Krach na MS: Slávu si Češi nevydobyli, miliony také ne

Martin Jůzek
8. 10. 2009 12:00
Experti: Škoda, že se nepostoupilo do čtvrtfinále
Český sen se rozplynul v osmifinále
Český sen se rozplynul v osmifinále | Foto: Sport

Alexandrie/Praha - Obhajoba se nezdařila. Fotbaloví reprezentanti do dvaceti let na světovém šampionátu skončili už v osmifinále, když v penaltovém rozstřelu podlehli Maďarsku. Na český fotbal to bude mít negativní dopad.

Sen o podobné senzaci, kterou Češi předvedli před dvěma roky v Kanadě, se rozplynul hodně brzy.

Když se mluví o "kanadském týmu", každý si vzpomene na generaci kolem Fenina, Kaloudy a Šimůnka, která dotáhla tehdejší mužstvo až do finále. Spojení "egyptský tým" ale bude mít spíše jepičí trvání.

Čtěte dále: Penaltové drama zvládli Maďaři. A Češi na MS končí

A těžko říct, jakou budoucnost budou mít mladí fotbalisté, kteří letos na podzim oblékli český dres. Jedno je více než pravděpodobné - žádný přestupový boom jejich vystoupení nepřinese.

Deníku Aktuálně.cz to potvrdil i Pavel Zíka, agent některých reprezentantů ze společnosti Sport Invest.

S trhem to nezahýbá

"Nebyli moc vidět, nebyli výrazní a na rozdíl od kanadského šampionátu odehráli jen čtyři zápasy. Podle mého názoru to s trhem nikterak nezahýbá," řekl Zíka.

Před dvěma roky byla pro fanoušky většina hráčů velkou neznámou. Pak už ne. Byl to nejen stoper Šimůnek, kdo si vykopal prestižní angažmá. Ačkoliv toho moc na české scéně neodehrál, díky výkonům na MS odešel do bundesligového Wolfsburgu.

Teď je situace odlišná.

Čtěte také: Češi smutní: Maďary jsme měli vyřadit. I bez penalt

Hodně fotbalistů už pravidelně nastupuje za prvoligové kluby. Například slávistický kouč Karel Jarolím si před derby povzdechl nad tím, že se šampionát koná právě na podzim a on musel uvolnit skoro uzdraveného Pekharta i Čelůstku. 

Trenér Josef Csaplár, jenž kdysi vedl i Slavii, však upozorňuje na to, že týmy protestují jen navenek.

"Kluby si moc dobře uvědomují, že samy hráče za velké peníze neprodají. Fotbalisté se zviditelní díky výkonům v reprezentaci. Jako Necid, toho taky do Ruska nedostaly výkony ve Slavii, ale v sedmnáctce a devatenáctce," řekl Csaplár pro Aktuálně.cz.

Nikdo z hráčů nezazářil

"Fotbalovou budoucnost českých hráčů to neovlivní. Pokud se tedy bavíme o sportovní výkonnosti. Ale z hlediska přestupů je to může zpomalit," dodal Csaplár.

Čtěte více: České dvacítce stál v cestě i dvojník Čecha

Asi těžko se teď podaří transfer jako v případě Šimůnka nebo Fenina, který byl oporou Teplic a pokud je v pořádku, nastupuje za Frankfurt. Oni, jako jedni z mála, zvolili dobrou cestu a dokonce se dostali i do seniorské reprezentace.

Může je někdo z "egyptského týmu" napodobit? Spíše ne. "Dá se to říct tak, že mě nikdo nezklamal, ale ani mě nikdo nenadchl. Prostě nikdo nezazářil," poznamenal Csaplár s tím, že nového Fenina šampionát nenašel.

Zíka s tím víceméně souhlasí. "Chramosta ukázal zabijácký instinkt útočníka a dobrý byl i Fabian, jenž vytlačil ze sestavy Zemana," pochválil agent hráče z vlastní "stáje", kteří působí v Mladé Boleslavi.

Ovšem i výkony jabloneckého Vošahlíka ocenil s tím, že nakonec to nebyl ze strany svěřenců trenéra Jakuba Dovalila takový propadák. "Vrátili se neporažení," připomněl.

Nutno dodat, že úspěch byl i dostat se na šampionát. Čechům se to povedlo na rozdíl od Argentiny, Chile a Rakouska, dalších zemí z minulého šampionátu v Kanadě, které tam bojovaly o medaile.

 

Právě se děje

Další zprávy