Dudek před Čechy: Jsme slabí, Evropu nezajímáme

roj
8. 10. 2009 16:00
Dudek: Lepší nehrát v cizině, než hrát v Polsku
Jerzy Dudek
Jerzy Dudek | Foto: Reuters

Varšava - S nebývalou kritikou do vlastních řad přišel známý polský brankář Jerzy Dudek pár dní před kvalifikačním utkáním s fotbalisty České republiky.

Gólman Realu Madrid se po delší době vrátil do reprezentace a ve výběru trenéra Stefana Majewského je jedním z mála legionářů.

Nový kouč před sobotním duelem na Letné, který ještě může zachránit naděje obou výběrů na MS, vsadil na fotbalisty z polské ligy, ti však podle Dudka na mezinárodní fotbal nemají.

"Kolikrát nám říkají, že v klubech nehrajeme. Jenže podle mě je pro Poláka lepší, když se nedostane na hřiště v Anglii, Itálii, Španělsku, Francii nebo Německu, než hrát jen polskou ligu," rozpovídal se Dudek v rozhovoru pro server sport.pl.

Čtěte také: Poláci zahýbali před Čechy nominací. Vyhodili Smolareka

"Hráč z polské ligy nemá tolik sil jako ti ze zahraničí, ti jsou na tom lépe fyzicky," pokračoval brankář, jenž nahradil v národním týmu jiného známého gólmana Artura Boruče.

"Nejsme garancí kvality"

Boruč chytá za skotský Celtic, ovšem jinak se z polské soutěže do zahraničí mnoho hráčů neprosadí.

"Přitom transfery do ciziny jsou podle mě měřítkem kvality polské ligy. Poslední dobou ale skoro žádné nejsou," všímá si bývalý spoluhráč Milana Baroše z Liverpoolu.

Čtěte dále: Rosický: Porazíme Poláky. A pak musíme doufat

A pokles výkonnosti polské reprezentace prý tento trend ještě prohloubí.

"Za trenérů Engela či Janase se vyplatilo hrát dobře, protože na tribunách seděli manažeři a agenti. Teď zhasla i poslední svíčka naděje na propagaci hráčů, tedy reprezentace," dodává.

Ještě minulý rok bojovali Poláci na evropském šampionátu, od té doby jdou ale výkonnostně dolů. "Na Západě se bojí kupovat polské hráče, protože nemáme úspěchy v pohárech, reprezentace je slabá. Nejsme garancí kvality," uzavřel Dudek.

 

Právě se děje

Další zprávy