Absurdní? Čech k San Marinu: Stát se může cokoliv

Martin Jůzek
11. 10. 2009 13:40
Čech se nevzdává: San Marino může trápit Slovince
Petr Čech
Petr Čech | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Naděje umírá poslední, řekl Petr Čech před zápasem proti Polsku. Čeští fotbalisté sice vyhráli 2:0, ale jejich šanci na postup na mistrovství světa poslali k ledu Slovinci, kteří stejným výsledkem vyhráli na Slovensku.

Opora českého výběru, která v sobotním utkání zlikvidovala několik šancí, však ani teď neztrácí víru v možný úspěch.

Postup do baráže není co se týče matematických počtů vyloučen, nicméně vyžaduje to, aby San Marino bodovalo ve středu proti Slovinsku. Češi navíc musejí na závěr kvalifikace porazit Severní Iry.

Čtěte dále: Hašek Slovákům nespílal: Weisse si z mobilu nevymažu

Zdá se vám to jako nereálné? Trefa.

San Marino totiž není zrovna ten tým, na který by čeští fotbalisté mohli spoléhat. Stačí se podívat na debakly tohoto fotbalového trpaslíka a hned vám dojde, proč je myšlenka na případný neúspěch Slovinska absurdní.

Pouze jednou v historii kvalifikací se stalo, aby malý stát na Apeninském poloostrově držel na své půdě se soupeřem krok a bodoval. Stalo se tak proti Turecku v kvalifikaci o MS. Ovšem od té doby už uplynulo více než šestnáct let.

Jinak se San Marinu povedlo jednou i vyhrát, šlo ale o přátelský zápas, navíc proti dalšímu slabému protivníkovi Lichtenštejnsku.

Čtěte také: Jankulovski: Hořké sbohem. Ale s reprezentací končím

Reprezentace se ovšem nevzdává i tak maličké naděje, jakou je to, že by outsider vzal body týmu, který má velkou šanci postoupit přímo na mistrovství světa. "Stát se může cokoliv," tvrdí brankář Petr Čech.

Polák chytil San Marinu penaltu

Zároveň připomíná, jak se na hřišti v Serravalle trápil český výběr. Góly padaly až po poločase a nakonec byly jen tři.

"Pokud by se domácím podařilo držet bezbrankový stav, tak by se opravdu mohlo stát cokoliv. Vzpomínám si na Poláky, kteří tam vyhráli v podstatě náhodou a jejich gólman (pozn. Fabianski) chytil domácím penaltu," uvedl brankář londýnské Chelsea.

Jen pro statistiky: Slováci tam vyhráli 3:1, Severní Irsko stejně jako český tým 3:0 a Polsko zdolalo trpaslíka 2:0.

Myslíte si, že San Marino je doma lepší? Možná to tak vypadá, ale tamní hrstka příznivců asi ještě dlouho nezapomene, jaký výprask dostali amatéři od Německa v minulé kvalifikaci. Pamatujete si na rekordní porážku 0:13?

Čtěte více: Češi porazili Poláky. Ale na šampionát asi nepojedou

Čech asi ano, vždyť on a jeho spoluhráči bojovali ve stejné skupině. "Fotbal může být nevyzpytatelný a bylo by skvělé, kdyby San Marino uhrálo bod, ale abych se přiznal, moc pravděpodobné to není," dodal sedmadvacetiletý brankář na závěr.

 

Právě se děje

Další zprávy