Slovinci jásají: k postupu chybí jen pusa pro štěstí

Jakub Šafránek Jakub Šafránek, yac
11. 10. 2009 23:00
Slovinci doufají v prohru Slováků v Polsku
Slovinec Brečkov (vpravo) v souboji s Polákem Brožkem
Slovinec Brečkov (vpravo) v souboji s Polákem Brožkem | Foto: Reuters

Lublaň - Jen malý krůček chybí reprezentaci Slovinska k postupu minimálně do baráže o fotbalové mistrovství světa v Jižní Africe.

Tým trenéra Matjaže Keka od ní nyní dělí pouze výhra nad outsiderem skupiny ze San Marina. A při troše štěstí, tedy výhře Poláků nad Slováky, se Slovinsko dokonce může radovat z přímého postupu na šampionát.

"V tuto chvíli mohu říci, že jsem nejšťastnější člověk na světě," prohlásil pro deník Delo kouč, který doufá v zaváhání Slováků v Chorzově. 

Čtěte také: Češi porazili Poláky. Ale na šampionát asi nepojedou

"Moji chlapci teď potřebují už jen hubičku pro štěstí, které nám v této kvalifikaci příliš nepřálo. Já doufám a jsem si jist, že Poláci předvedou to nejlepší," tvrdí Kek.

Ovšem Polsko v sobotním utkání podlehlo Česku 0:2 a nemá už ani teoretickou naději na postup, a tak jeho motivací v utkání se Slováky bude pouze profesionální čest hráčů.

Slovincům stačí porazit San Marino

To vše platí za předpokladu, že si Slovinci poradí v Serravalle se San Marinem, které ovšem během kvalifikace nezískalo ani bod a vstřelilo jedinou branku (v domácím utkání se Slováky).

Zdeněk Grygera si brání míč před Zlatkem Dedičem
Zdeněk Grygera si brání míč před Zlatkem Dedičem | Foto: Reuters

"Teď není prostor pro euforii. Na zápas se San Marinem se připravíme profesionálně a se vším respektem. Nezáleží na tom, s kým hrajeme, je třeba vždy myslet na vítězství." tvrdí Kek, jenž slovinský výběr koučuje od roku 2007.

I případná remíza by ale mohla Slovince ohrozit, neboť pokud Češi doma porazí Severní Irsko, bude o postupujícím do baráže rozhodovat skóre, které je nyní vyrovnané (v případě výhry Čechů a remízy Slovinců by tedy do baráže šlo Česko).

Pokud by Slovinsko nakonec skončilo ve skupině první, zúčastní se podruhé v historii mistrovství světa, a může tak zlepšit bídnou statistiku, kterou ze šampionátu zatím má.

Na MS v Japonsku a Koreji v roce 2002 totiž všechny tři zápasy prohráli s nelichotivým celkovým skóre 2:7.

Tabulka skupiny 3

1. Slovensko 9 6 1 2 21:10 19
2. Slovinsko 9 5 2 2 15:4 17
3. Česká republika 9 4 3 2 17:6 15
4. Severní Irsko 9 4 2 3 13:9 14
5. Polsko 9 3 2 4 19:13 11
6. San Marino 9 0 0 9 1:44 0

 

Právě se děje

Další zprávy