Poláci před Čechy: Bojkot fanoušků a nenávist ke svazu

9. 10. 2009 1:00
Poláci se bouří po porážce ve Slovinsku
Takhle zaplněný už Slezský stadion v Chorzowě být nemá
Takhle zaplněný už Slezský stadion v Chorzowě být nemá | Foto: Ondřej Besperát

Varšava/Wronki - Nelehké období prožívá před utkáním s Českou republikou polský fotbal. Sklízí neúspěchy na všech frontách, fanoušci hrozí bojkotem reprezentačního zápasu a hlasitě protestují proti vedení polského fotbalového svazu.

České fotbalisty by ale problémy Poláků neměly příliš uklidňovat.

Před podzimní porážkou (1:2) tehdejšího Radova týmu v Chorzowě totiž bylo v polském táboře ještě hůř.  Hrozilo vyloučení z FIFA, odebrání pořadatelství Eura 2012, psalo se o odvolání trenéra Beenhakkera a propíral se fakt, že téměř nikdo z nominovaných hráčů  ve svých klubech nenastupuje.

Čtěte také:
Dudek před Čechy: Jsme slabí, Evropu nezajímáme
Poláci zahýbali před Čechy nominací. Vyhodili Smolareka

Ale zpět k současné situaci.

Polským fotbalovým děním hýbe aktivita na bojkot reprezentačního duelu v Chorzowě proti Slovensku. Nespokojení fanoušci tím chtějí vyjádřit prostest proti současnému svazovému vedení.

Co jim vadí? Především rozáhlá korupce, kvůli níž policie zatkla už 306 osob z fotbalového hnutí, dále slabé výkony klubů i reprezentace a zaostávání při výchově mladých fotbalistů.

Foto: Ondřej Besperát

Nespokojenost vyvrcholila po porážce ve Slovinsku 0:3, po níž předseda Lato, údajně opilý, odvolal v rozhovoru na kamery stanice TVN 24 trenéra Beenhakkera, aniž by k tomu měl mandát výkonného výboru.

"A předseda svazu (PZPN) Grzegorz Lato bere 50 tisíc zlotých měsíčně. Za co?" rozčiluje se na protestní webové stránce  koniecpzpn.pl jeden ze "signatářů" bojkotu Filip Gieleciński.

Majewski: Komu tím prospějete?

Na webovou stránku se tři týdny od jejího spuštění zaregistrovalo téměř 70 tisíc nespokojených fanoušků.

A jejich akce zatím, zdá se, našla odezvu. Na utkání se Slováky se zatím prodalo necelých deset tisíc lístků. Z toho čtyři tisíce koupili Slováci a dva tisíce dostali zástupci sponzorů.

"Chceme, aby ve středu byl Slezský stadion zaplněný maximálně z 25 pocent," řekl serveru sport.pl Gieleciński.

Nad inicativou nespokojenců ale svazové vedení jen mávlo rukou s tím, že reprezentace v sobotu vyhraje v Praze a po lístcích na Slováky se jen zapráší.

"Všechny ty informace o nekupování lístků jsou jen akcí hrstky chuligánů. PZPN věří, že ve středu bude plný stadion,"  prohlásil Janusz Atlas, mluvčí PZPN.

Nového reprezentačního trenéra Stefana Majewského zprávy o bojkotu rovněž nepotěšily.

"Nevím, kdo přišel s tímhle nápadem, ale určitě to není  dobré. Zeptejet se hráčů ze zahraničí. Taková situace by tam byla nemyslitelná. Nevím komu tahle akce prospěje," divil se Majewski.

"Místo protestů by třeba měli vyslat delegaci na svaz. Nemám nic proti změnám, ale musíme o věcech mluvit v klidu," cituje sport.pl člena vedení PZPN Zbigniewa Lacha.

Nicméně bojkot polských fanoušků by se neměl týkat utkání v Praze.

Na Letnou mají dorazit až čtyři tisícovky příznivů z Polska, kteří mají jednu z nejhorších pověstí v Evropě. Jejich výjezdy do zahraničí pravidelně doprovázejí násilnické výlevy.

 

Právě se děje

Další zprávy