Wilfried chce reprezentovat ČR. Hašek není proti

Red Spo, ČTK
17. 10. 2009 9:35
Wilfried: Hrát za Čechy by bylo jednodušší
Bony Wilfried
Bony Wilfried | Foto: Jan Langer

Praha - Fotbalový útočník Bony Wilfried z Pobřeží slonoviny, který hraje v první lize za pražskou Spartu, uvažuje podle Lidových novin o českém občanství.

O možnost jeho startu v české reprezentaci se v minulých týdnech údajně zajímal i předseda svazu Ivan Hašek.

"Pobřeží slonoviny je má rodná země, ale umím si dobře představit, že bych nastoupil za český celek. Bylo by to pro mě jednodušší," řekl dvacetiletý Wilfried. V české nejvyšší soutěži zatím vstřelil šest branek, tou poslední rozhodl v minulém týdnu derby na stadionu Slavie.

V národním týmu by ho uvítal i bývalý kouč reprezentace Hašek. "Je to zajímavá myšlenka. Wilfried by mohl být do budoucna jedním z kandidátů pro reprezentaci," uvedl předseda ČMFS.

Čtěte také: Tavares chce reprezentovat Česko. Už jednal s Radou

Bony Wilfried se raduje z gólu do sítě Mariboru.
Bony Wilfried se raduje z gólu do sítě Mariboru. | Foto: AC Sparta Praha

Změna občanství však naráží na úřední překážky, kvůli kterým už v minulosti podobné snahy ztroskotaly. Wilfried by nejprve musel získat trvalý pobyt a teprve po dalších pěti letech by mohl požádat o občanství. "Zjišťoval jsem podmínky a je to momentálně bezpředmětné," konstatoval Hašek.

"Přišel sem jako mladý, naučil se česky a asimiloval se. Líbí se mu tady," prohlásil hráčův agent Dalibor Lacina. "Z naší reprezentace o mě ještě nikdy neprojevili zájem," podotkl Wilfried. "Teď žiji v Praze, hraji za Spartu, tak je mi to momentálně určitě bližší tady," dodal.

Podobné úvahy se v minulosti objevily například v případě francouzského záložníka Mickaela Tavarese, který hrál za Slavii. V lednu však přestoupil do Hamburku a po přestěhování do Německa bylo prakticky vyloučeno, aby české občanství získal.

Pro české reprezentační týmy v jiných kolektivních sportech není angažování zahraničních posil úplně nezvyklé. Basketbalisté například získali amerického rozehrávače Maurice Whitfielda, házenkáři zase ruského dirigenta hry Alexandra Radčenka.</

 

Právě se děje

Další zprávy