A rozhodně není vyloučeno, že se Fitzel objeví podobně jako Šmicer i na lavičce seniorské reprezentace, popřípadě že pomůže mužstvu s přípravou na důležité zápasy.

"Bude i pomocnou rukou Michala Bílka," poznamenal Petr Svěcený.

 

Právě se děje

Další zprávy